Adatvédelmi tájékoztató

Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (a továbbiakban: Info tv.) rendelkezik a személyes adatok védelméről. Személyes adat kizárólag meghatározott célból, jog gyakorlása és kötelezettség teljesítése érdekében kezelhető.

Személyes adat akkor kezelhető, ha

  • az érintett hozzájárul, vagy
  • azt törvény vagy – törvény felhatalmazása alapján az abban meghatározott körben – helyi önkormányzat rendelete közérdeken alapuló célból elrendeli.

A Társaságunk részére megadott adatok hozzájáruláson alapuló adatszolgáltatásnak minősülnek. Erre tekintettel a személyes adatokat az Info tv. 6.§ (5) bekezdése alapján kezeljük:

  • a megadott adatok jogi kötelezettség teljesítése céljából, vagy az adatkezelő, illetve harmadik személy jogos érdekének érvényesítése céljából további külön hozzájárulás nélkül, valamint az érintett hozzájárulásának visszavonását követően is kezelhetőek.

Az érintett adatokat a hatóságok, bíróságok ismerhetik meg a jogszabályokban foglaltaknak megfelelően.

Az adatok kezelésére Társaságunkat felhatalmazza a személyszállítási szolgáltatásokról szóló 2012. évi XLI. törvény, valamint az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény is.

Az adatkezelés jogalapja tehát az érintett hozzájárulásán, valamint a fent megjelölt jogszabályi felhatalmazásokon nyugszik.

Az adatkezelés célja a személyszállítási szerződés teljesítése során a személyek azonosítása, valamint az utazási kedvezmények igénybevételével kapcsolatos jogosultságok rögzítése, azonosíthatósága.

Az adatokat a polgári jogi igények elévüléséig tarthatók nyilván, amely elévülési idő 1 év.

Az adatokra vonatkozóan

  • tájékoztatás kérelmezhető a személyes adatok kezeléséről
  • kérhető a személyes adatok helyesbítése :
    • ha a személyes adat a valóságnak nem felel meg, és a valóságnak megfelelő személyes adat az adatkezelő rendelkezésére áll
  • kérhető a személyes adatok – a kötelező adatkezelés esetét kivéve – törlése, zárolása:
    • törölni kell, ha
      1. kezelése jogellenes;
      2. az érintett kéri;
      3. az hiányos vagy téves - és ez az állapot jogszerűen nem orvosolható -, feltéve, hogy a törlést törvény nem zárja ki;
      4. az adatkezelés célja megszűnt, vagy az adatok tárolásának törvényben meghatározott határideje lejárt;
      5. azt a bíróság vagy a Hatóság elrendelte.
    • törlés helyett az adatkezelő zárolja a személyes adatot, ha az érintett ezt kéri, vagy ha a rendelkezésére álló információk alapján feltételezhető, hogy a törlés sértené az érintett jogos érdekeit. Az így zárolt személyes adat kizárólag addig kezelhető, ameddig fennáll az az adatkezelési cél, amely a személyes adat törlését kizárta.

Az érintett jogainak megsértése esetén bírósághoz fordulhat. A bíróság soron kívül jár el. A per elbírálása az érintett lakóhelye vagy tartózkodási helye szerinti törvényszék előtt indítható meg.

A bírósági eljáráson túl a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál (cím: 1024 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 22/C., a továbbiakban: Hatóság) bejelentéssel bárki vizsgálatot kezdeményezhet arra hivatkozással, hogy személyes adatok kezelésével kapcsolatban jogsérelem következett be, vagy annak közvetlen veszélye fennáll. Bírósági eljárással párhuzamosan a Hatóság nem járhat el.

Adatvédelmi bejelentés tehető, továbbá információ kérhető az alábbi elérhetőségeken:

  • e-mail cím: info@volanbusz.hu
  • levelezési cím: 1091 Budapest, Üllői út 131.
  • telefonszám: +36-1-219-8000