Navigáció átugrása

Jelentős jármű-fiatalítás a Volánbusz Tolna vármegyei flottájában: 15 új autóbusz korszerűsíti az állományt

2023. december 13.

Credobus Econell 12 típusú autóbuszokkal fiatalodott a Volánbusz járműállománya Tolna vármegyében: a 15 új jármű októberben és novemberben állt forgalomba a térségben. Az érintett vonalakon a társaság évente csaknem 5,9 millió utazásról gondoskodik, az új, mikrobiológiai védelemmel is ellátott járművek pedig tovább emelik a személyszállítási szolgáltatás színvonalát és közel másfél évvel csökkentik a flotta átlagéletkorát.

A Volánbusz 2018 óta Tolna vármegye 222 darabos állományának már 35 százalékát lecserélte, hogy még biztonságosabb és kényelmesebb utazást biztosítson, még hatékonyabban és magasabb színvonalon szolgálja ki az utazási igényeket. Idén tavaszig 63 új autóbusz érkezett a flottába, mely októberben és novemberben tovább frissült újabb 15 dízelüzemű, a legkorszerűbb Euro 6 környezetvédelmi besorolású motorral hajtott járművel. A legutóbbi beszerzésnek köszönhetően a járműállomány csaknem 7 százaléka megújult, átlagéletkora 11,1 évről 9,7 évre csökkent.

A szóló kivitelű Credobus Econell 12 típusú buszok Szekszárd, Tamási és Paks vonzáskörzetében álltak forgalomba. Az új buszok nettó beszerzési értéke 1,07 milliárd forint.

A hazai gyártású járművek légkondicionáltak, elektronikus utastájékoztató rendszerrel, fedélzeti kamerarendszerrel, kerekesszék, illetve babakocsi elhelyezésére kialakított speciális férőhellyel és a felszállást segítő rámpával, valamint USB-csatlakozókkal rendelkeznek. Az autóbuszokat a minél kevesebb károsanyag kibocsátásával járó, hatékony és biztonságos üzemeltetés érdekében az Euro6 emissziós előírásoknak megfelelő dízelmotor hajtja.

A járműveket tartós mikrobiológiai védelemmel látták el, azaz járványvédelmi megelőző kezelésen is átestek. A belső tér felületkezelése egy magyarországi kémiai fejlesztésen alapuló fotokatalitikus védőbevonattal történt, mely a fény segítségével éri el a kívánt hatást. Az eredmény egy magas szintű higiénés környezet, amely megóvja a társaság utasait és munkavállalóit az egészségügyi kockázatoktól. A kezelést egy év múlva megismétlik.

Hazánknak ma már nincs olyan járása, ahol ne tűnnének fel a társaság új buszai. A MÁV-VOLÁN-csoport jármű-fiatalítási programjának keretében – az eddig lezárt beszerzéseknek köszönhetően – megérkezett a két és fél ezredik új autóbusz is a Volánbuszhoz, így az elmúlt 5 évben a közel 6000 darabos járműállomány már több mint 40 százalékát lecserélte a közlekedési társaság.

Folyamatosan megújuló és korszerűsödő járműállományával a Volánbusz 2022-ben csaknem 540 millió utazást bonyolított le országszerte. Tolna vármegyében 345 autóbusz-vezető 136 autóbuszvonalon éves szinten csaknem 225 ezer helyi és 1,3 millió helyközi járatot közlekedtet, közel 15 millió utazásról gondoskodva.


Háttérinformációk a beszerzésről:

A 2022 decemberében indult és idén áprilisban eredményesen lezárt közbeszerzési eljárásnak köszönhetően a Kravtex Kft. 2023-ban 200 darab Credobus Econell 12 típusú, kéttengelyes, alacsony belépésű, szóló autóbuszt szállított a Volánbusznak összesen 14,3 milliárd forint értékben. Az első 27 jármű Vas, Bács-Kiskun, Baranya, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében már nyár eleje óta közlekedik. A további 173 autóbusz októberben és novemberben érkezett a társasághoz, és szinte valamennyi vármegye helyközi közlekedésében megjelentek.

A Tolna vármegyébe érkezett 15 autóbusz közül 9 darab a szekszárdi telephely állományába került és a Bonyhád–Váralja, Bonyhád–Mecseknádasd, Bonyhád–Pécs, Bonyhád–Mucsfa, Bonyhád–Nagyvejke, Bonyhád–Szászvár, Bonyhád–Lengyel, Bonyhád–Bátaapáti, Bonyhád–Cikó, Bonyhád–Szakály–Hőgyész, Bonyhád–Izmény, Bonyhád–Szekszárd, Szekszárd–Tolna, Bonyhád–Szászvár, Bonyhád–Pécs, Bonyhád–Zomba, Bonyhád–Máza, Bonyhád–Mecseknádasd, Bonyhád–Dombóvár, Szekszárd–Siófok, Hőgyész–Szekszárd, Szekszárd–Bátaszék, Hőgyész–Gyönk, Felsőnána–Szekszárd, Szekszárd–Sióagárd, Szekszárd–Szálka, Szekszárd–Dombori, Szekszárd–Báta, Bogyiszló–Tolna, Fadd–Szekszárd, Szekszárd–Paks, Bátaszék–Szekszárd, Szekszárd–Dombori, Szekszárd–Mórágy, Kisszékely–Simontornya vonalakon szállítja az utasokat. A tamási telephelyre érkező 4 jármű a Dombóvár–Szakcs, Dombóvár–Mosdós, Dombóvár–Szekszárd, Dombóvár–Várong, Dombóvár–Szekszárd, Szekszárd–Kaposvár, Tamási–Fürged, Tamási–Pincehely, Tamási–Ozora, Tamási–Hőgyész, Tamási–Pári, Tamási–Szekszárd viszonylatokon állt forgalomba. Paksra 2 autóbusz érkezett, a Németkér–Paks, Paks–Dunaföldvár, Paks–Szekszárd, Szekszárd–Medina és Szekszárd–Báta vonalakra.

 

A képen egy autóbusz látható.

A képen egy autóbusz látható.

Volánbusz Zrt.