Navigáció átugrása

Újabb jármű-fiatalítás a Volánbusz Veszprém vármegyei flottájában: 4 új autóbusz korszerűsíti az állományt

2023. december 13.

Credobus Econell 12 típusú autóbuszokkal fiatalodott a Volánbusz járműállománya Veszprém vármegyében: a 4 új jármű november végén állt forgalomba a térségben. Az érintett vonalakon a társaság évente több mint 770 ezer utazásról gondoskodik, az új, mikrobiológiai védelemmel is ellátott járművek pedig tovább emelik a személyszállítási szolgáltatás színvonalát és csaknem fél évvel csökkentik a flotta átlagéletkorát.

A Volánbusz 2018 óta Veszprém vármegye 353 darabos állományának már csaknem az egyharmadát lecserélte, hogy még biztonságosabb és kényelmesebb utazást biztosítson, még hatékonyabban és magasabb színvonalon szolgálja ki az utazási igényeket. Idén nyárig 110 új autóbusz érkezett a flottába, mely novemberben tovább frissült újabb 4 dízelüzemű, a legkorszerűbb Euro 6 környezetvédelmi besorolású motorral hajtott járművel. A legutóbbi beszerzésnek köszönhetően a járműállomány ismét fiatalodott, átlagéletkora 11 évről 10,6 évre csökkent.

A szóló kivitelű Credobus Econell 12 típusú buszok Balatonfüred vonzáskörzetében álltak forgalomba. Az új buszok nettó beszerzési értéke 286 millió forint.

A hazai gyártású járművek légkondicionáltak, elektronikus utastájékoztató rendszerrel, fedélzeti kamerarendszerrel, kerekesszék, illetve babakocsi elhelyezésére kialakított speciális férőhellyel és a felszállást segítő rámpával, valamint USB-csatlakozókkal rendelkeznek. Az autóbuszokat a minél kevesebb károsanyag kibocsátásával járó, hatékony és biztonságos üzemeltetés érdekében az Euro6 emissziós előírásoknak megfelelő dízelmotor hajtja.

A járműveket tartós mikrobiológiai védelemmel látták el, azaz járványvédelmi megelőző kezelésen is átestek. A belső tér felületkezelése egy magyarországi kémiai fejlesztésen alapuló fotokatalitikus védőbevonattal történt, mely a fény segítségével éri el a kívánt hatást. Az eredmény egy magas szintű higiénés környezet, amely megóvja a társaság utasait és munkavállalóit az egészségügyi kockázatoktól. A kezelést egy év múlva megismétlik.

Hazánknak ma már nincs olyan járása, ahol ne tűnnének fel a társaság új buszai. A MÁV-VOLÁN-csoport jármű-fiatalítási programjának keretében – az eddig lezárt beszerzéseknek köszönhetően – megérkezett a két és fél ezredik új autóbusz is a Volánbuszhoz, így az elmúlt 5 évben a közel 6000 darabos járműállomány már több mint 40 százalékát lecserélte a közlekedési társaság.

Folyamatosan megújuló és korszerűsödő járműállományával a Volánbusz 2022-ben csaknem 540 millió utazást bonyolított le országszerte. Veszprém vármegyében 623 autóbusz-vezető 267 autóbuszvonalon éves szinten 312 ezer helyi és 813 helyközi járatot közlekedtet.

Háttérinformációk a beszerzésről:

A 2022 decemberében indult és idén áprilisban eredményesen lezárt közbeszerzési eljárásnak köszönhetően a Kravtex Kft. 2023-ban 200 darab Credobus Econell 12 típusú, kéttengelyes, alacsony belépésű, szóló autóbuszt szállított a Volánbusznak összesen 14,3 milliárd forint értékben. Az első 27 jármű Vas, Bács-Kiskun, Baranya, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében már nyár eleje óta közlekedik. A további 173 autóbusz októberben és novemberben érkezett a társasághoz, és szinte valamennyi vármegye helyközi közlekedésében megjelentek.

A Veszprém vármegyébe érkezett 4 autóbusz a balatonfüredi telephely állományába került és a Tótvázsony–Balatonfüred, Balatonfüred–Balatonakali, Balatonakali–Tihany, Tihany–Balatonfüred, Balatonfüred–Dörgicse, Balatonfüred–Balatonalmádi, Dörgicse–Balatonfüred–Veszprém, Veszprém–Balatonalmádi, Balatonfüred–Balatonalmádi–Balatonfűzfő, Balatonfüred–Veszprém, Balatonfüred–Dörgicse, Dörgicse–Balatonfüred–Veszprém, Veszprém–Balatonalmádi, Balatonalmádi–Balatonfüred, Balatonfüred–Tihany, Balatonfüred–Tótvázsony vonalakon szállítja az utasokat.

 

A képen egy autóbusz látható.

A képen egy autóbusz látható.

 

Volánbusz Zrt.