Navigáció átugrása

A Volánbusz folytatja a jármű-fiatalítást Nógrád megyében

2021. július 29.

Tovább fiatalodik Nógrád megye járműállománya, ezúttal 8 darab Credo Econell 12, szóló típusú autóbusz kezdi meg szolgálatát. Az új járművek beszerzésére a Volán Buszpark Kft. idén év elején írt ki közbeszerzési eljárást. A kiemelkedő nagyságrendű fejlesztés keretében három autóbuszgyártó szállítja a több mint 500 környezetkímélő, dízelüzemű járművet a Volánbusznak 2022 elejéig. Az új buszokkal országszerte találkozhatnak majd az utasok. A közlekedési társaság kiemelt célja továbbra is a biztonságos és kényelmes utazás biztosítása, az utazási igények minél magasabb szintű kiszolgálása és a szolgáltatási színvonal emelése.

A most beszerzett több mint félezer autóbuszból elsőként a Kravtex Kft. kezdi meg az új járművek szállítását: az első 150 darab Credo Econell 12 típusú, szóló, alacsony belépésű jármű már a nyár végéig megkezdi a szolgálatát; a buszok – Pest megye kivételével – országszerte forgalomba állnak. A modern járművekkel utasaink többségében a Bercel-Balassagyarmat, Rétság-Balassagyarmat-Salgótarján, Bercel-Balassagyarmat, Mohora-Bercel-Rétság, Rétság-Romhány-Balassagyarmat, Romhány-Nógrádkövesd-Galgaguta, Hollókő-Szécsény-Balassagyarmat, Rimóc-Szécsény, Szente-Romhány-Balassagyarmat, Ipolyvece-Balassagyarmat, Bercel-Bér-Balassagyarmat, Herecsény-Balassagyarmat autóbuszvonalakon találkozhatnak majd.
 
A 75 utas szállítására alkalmas autóbuszok légkondicionáltak, rendelkeznek elektronikus utastájékoztatási rendszerrel, fedélzeti kamerarendszerrel, kerekesszék és babakocsi elhelyezésére kialakított speciális férőhellyel és a felszállást segítő rámpával, valamint üléspáronként 1 USB-csatlakozóval. A járműveket a minél kevesebb károsanyag kibocsátásával járó, hatékony és biztonságos üzemeltetés érdekében EURO6 előírásoknak megfelelő dízelmotor hajtja.
 
Balla Mihály, országgyűlési képviselő elmondta: „Nyugat-Nógrád újabb, a közösségi közlekedés szempontjából fontos fejlesztés részese Magyarország Kormánya és a Volánbusz jóvoltából. Nagy öröm ez mindannyiunk számára, hiszen a falvaink és városaink közötti közösségi közlekedés a legmodernebb autóbuszokkal, fog zajlani. A diákok és a munkába járók a 21. századi követelményeknek megfelelő körülmények között utazhatnak majd a 8 darab akadálymentesített, és klímával is ellátott Credo Econell 12 típusú buszokkal. Így Balassagyarmat, Bér, Bercel, Rétság, Mohora, Szécsény, Romhány, Nógrádkövesd, Galgaguta, Ipolyvece, Herencsény lakói a legbiztonságosabb módon juthatnak el munkahelyükre, iskolájukba. Köszönet mindenkinek, aki tett azért, hogy térségünk újabb fejlesztésben vehetett részt.” 
 
Dr. Becsó Károly országgyűlési képviselő kiemelte: "Épülnek, szépülnek településeink, iskoláink, óvodáink, közösségi tereink és az utak is megújultak. Szerencsére a közlekedési infrastruktúrán túl már megvan az erő és az elhatározás a közösségi közlekedés fejlesztése kapcsán is. Pár héttel ezelőtt 6 csuklós buszt, most pedig 8 új járművet tudtunk forgalomba állítani. Biztos vagyok benne, hogy a Nógrád megyei polgárok élvezni fogják a kényelmét ezeknek az új buszoknak, amik légkondicionáltak és mindenféle kényelmi berendezéssel felszereltek."
 
