Navigáció átugrása

Újabb jármű-fiatalítás a Volánbusz Nógrád vármegyei flottájában: 5 új autóbusz korszerűsíti az állományt

2023. december 13.

Credobus Econell 12 típusú autóbuszokkal fiatalodott a Volánbusz járműállománya Nógrád vármegyében: az 5 új jármű augusztus és november között állt forgalomba a térségben. Az érintett vonalakon a társaság évente csaknem 2 millió utazásról gondoskodik, az új, mikrobiológiai védelemmel is ellátott járművek pedig tovább emelik a személyszállítási szolgáltatás színvonalát és fél évvel csökkentik a flotta átlagéletkorát.

A Volánbusz 2018 óta Nógrád vármegye 188 darabos állományának már több mint harminc százalékát lecserélte, hogy még biztonságosabb és kényelmesebb utazást biztosítson, még hatékonyabban és magasabb színvonalon szolgálja ki az utazási igényeket. Idén tavaszig 52 új autóbusz érkezett a flottába, mely augusztustól november végéig tovább frissült újabb 5 dízelüzemű, a legkorszerűbb Euro 6 környezetvédelmi besorolású motorral hajtott járművel. A legutóbbi beszerzésnek köszönhetően a helyközi járműállomány tovább fiatalodott, átlagéletkora 11,3 évről 10,7 évre csökkent.

A szóló kivitelű Credobus Econell 12 típusú buszok Salgótarján és Balassagyarmat vonzáskörzetében álltak forgalomba. Az új buszok nettó beszerzési értéke 358 millió forint.

A hazai gyártású járművek légkondicionáltak, elektronikus utastájékoztató rendszerrel, fedélzeti kamerarendszerrel, kerekesszék, illetve babakocsi elhelyezésére kialakított speciális férőhellyel és a felszállást segítő rámpával, valamint USB-csatlakozókkal rendelkeznek. Az autóbuszokat a minél kevesebb károsanyag kibocsátásával járó, hatékony és biztonságos üzemeltetés érdekében az Euro6 emissziós előírásoknak megfelelő dízelmotor hajtja.

A járműveket tartós mikrobiológiai védelemmel látták el, azaz járványvédelmi megelőző kezelésen is átestek. A belső tér felületkezelése egy magyarországi kémiai fejlesztésen alapuló fotokatalitikus védőbevonattal történt, mely a fény segítségével éri el a kívánt hatást. Az eredmény egy magas szintű higiénés környezet, amely megóvja a társaság utasait és munkavállalóit az egészségügyi kockázatoktól. A kezelést egy év múlva megismétlik.

Hazánknak ma már nincs olyan járása, ahol ne tűnnének fel a társaság új buszai. A MÁV-VOLÁN-csoport jármű-fiatalítási programjának keretében – az eddig lezárt beszerzéseknek köszönhetően – megérkezett a két és fél ezredik új autóbusz is a Volánbuszhoz, így az elmúlt 5 évben a közel 6000 darabos járműállomány már több mint 40 százalékát lecserélte a közlekedési társaság.

Folyamatosan megújuló és korszerűsödő járműállományával a Volánbusz 2022-ben csaknem 540 millió utazást bonyolított le országszerte. Nógrád vármegyében 307 autóbusz-vezető 170 autóbuszvonalon éves szinten csaknem 470 ezer járatot közlekedtet.


Háttérinformációk a beszerzésről:

A 2022 decemberében indult és idén áprilisban eredményesen lezárt közbeszerzési eljárásnak köszönhetően a Kravtex Kft. 2023-ban 200 darab Credobus Econell 12 típusú, kéttengelyes, alacsony belépésű, szóló autóbuszt szállított a Volánbusznak összesen 14,3 milliárd forint értékben. Az első 27 jármű Vas, Bács-Kiskun, Baranya, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében már nyár eleje óta közlekedik. A további 173 autóbusz októberben és novemberben érkezett a társasághoz, és szinte valamennyi vármegye helyközi közlekedésében megjelennek.

A Somogy vármegyébe érkezett 5 autóbusz közül 4 darab a salgótarjáni telephely állományába került és a Vanyarc–Pásztó, Salgótarján–Tótújfalu, Salgótarján–Szügy vonalakon szállítja az utasokat. Egy autóbusz pedig augusztustól a Balassagyarmat–Ipolytarnóc vasútvonal vonathelyettesítő feladatait látja el.

A képen egy autóbusz látható.

A képen egy autóbusz látható.

Volánbusz Zrt.