Navigáció átugrása

Jelentős jármű-fiatalítás a Volánbusz Vas vármegyei flottájában: 15 új autóbusz korszerűsíti az állományt

2023. december 13.

Credobus Econell 12 típusú autóbuszokkal fiatalodott a Volánbusz járműállománya Vas vármegyében: 12 új jármű már nyár óta közlekedik, további 3 pedig októberben állt forgalomba a térségben. Az érintett vonalakon a társaság évente több mint egymillió utazásról gondoskodik, az új, mikrobiológiai védelemmel is ellátott járművek pedig tovább emelik a személyszállítási szolgáltatás színvonalát és csaknem két évvel csökkentik a flotta átlagéletkorát.

A Volánbusz 2018 óta Vas vármegye 161 darabos állományának már több mint 30 százalékát lecserélte, hogy még biztonságosabb és kényelmesebb utazást biztosítson, még hatékonyabban és magasabb színvonalon szolgálja ki az utazási igényeket. Idén tavaszig 34 új autóbusz érkezett a flottába, mely június és október között tovább frissült újabb 15 dízelüzemű, a legkorszerűbb Euro 6 környezetvédelmi besorolású motorral hajtott járművel. A legutóbbi beszerzésnek köszönhetően a járműállomány csaknem 10 százaléka megújult, átlagéletkora 11,5 évről 9,6 évre csökkent.

A szóló kivitelű Credobus Econell 12 típusú buszok Körmend és Szentgotthárd vonzáskörzetében álltak forgalomba. Az új buszok nettó beszerzési értéke több mint egymilliárd forint.

A hazai gyártású járművek légkondicionáltak, elektronikus utastájékoztató rendszerrel, fedélzeti kamerarendszerrel, kerekesszék, illetve babakocsi elhelyezésére kialakított speciális férőhellyel és a felszállást segítő rámpával, valamint USB-csatlakozókkal rendelkeznek. Az autóbuszokat a minél kevesebb károsanyag kibocsátásával járó, hatékony és biztonságos üzemeltetés érdekében az Euro6 emissziós előírásoknak megfelelő dízelmotor hajtja.

A járműveket tartós mikrobiológiai védelemmel látták el, azaz járványvédelmi megelőző kezelésen is átestek. A belső tér felületkezelése egy magyarországi kémiai fejlesztésen alapuló fotokatalitikus védőbevonattal történt, mely a fény segítségével éri el a kívánt hatást. Az eredmény egy magas szintű higiénés környezet, amely megóvja a társaság utasait és munkavállalóit az egészségügyi kockázatoktól. A kezelést egy év múlva megismétlik.

Hazánknak ma már nincs olyan járása, ahol ne tűnnének fel a társaság új buszai. A MÁV-VOLÁN-csoport jármű-fiatalítási programjának keretében – az eddig lezárt beszerzéseknek köszönhetően – megérkezett a két és fél ezredik új autóbusz is a Volánbuszhoz, így az elmúlt 5 évben a közel 6000 darabos járműállomány már több mint 40 százalékát lecserélte a közlekedési társaság.

Folyamatosan megújuló és korszerűsödő járműállományával a Volánbusz 2022-ben csaknem 540 millió utazást bonyolított le országszerte. Vas vármegyében több mint 8,2 millió utazásról gondoskodott 113 autóbuszvonalon. A térségben szolgálatot teljesítő 281 autóbusz-vezető éves szinten 445 ezer helyi és helyközi járatot közlekedtet a vármegye útjain.

Háttérinformációk a beszerzésről:

A 2022 decemberében indult és idén áprilisban eredményesen lezárt közbeszerzési eljárásnak köszönhetően a Kravtex Kft. 2023-ban 200 darab Credobus Econell 12 típusú, kéttengelyes, alacsony belépésű, szóló autóbuszt szállított a Volánbusznak összesen 14,3 milliárd forint értékben. Az első 27 jármű Vas, Bács-Kiskun, Baranya, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében már nyár eleje óta közlekedik. A további 173 autóbusz októberben és novemberben érkezett a társasághoz, és szinte valamennyi vármegye helyközi közlekedésében megjelentek.

A Vas vármegyébe, Körmend térségébe érkezett 9 darab Credobus Econell 12 típusú jármű a Harasztifalu–Egyházasrádóc, Egyházasrádóc–Körmend, Körmend–Szombathely, Körmend–Pinkamindszent, Körmend–Szentgotthárd, Körmend–Döröske, Körmend–Telekes, Körmend–Halogy, Vasvár–Sárfimizdó, Vasvár–Körmend, Telekes–Vasvár, Körmend–Halogy, Körmend–Pankasz, Halogy–Nádasd, Hegyhátszentjakab–Őrimagyarósd, Őrimagyarósd–Zalalövő, Körmend–Zalalövő, Körmend–Felsőmarác, Felsőmarác–Csákánydoroszló, Csákánydoroszló–Körmend, Zalalövő–Őriszentpéter, Őriszentpéter–Hegyhátszentjakab, Kisrákos–-Őriszentpéter, Őriszentpéter–Körmend, Vasvár–Sárvár, Körmend–Döröske, Körmend–Pankasz, Pankasz–Kisrákos, Körmend–Kisrákos, Körmend–Rábahídvég, Körmend–Zalaegerszeg, Körmend–Rábagyarmat viszonylatokon állt forgalomba. Szentgotthárd térségében 6 új járművel találkozhatnak az utasok a Kondorfa–Őriszentpéter, Őriszentpéter–Bajánsenye, Bajánsenye–Szentgotthárd, Szentgotthárd–Őriszentpéter, Őriszentpéter–Csörötnek, Csörötnek–Bajánsenye, Kétvölgy–Szentgotthárd, Orfalu–Szentgotthárd, Szentgotthárd–Körmend, Szakonyfalu–Szentgotthárd, Szentgotthárd–Apátistvánfalva, Szentgotthárd–Felsőszölnök, Szakonyfalu–Felsőszölnök, Szentgotthárd–Csörötnek viszonylatokon.

 

A képen egy autóbusz látható.

A képen egy autóbusz látható.

Volánbusz Zrt.