Navigáció átugrása

Jelentős jármű-fiatalítás a Volánbusz Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei flottájában: 13 új autóbusz korszerűsíti az állományt

2023. december 13.

Credobus Econell 12 típusú autóbuszokkal fiatalodott a Volánbusz járműállománya Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében: 1 új jármű már nyár óta közlekedik, további 12 pedig októberben és novemberben állt forgalomba a térségben. Az érintett vonalakon a társaság évente több mint 3,1 millió utazásról gondoskodik, az új, mikrobiológiai védelemmel is ellátott járművek pedig tovább emelik a személyszállítási szolgáltatás színvonalát és csökkentik a flotta átlagéletkorát.

A Volánbusz 2018 óta Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye 351 darabos állományának már 30 százalékát lecserélte, hogy még biztonságosabb és kényelmesebb utazást biztosítson, még hatékonyabban és magasabb színvonalon szolgálja ki az utazási igényeket. Idén tavaszig 92 új autóbusz érkezett a flottába, mely augusztus és november között tovább frissült újabb 13 dízelüzemű, a legkorszerűbb Euro 6 környezetvédelmi besorolású motorral hajtott járművel. A legutóbbi beszerzésnek köszönhetően a járműállomány 3,7 százaléka megújult.
 
A szóló kivitelű Credobus Econell 12 típusú autóbuszok Nyíregyháza, Mátészalka és Nyírbátor vonzáskörzetében álltak forgalomba. Az új buszok nettó beszerzési értéke 930 millió forint.
 
A hazai gyártású járművek légkondicionáltak, elektronikus utastájékoztató rendszerrel, fedélzeti kamerarendszerrel, kerekesszék, illetve babakocsi elhelyezésére kialakított speciális férőhellyel és a felszállást segítő rámpával, valamint USB-csatlakozókkal rendelkeznek. Az autóbuszokat a minél kevesebb károsanyag kibocsátásával járó, hatékony és biztonságos üzemeltetés érdekében az Euro6 emissziós előírásoknak megfelelő dízelmotor hajtja.
 
A járműveket tartós mikrobiológiai védelemmel látták el, azaz járványvédelmi megelőző kezelésen is átestek. A belső tér felületkezelése egy magyarországi kémiai fejlesztésen alapuló fotokatalitikus védőbevonattal történt, mely a fény segítségével éri el a kívánt hatást. Az eredmény egy magas szintű higiénés környezet, amely megóvja a társaság utasait és munkavállalóit az egészségügyi kockázatoktól. A kezelést egy év múlva megismétlik.
 
Hazánknak ma már nincs olyan járása, ahol ne tűnnének fel a társaság új buszai. A MÁV-VOLÁN-csoport jármű-fiatalítási programjának keretében – az eddig lezárt beszerzéseknek köszönhetően – megérkezett a két és fél ezredik új autóbusz is a Volánbuszhoz, így az elmúlt 5 évben a közel 6000 darabos járműállomány már több mint 40 százalékát lecserélte a közlekedési társaság.
 
Folyamatosan megújuló és korszerűsödő járműállományával a Volánbusz 2022-ben csaknem 540 millió utazást bonyolított le országszerte. Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében 484 autóbusz-vezető 62 helyi és 114 helyközi autóbuszvonalon 394 ezer helyi és 452 ezer helyközi járatot közlekedtet.

Háttérinformációk a beszerzésről:

A 2022 decemberében indult és idén áprilisban eredményesen lezárt közbeszerzési eljárásnak köszönhetően a Kravtex Kft. 2023-ban 200 darab Credobus Econell 12 típusú, kéttengelyes, alacsony belépésű, szóló autóbuszt szállított a Volánbusznak összesen 14,3 milliárd forint értékben. Az első 27 jármű Vas, Bács-Kiskun, Baranya, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében már nyár eleje óta közlekedik. A további 173 autóbusz októberben és novemberben érkezett a társasághoz, és szinte valamennyi vármegye helyközi közlekedésében megjelentek.
A Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyébe, Nyíregyháza térségébe érkezett 10 darab Credobus Econell 12 típusú jármű a Nyíregyháza–Tiszanagyfalu, Nyírbátor–Kállósemjén–Nyíregyháza, Téglás–Balkány–Nyíregyháza, Téglás–Szakoly–Balkány–Nyíregyháza, Nyíregyháza–Tiszavasvári–Tiszalök–Tiszadob–Tiszaújváros, Tiszalök–Rakamaz, Nagykálló–Újfehértó, Gávavencsellő–Beszterec–Nyíregyháza, Nyíregyháza–Nyíribrony–Baktalórántháza és a Nyíregyháza–Tiszaeszlár vonalakon állt forgalomba. Nyírbátor térségében 2 új járművel találkozhatnak az utasok a Nyírbátor–Nyírbéltek–Nyírlugos/Penészlek és a Nyírbátor–Baktalórántháza–Vásárosnamény viszonylatokon. 1 autóbusz a 114-es Mátészalka–Csenger vasútvonal vonathelyettesítő feladatait látja el augusztustól.
 
A képen egy autóbusz látható.
A képen egy autóbusz látható.
 
 
Volánbusz Zrt.