Navigáció átugrása

A Volánbusz folytatja a jármű-fiatalítást Jász-Nagykun-Szolnok megyében

2021. július 22.

Tovább fiatalodik Jász-Nagykun-Szolnok megye járműállománya, ezúttal 18 darab Credo Econell 12, szóló típusú autóbusz kezdi meg szolgálatát. Az új járművek beszerzésére a Volán Buszpark Kft. idén év elején írt ki közbeszerzési eljárást. A kiemelkedő nagyságrendű fejlesztés keretében három autóbuszgyártó szállítja a több mint 500 környezetkímélő, dízelüzemű járművet a Volánbusznak 2022 elejéig. Az új buszokkal országszerte találkozhatnak majd az utasok. A közlekedési társaság kiemelt célja továbbra is a biztonságos és kényelmes utazás biztosítása, az utazási igények minél magasabb szintű kiszolgálása és a szolgáltatási színvonal emelése.

A most beszerzett több mint félezer autóbuszból elsőként a Kravtex Kft. kezdi meg az új járművek szállítását: az első 150 darab Credo Econell 12 típusú, szóló, alacsony belépésű jármű már a nyár végéig megkezdi a szolgálatát; a buszok – Pest megye kivételével – országszerte forgalomba állnak. A modern járművekkel a Szolnok–Jászberény, Jászberény–Gyöngyös, Jászberény–Farmos, Jászberény–Hatvan, Jászberény–Szentmártonkáta, Szolnok–Kisújszállás, Szolnok–Tiszafüred, Karcag–Abádszalók, Karcag–Tiszafüred, Tiszafüred–Nagyiván, Tiszafüred–Tiszaroff, Kisújszállás–Mezőtúr autóbuszvonalakon találkozhatnak az utasok.
A 75 utas szállítására alkalmas autóbuszok légkondicionáltak, rendelkeznek elektronikus utastájékoztatási rendszerrel, fedélzeti kamerarendszerrel, kerekesszék és babakocsi elhelyezésére kialakított speciális férőhellyel és a felszállást segítő rámpával, valamint üléspáronként 1 USB-csatlakozóval. A járműveket a minél kevesebb károsanyag kibocsátásával járó, hatékony és biztonságos üzemeltetés érdekében EURO6 előírásoknak megfelelő dízelmotor hajtja.
 
F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő elmondta: „Az új autóbuszok magukért beszélnek. Nagyon vártuk már őket, hiszen mindig nagy öröm, ha új járművekkel gazdagodik a Jász-Nagykun-Szolnok megye. Különösen örülök annak, hogy olyan buszokon utazhatunk, amelyek döntő részben itthon készültek. Ebből is látszik, hogy nemcsak a Volánbusz flottája fiatalodik, hanem fejlődik Magyarország és a magyar ipar is. Minden autóbusz-vezetőnek és utasnak, aki ezekkel a járművekkel közlekedni fog, balesetmentes, pontos érkezést kívánok. Bízom benne, hogy a most átadott 18 buszt egyre több, nagyrészt magyar gyártmányú, környezetkímélő, modern autóbusz követi majd.”
 
Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere hozzátette: „A kormányzati elképzelések szerint 2024-ig 8 évre kell csökkenteni a magyar járműpark átlagéletkorát, és ezt 10 éven keresztül fenn is kell tartani. Ez azt jelenti, hogy a most érkező 18 új autóbusz után is jelentős mennyiségű járműnek kell megjelenni a megye útjain. Az új buszok most a helyközi közlekedésbe érkeznek, de a helyközi és a helyi személyszállítás szorosan összefonódik, így a fejlesztés a helyi utazást is segíti. Nem mindegy, hogy a megye kisebb településein élők hogyan és mivel tudják elérni a megyeszékhelyet, a nagyobb városokat, és ott a munkahelyüket és a különböző szolgáltatásokat. Sokat segít a vidéken élőknek az, hogy ezekkel a buszokkal gyorsan, kényelmesen, biztonságosan érkezhetnek meg úticéljukhoz. Köszönjük a kormányzatnak és a Volánbusznak, hogy ismét újabb fejlesztésről beszélhetünk, hiszen a közelmúltban bemutathattunk egy elektromos autóbuszt, amelyből 10 darab érkezhet ez év végéig Szolnok helyi közlekedésébe, a helyközi utazást pedig néhány hete 4 új MAN csuklós jármű segíti a megyeszékhely térségében. Remélem, hogy e 18 új busz után hamarosan újabb fejlesztéseknek örülhetünk.”
 
A Volánbusz mindent megtesz egyik legfontosabb célkitűzése, a járműpark fejlesztése érdekében – mondta el dr. Bói Loránd, a társaság általános vezérigazgató-helyettese. Hozzátette: „az elmúlt évek legnagyobb volumenű egyidejű autóbusz-beszerzése zajlik idén. Külön öröm, hogy egy hónapon belül már második alkalommal jelenthetjük be a megyében élőknek új járművek érkezését. Júniusban összesen 10 darab MAN Lion’s City GL A23 típusú csuklós járművet állítottunk forgalomba szolnoki és jászapáti telephellyel, ezeket most újabb 18 környezetkímélő, kényelmes és korszerű jármű követi. A karcagi, illetve jászberényi telephelyekre érkező 9-9 darab autóbusznak köszönhetően – a térségben közlekedő helyközi járműállományon belül – a szóló kivitelű buszok 8 százaléka újul meg, a megye teljes járműállományának életkora pedig 13,29-ről 11,64 évre csökken. A korszerűsítéssel éves szinten több mint 3,5 millió utas számára biztosítunk még kényelmesebb utazást. Fejlesztéseink ezzel nem érnek véget, a megyeszékhely helyi közlekedésében is jelentős előrelépést tervezünk: az elektromos buszok beszerzésére benyújtott pályázatunk sikere esetén hamarosan 10 új elektromos meghajtású jármű fiatalíthatja a helyi állományt, így a csendes és környezetkímélő elektromos buszok előnyeit Szolnok több mint 70 ezer lakosa is élvezheti majd.”
 
A MÁV–Volán-csoport egységes stratégiai irányításának is köszönhetően egyre színvonalasabb, korszerűbb és környezetkímélőbb szolgáltatások várják az utasokat. A Volánbusz 2018-ban indult jármű-fiatalítási programja keretében eddig 1070 új és újszerű autóbusz állt forgalomba. A társaság 2021-ben 1665 busz beszerzésére indít közbeszerzési eljárást, ebből – az eljárások sikere esetén – várhatóan közel 700 jármű az év végéig meg is érkezik. A fennmaradó állomány 2022-ben áll majd az utasok szolgálatába. A jármű-fiatalítási program eredményeként a jövő év végéig a vállalat teljes autóbusz-állományának 40 százaléka megújul.
 
A képen az újonnan forgalomba helyezett Credo Econell 12 típusú autóbuszok láthatók.
A képen az újonnan forgalomba helyezett Credo Econell 12 típusú autóbusz látható, egy közeli képen.
A képen F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő látható, beszéde megtartása közben.
A képen Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere látható, beszéde megtartása közben.
A képen dr. Bói Loránd, a Volánbusz Zrt. általános vezérigazgató-helyettese látható.
 
Volánbusz Zrt.