Navigáció átugrása

Korszerű MAN csuklós autóbuszokkal újult meg Vác és térségének járműflottája

2021. július 27.

A Volánbusz 10 új MAN Lion’s City GL A23 típusú csuklós járművet állított forgalomba Vác térségében. A járművek annak a 204 darabos flottának a tagjai, amelynek megvásárlásról még tavaly decemberben kötött megállapodást a Volánbusz Zrt. és a Volán Buszpark Kft. a nyertes ajánlatot benyújtó MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft.-vel. 

Az új, magas komfortfokozatú járművek közül 64 darabbal júniustól Pest megye útjain találkozhatnak az utasok a helyközi elővárosi vonalakon. A modern autóbuszok Vác térségében a Budapest - Dunakeszi – Vác, Budapest - Dunakeszi AUCHAN - Dunakeszi, Horányi rév, Dunakeszi, Barátság u. – Göd, Budapest - Dunakeszi - Fót – Budapest, Budapest - Fót - Dunakeszi – Budapest, Gödöllő - Veresegyház - Őrbottyán - Vácrátót – Vác útvonalakon közlekednek.
 
Az 51 ülő- és 55 állóhellyel rendelkező autóbuszok alacsonypadlósok, akadálymentes kialakításúak és 300 kg teherbírású rámpával rendelkeznek, így kerekesszékkel és babakocsival is kényelmesen igénybe vehetők. Az új járműveket környezetkímélő, EURO 6D besorolású motorral, nagy teljesítményű klímaberendezéssel, kamerával és elektronikus utastájékoztató rendszerrel, valamint utasszámlálóval szerelték fel.
 
Rétvári Bence országgyűlési képviselő elmondta: „Tekintettel arra, hogy nagyon sok az ingázó munkavállaló, így a térség komoly elővárosi közlekedést bonyolít le.  Kiemelten fontos szerepük van a most átadott új csuklós buszoknak, hiszen nemcsak az itt élők, és ingázók, hanem a turisták számára is kényelmesebb és korszerűbb utazási lehetőséget biztosítanak. 
A fenntarthatóság jegyében fontos, hogy a közösségi közlekedést is zöldítsük, törekedjünk a környezet védelmére, a most átadott buszok, nemcsak az utasok komfortjának növelését, hanem a környezetünk megóvása iránti igényt is egyaránt szem előtt tartják. A korszerűség és a környezettudatosság egyaránt jelen van az új autóbuszokban. 
Az új buszok forgalomba állítása, Vác és térsége infrastrukturális fejlesztésének egy újabb állomása, ezt megelőzően az autós közlekedés megkönnyítése érdekében, az M2-es autópályát is kétszer kétsávossá bővítettük, míg a vonatközlekedésben, új emeletes vonatok indultak el. 
Így büszkén kijelenthető, hogy a térségből, autóval, busszal és vonattal is egyre jobb lehetőségek adottak a fővárosba jutásra, a rendszeres ingázásra, vagy akár a térség turisztikai célú felfedezésére is.”
 
A Volánbusz számára kiemelt fontosságú a járműállomány fejlesztése – mondta el Papp László, a társaság humánerőforrás vezérigazgató-helyettese. Hozzátette: „Az országos szolgáltatási lefedettséggel rendelkező Volánbusz folyamatosan fejleszti járműparkját és a vasúttal összehangolt menetrendi kínálatát. Az elmúlt hetekben forgalomba állított 10 környezetkímélő, kényelmes és korszerű autóbusznak köszönhetően a térségben közlekedő csuklós kivitelűek 50 százaléka újult meg. A korszerűsítéssel éves szinten több mint 3 millió utas számára biztosítunk még kényelmesebb utazást. Vác és környékének közlekedését a társaság folyamatosan fejleszti, így 2018 óta a most érkező 10 járművel együtt összesen már 78 darab új autóbusz kezdte meg szolgálatát a térségben, aminek eredményeként a térség teljes járműállományának átlagéletkora 16,21 évről 4,62 évre csökkent.”
 
A MÁV-Volán-csoport egységes stratégiai irányításának is köszönhetően egyre színvonalasabb, korszerűbb és környezetkímélőbb szolgáltatások várják az utasokat. A Volánbusz 2018-ban indult jármű-fiatalítási programja keretében eddig 1070 új és újszerű autóbusz állt forgalomba. A társaság 2021-ben 1665 busz beszerzésére indít közbeszerzési eljárást, amelyekből – az eljárások sikere esetén – várhatóan közel 700 meg is érkezik az év végéig. A fennmaradó állomány 2022-ben áll majd az utasok szolgálatába. A jármű-fiatalítási program eredményeként a jövő év végéig a vállalat teljes autóbusz-állományának 40 százaléka megújul.
 
A képen a két új MAN Lion’s City GL A23-as típusú autóbusz látható a Váci autóbusz állomáson.
Az új autóbusz belsejéről készült fotó látható.
A képen az új autóbusz belseje látható.
A képen Rétvári Bence országgyűlési képviselő látható.A képen Papp László a Volánbusz Zrt. humánerőforrás vezérigazgató-helyettese látható.
 
Volánbusz Zrt.