Navigáció átugrása

Jelentős jármű-fiatalítás a Volánbusz Fejér vármegyei flottájában: 10 új autóbusz korszerűsíti az állományt

2023. december 13.

 Credobus Econell 12 típusú autóbuszokkal fiatalodott a Volánbusz járműállománya Fejér vármegyében: a 10 új jármű novemberben állt forgalomba a térségben. Az érintett vonalakon a társaság évente több mint másfél millió utazásról gondoskodik, az új, mikrobiológiai védelemmel is ellátott járművek pedig tovább emelik a személyszállítási szolgáltatás színvonalát és csaknem egy évvel csökkentik a flotta átlagéletkorát.

A Volánbusz 2018 óta Fejér vármegye 287 darabos állományának már csaknem 40 százalékát lecserélte, hogy még biztonságosabb és kényelmesebb utazást biztosítson, még hatékonyabban és magasabb színvonalon szolgálja ki az utazási igényeket. 2022-ig 104 új autóbusz érkezett a flottába, mely idén novemberben tovább frissült újabb 10 dízelüzemű, a legkorszerűbb Euro 6 környezetvédelmi besorolású motorral hajtott járművel. A legutóbbi beszerzésnek köszönhetően a járműállomány 3,5 százaléka megújult, átlagéletkora 11 évről 10,2 évre csökkent.

A szóló kivitelű Credobus Econell 12 típusú buszok Székesfehérvár és Mór vonzáskörzetében álltak forgalomba. Az új buszok nettó beszerzési értéke 715 millió forint.

A hazai gyártású járművek légkondicionáltak, elektronikus utastájékoztató rendszerrel, fedélzeti kamerarendszerrel, kerekesszék, illetve babakocsi elhelyezésére kialakított speciális férőhellyel és a felszállást segítő rámpával, valamint USB-csatlakozókkal rendelkeznek. Az autóbuszokat a minél kevesebb károsanyag kibocsátásával járó, hatékony és biztonságos üzemeltetés érdekében az Euro6 emissziós előírásoknak megfelelő dízelmotor hajtja.

A járműveket tartós mikrobiológiai védelemmel látták el, azaz járványvédelmi megelőző kezelésen is átestek. A belső tér felületkezelése egy magyarországi kémiai fejlesztésen alapuló fotokatalitikus védőbevonattal történt, mely a fény segítségével éri el a kívánt hatást. Az eredmény egy magas szintű higiénés környezet, amely megóvja a társaság utasait és munkavállalóit az egészségügyi kockázatoktól. A kezelést egy év múlva megismétlik.

Hazánknak ma már nincs olyan járása, ahol ne tűnnének fel a társaság új buszai. A MÁV-VOLÁN-csoport jármű-fiatalítási programjának keretében – az eddig lezárt beszerzéseknek köszönhetően – megérkezett a két és fél ezredik új autóbusz is a Volánbuszhoz, így az elmúlt 5 évben a közel 6000 darabos járműállomány már több mint 40 százalékát lecserélte a közlekedési társaság.

Folyamatosan megújuló és korszerűsödő járműállományával a Volánbusz 2022-ben csaknem 540 millió utazást bonyolított le országszerte. Fejér vármegyében 543 autóbusz-vezető 166 autóbuszvonalon éves szinten 391 ezer helyi és 530 ezer helyközi járatot közlekedtet, csaknem 39 millió utazásról gondoskodva évente.


Háttérinformációk a beszerzésről:

A 2022 decemberében indult és idén áprilisban eredményesen lezárt közbeszerzési eljárásnak köszönhetően a Kravtex Kft. 2023-ban 200 darab Credobus Econell 12 típusú, kéttengelyes, alacsony belépésű, szóló autóbuszt szállított a Volánbusznak összesen 14,3 milliárd forint értékben. Az első 27 jármű Vas, Bács-Kiskun, Baranya, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében már nyár eleje óta közlekedik. A további 173 autóbusz októberben és novemberben érkezett a társasághoz, és szinte valamennyi vármegye helyközi közlekedésében megjelentek.

A Fejér vármegyébe érkezett 10 autóbusz közül 6 darab a móri telephely állományába került és a Nagyveleg–Mór, Kisbér–Bakonycsernye, Bakonycsernye–Mór, Isztimér–Mór, Csákberény–Mór, Csákberény–Székesfehérvár vonalakon szállítja az utasokat. A székesfehérvári telephelyre érkezett 4 jármű a Székesfehérvár–Lovasberény–Bicske, Székesfehérvár–Kápolnásnyék és Székesfehérvár–Gárdony–Zichyújfalu viszonylatokon állt forgalomba. 

 

A képen az autóbusz látható.

A képen az autóbusz látható.

 

Volánbusz Zrt.