Navigáció átugrása

Jelentős jármű-fiatalítás a Volánbusz Heves vármegyei flottájában: 10 új autóbusz korszerűsíti az állományt

2023. december 13.

Credobus Econell 12 típusú autóbuszokkal fiatalodott a Volánbusz járműállománya Heves vármegyében: a 10 új jármű októberben állt forgalomba a térségben. Az érintett vonalakon a társaság évente csaknem 6 millió utazásról gondoskodik, az új, mikrobiológiai védelemmel is ellátott járművek pedig tovább emelik a személyszállítási szolgáltatás színvonalát és több mint fél évvel csökkentik a flotta átlagéletkorát.

A Volánbusz 2018 óta Heves vármegye 293 darabos állományának már csaknem 30 százalékát lecserélte, hogy még biztonságosabb és kényelmesebb utazást biztosítson, még hatékonyabban és magasabb színvonalon szolgálja ki az utazási igényeket. Idén nyárig 76 új autóbusz érkezett a flottába, mely októberben tovább frissült újabb 10 dízelüzemű, a legkorszerűbb Euro 6 környezetvédelmi besorolású motorral hajtott járművel. A legutóbbi beszerzésnek köszönhetően a járműállomány 3,3 százaléka megújult, átlagéletkora 11,9 évről 11,2 évre csökkent.

A szóló kivitelű Credobus Econell 12 típusú buszok Eger és Gyöngyös vonzáskörzetében álltak forgalomba. Az új buszok nettó beszerzési értéke 715 millió forint.

A hazai gyártású járművek légkondicionáltak, elektronikus utastájékoztató rendszerrel, fedélzeti kamerarendszerrel, kerekesszék, illetve babakocsi elhelyezésére kialakított speciális férőhellyel és a felszállást segítő rámpával, valamint USB-csatlakozókkal rendelkeznek. Az autóbuszokat a minél kevesebb károsanyag kibocsátásával járó, hatékony és biztonságos üzemeltetés érdekében az Euro6 emissziós előírásoknak megfelelő dízelmotor hajtja.

A járműveket tartós mikrobiológiai védelemmel látták el, azaz járványvédelmi megelőző kezelésen is átestek. A belső tér felületkezelése egy magyarországi kémiai fejlesztésen alapuló fotokatalitikus védőbevonattal történt, mely a fény segítségével éri el a kívánt hatást. Az eredmény egy magas szintű higiénés környezet, amely megóvja a társaság utasait és munkavállalóit az egészségügyi kockázatoktól. A kezelést egy év múlva megismétlik.

Hazánknak ma már nincs olyan járása, ahol ne tűnnének fel a társaság új buszai. A MÁV-VOLÁN-csoport jármű-fiatalítási programjának keretében – az eddig lezárt beszerzéseknek köszönhetően – megérkezett a két és fél ezredik új autóbusz is a Volánbuszhoz, így az elmúlt 5 évben a közel 6000 darabos járműállomány már több mint 40 százalékát lecserélte a közlekedési társaság.

Folyamatosan megújuló és korszerűsödő járműállományával a Volánbusz 2022-ben csaknem 540 millió utazást bonyolított le országszerte. Heves vármegyében 512 autóbusz-vezető 201 autóbuszvonalon éves szinten 712 ezer helyi és helyközi járatot közlekedtet.


Háttérinformációk a beszerzésről:

A 2022 decemberében indult és idén áprilisban eredményesen lezárt közbeszerzési eljárásnak köszönhetően a Kravtex Kft. 2023-ban 200 darab Credobus Econell 12 típusú, kéttengelyes, alacsony belépésű, szóló autóbuszt szállított a Volánbusznak összesen 14,3 milliárd forint értékben. Az első 27 jármű Vas, Bács-Kiskun, Baranya, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében már nyár eleje óta közlekedik. A további 173 autóbusz októberben és novemberben érkezett a társasághoz, és szinte valamennyi vármegye helyközi közlekedésében megjelentek.

A Heves vármegyébe érkező 10 autóbusz közül 7 darab az egri telephely állományába került és a Sirok–Eger, Eger–Szomolya, Eger–Kál–Kápolna, Eger–Gyöngyös, Eger–Nagyvisnyó, Eger–Kápolna, Eger–Kerecsend, Eger–Egercsehi, Mátraballa–Eger, Eger–Bekölce, Eger–Hevesaranyos, Eger–Parádsasvár, Eger–Dédestapolcsány, Eger–Szederkénypuszta, Egerszólát–Eger, Eger–Parádsasvár, Eger–Poroszló, Eger–Heves, Bükkszenterzsébet–Eger, Eger–Bükkzsérc, Eger–Balaton, Eger–Egerbocs, Eger–Novaj, Eger–Egerszólát, Verpelét–Eger, Eger-Kál, Eger–Füzesabony vonalakon szállítja az utasokat. A gyöngyösi telephelyre érkezett 3 jármű az Apc–Gyöngyös, Gyöngyös–Heves, Gyöngyös–Kékestető, Gyöngyös–Hatvan, Gyöngyös–Szolnok viszonylatokon állt forgalomba.

 

A képen az autóbusz látható.

A képen az autóbusz látható.

Volánbusz Zrt.