Navigáció átugrása

A téli felkészülés jegyében több ezer gumiabroncsot cserélt le járművein a Volánbusz

2023. december 6.

A műszaki telephelyeken már éles bevetésben dolgoznak a „fagyszolgálatok”

A közlekedési szolgáltató vállalatok minden évben kiemelt figyelmet fordítanak a téli felkészülésre. Nagy szükség van erre, hiszen megváltoznak az út- és látási viszonyok, amelyekhez minden közlekedőnek, de különösen egy közszolgáltatónak maximálisan alkalmazkodnia kell. A biztonságos közlekedést – a járműállomány és a munkavállalók megfelelő felkészítése mellett – nagymértékben segíti a flotta modernizációja is: a Volánbusz állománya 2018 óta több mint 2500 korszerű, biztonsági berendezésekkel felszerelt autóbusszal bővült.

 
A Volánbusz 2018-ban indított járműfiatalítási programja keretében eddig összesen 2500 új, illetve újszerű autóbuszt állított forgalomba. A korszerű, minden szükséges berendezéssel felszerelt buszokon nagy biztonságban érezhetik magukat az utasok téli időjárási körülmények között is. A járművek alapfelszereltsége a blokkolás-, és kipörgésgátló, valamint a legújabb autóbuszok esetén a menetstabilizáló, sávtartó berendezés, vészfékasszisztens és az aktív fékezésre is képes adaptív tempomat.
 
A közlekedési társaság az őszi időszakban előre meghatározott ütemterv szerint ellenőrzi autóbuszait. Kiemelten figyelnek a gumiabroncsok állapotára, és beszerzik a téli üzemeltetéshez szükséges anyagokat, alkatrészeket. A nemzetközi járatokhoz használt járműveinket sáros és havas utakon is megfelelő menetbiztonságot nyújtó abroncsokkal szerelik fel (M+S jelölés, háromcsúcsú hegyet és hópelyhet ábrázoló szimbólum – 3PMSF); a belföldi járatok jellemzően négyévszakos gumiabroncsokkal közlekednek. Öt mm-nél kisebb profilmélységű abroncsokkal nem indítanak járatokat, a kopott gumikat minden esetben cserélik. A gumiabroncsok cseréje már októberben elkezdődött, november végéig több mint 3000 abroncs cseréjére került sor. Az autóbuszok kizárólag működőképes fűtőberendezéssel közlekedhetnek, az elektromos autóbuszok pedig még a töltőn felfűtve, az első járat indulására előkondicionálva állnak napi forgalomba. A műszaki telephelyeken fagyszolgálat működik, hogy a járatok időben, biztonságosan indulhassanak. Munkatársaink felkészültek a rendkívüli események kezelésére, hóban elakadt autóbuszok műszaki mentésére is.
 
A Volánbusz autóbusz-vezetői minden évben oktatáson vesznek részt, amelyen a téli közlekedés veszélyeire, az azok kezeléséhez szükséges vezetéstechnika alkalmazására és a téli üzemeltetéssel kapcsolatos előírások betartására készítik fel őket. A képzésen kiemelt hangsúlyt fektetnek a váratlan helyzetek kezelésére, a munkatársak problémamegoldó képességének fejlesztésére. Évente mintegy ezer autóbusz-vezető speciális vezetéstechnikai tréningen vehet részt a Hungaroring tanpályáján is.
 
A vállalat az autóbusz-állomások és a műszaki telepek hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkálataira is felkészült, és feltöltötte a csúszásmentesítő anyagok készleteit is – ezzel is biztosítva a biztonságos közlekedés feltételeit.