Navigáció átugrása

Jelentős jármű-fiatalítás a Volánbusz Komárom-Esztergom vármegyei flottájában: 12 új autóbusz korszerűsíti az állományt

2023. december 13.

Credobus Econell 12 típusú autóbuszokkal fiatalodott a Volánbusz járműállománya Komárom-Esztergom vármegyében: a 12 új jármű októberben és novemberben állt forgalomba a térségben. Az érintett vonalakon a társaság évente 2,2 millió utazásról gondoskodik, az új, mikrobiológiai védelemmel is ellátott járművek pedig tovább emelik a személyszállítási szolgáltatás színvonalát és egy évvel csökkentik a flotta átlagéletkorát.

A Volánbusz 2018 óta Komárom-Esztergom vármegye 185 darabos állományának már 35 százalékát lecserélte, hogy még biztonságosabb és kényelmesebb utazást biztosítson, még hatékonyabban és magasabb színvonalon szolgálja ki az utazási igényeket. Idén nyárig 55 új autóbusz érkezett a flottába, mely októberben és novemberben tovább frissült újabb 12 dízelüzemű, a legkorszerűbb Euro 6 környezetvédelmi besorolású motorral hajtott járművel. A legutóbbi beszerzésnek köszönhetően a járműállomány 6,5 százaléka megújult, átlagéletkora 11,2 évről 10,1 évre csökkent.
A szóló kivitelű Credobus Econell 12 típusú buszok Tatabánya, Tata, Komárom, Esztergom és Oroszlány vonzáskörzetében álltak forgalomba. Az új buszok nettó beszerzési értéke 858 millió forint.
A hazai gyártású járművek légkondicionáltak, elektronikus utastájékoztató rendszerrel, fedélzeti kamerarendszerrel, kerekesszék, illetve babakocsi elhelyezésére kialakított speciális férőhellyel és a felszállást segítő rámpával, valamint USB-csatlakozókkal rendelkeznek. Az autóbuszokat a minél kevesebb károsanyag kibocsátásával járó, hatékony és biztonságos üzemeltetés érdekében az Euro6 emissziós előírásoknak megfelelő dízelmotor hajtja.
A járműveket tartós mikrobiológiai védelemmel látták el, azaz járványvédelmi megelőző kezelésen is átestek. A belső tér felületkezelése egy magyarországi kémiai fejlesztésen alapuló fotokatalitikus védőbevonattal történt, mely a fény segítségével éri el a kívánt hatást. Az eredmény egy magas szintű higiénés környezet, amely megóvja a társaság utasait és munkavállalóit az egészségügyi kockázatoktól. A kezelést egy év múlva megismétlik.
Hazánknak ma már nincs olyan járása, ahol ne tűnnének fel a társaság új buszai. A MÁV-VOLÁN-csoport jármű-fiatalítási programjának keretében – az eddig lezárt beszerzéseknek köszönhetően – megérkezett a két és fél ezredik új autóbusz is a Volánbuszhoz, így az elmúlt 5 évben a közel 6000 darabos járműállomány már több mint 40 százalékát lecserélte a közlekedési társaság.
Folyamatosan megújuló és korszerűsödő járműállományával a Volánbusz 2022-ben csaknem 540 millió utazást bonyolított le országszerte. Komárom-Esztergom vármegyében 343 autóbusz-vezető 134 autóbuszvonalon éves szinten 84 ezer helyi és 430 ezer helyközi járatot közlekedtet, csaknem 7,7 millió utazásról gondoskodva.
 
Háttérinformációk a beszerzésről:
 
A 2022 decemberében indult és idén áprilisban eredményesen lezárt közbeszerzési eljárásnak köszönhetően a Kravtex Kft. 2023-ban 200 darab Credobus Econell 12 típusú, kéttengelyes, alacsony belépésű, szóló autóbuszt szállított a Volánbusznak összesen 14,3 milliárd forint értékben. Az első 27 jármű Vas, Bács-Kiskun, Baranya, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében már nyár eleje óta közlekedik. A további 173 autóbusz októberben és novemberben érkezett a társasághoz, és szinte valamennyi vármegye helyközi közlekedésében megjelentek.
A Komárom-Esztergom vármegyébe érkezett 12 autóbusz közül 5 darab a tatai telephely állományába került és a Komárom–Esztergom, Tata–Komárom–Piliscsaba, Tata–Almásfüzitő/Süttő, Ács–Komárom–Almásfüzitő, Tata–Szomód–Dunaszentmiklós vonalakon szállítja az utasokat. Az oroszlányi telephelyre érkezett 3 jármű a Kisbér–Székesfehérvár, Kisbér–Súr és Oroszlány–Komárom viszonylatokon állt forgalomba. Az esztergomi telephely 2 új busza Esztergom–Dorog–Piliscsév és Esztergom–Piliscsaba között közlekedik, míg a komáromi és a tatabányai telephely 1-1 új járműve a Komárom–Esztergom és a Szár–Tatabánya vonalon fiatalítja a flottát.
 
 
Ezen a képen egy Credo Econell autóbusz látható

 

Ezen a képen a Credo Econell belső tere látható

Volánbusz Zrt.