Becsó Zsolt, országgyűlési képviselő, választókerületi elnök hozzátette: "Nagyon örülök annak, hogy rövid időn belül már második alkalommal vehetek részt egy olyan sajtótájékoztatón, ahol azt gondolom, hogy az egész megye közlekedése szempontjából nagyon fontos bejelentésekre kerül sor. Salgótarjában a legutóbb bemutatott 6 autóbuszt az eddigi visszajelzések alapján örömmel fogadták a szolgáltatást igénybe vevő polgárok, és azt gondolom ez így lesz a most bemutatott 8 jármű esetében is. Bízom benne, hogy rövid időn belül ismét hasonló bejelentésekre kerülhet majd ismét sor."
 
Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke kifejtette: „Köszönjük a Volánbusznak és a magyar kormánynak, hogy fontosnak tartják a vidéki Magyarország fejlesztését. Ez a 8 autóbusz és a közelmúltban Salgótarjánban átadott buszok a megyén belüli helyközi közlekedést segítik és emelik annak komfortját. Az elmúlt években számos újítással támogattuk a járásszékhelyeket és a kistelepüléseket, megújult településeink és közintézményeink mellett pedig meg kell újítani az utakat is. Minderre építve fejlődhet tovább a közösségi közlekedés is. A jó közlekedési lehetőségek megteremtése segíti legfontosabb célunkat: az itt élők megtartását. A buszok  - alacsony szén-dioxid kibocsátásuknak köszönhetően – remekül illeszkednek a Zöld Nógrád koncepcióba is, hiszen Nógrád a „legerdősültebb megye”: az idelátogató turisták csodálatos természeti környezetben olyan levegőt szívhatnak, amilyen nem sok helyen van az országban.”
 
Huszár Péter, Balassagyarmat alpolgármestere szerint: „Az utóbbi évtizedekben óriási léptékben fejlődik térségünk is. A közösségi közlekedés is megújult: Balassagyarmaton új autóbusz-állomás épült, modern buszvárók létesültek a városban. Ezekhez hasonlóan az új helyközi autóbuszok is a jövőbe mutatnak. Sokan ingáznak településünk és lakhelyük között, és nem mindegy, hogy milyen körülmények között utazhatnak. Hálásak vagyunk a térség és Balassagyarmat nevében a járműállomány fejlesztéséért. Fejlődik a város, új sportcentrum és más beruházások létesülnek, ahova új buszok szállíthatják a látogatókat.”
 
Az elmúlt évek legnagyobb volumenű egyidejű autóbusz-beszerzése zajlik idén, aminek eredményeként rövid időn belül már másodszor jelenhetjük be a megyében élőknek új járművek érkezését – hívta fel a figyelmet Kameniczky Ákos, a Volánbusz forgalmi és kereskedelmi főigazgatója. Hozzátette: „Júniusban összesen 6 darab MAN Lion’s City GL A23 típusú csuklós járművet állítottunk forgalomba Nógrád megye útjain, ezeket most újabb 8 környezetkímélő, kényelmes és korszerű jármű követi. A Credo Econell 12 típusú autóbuszoknak köszönhetően a térségben közlekedő helyközi járműállományon belül a szóló kivitelűek 4,37 százaléka újul meg, a teljes állomány átlagéletkora 13,02 évről 11,91 évre csökken. A korszerűsítéssel éves szinten csaknem 2 millió utas számára biztosítunk még kényelmesebb utazást.”
 
A megye helyközi közlekedését a társaság folyamatosan fejleszti, aminek köszönhetően 2018 óta a most érkező járművekkel együtt összesen már 31 darab új autóbusz kezdte és kezdi meg szolgálatát a térségben.
 
Emellett folyamatosan zajlik a menetrend utazási igényeknek megfelelő, vasúti szolgáltatásokkal összehangolt fejlesztése Nógrád megye térségében is. 2021. június 16-tól Salgótarjánból is új járatot indítottunk a Balatonhoz, amely a nyári tanszünetben csütörtöki, pénteki, szombati és vasárnapi napokon közlekedik a 21-es főúton át Bátonyterenye (Kisterenye) és Pásztó, bejárati út érintésével Siófokon át Balatonlellére. Legnagyobb előnye, hogy Salgótarján térségéből az emelt komfortfokozatú, kényelmes autóbuszaink átszállás nélküli, közvetlen eljutási lehetőséget biztosít a tó déli partjára. A járat a főváros elkerülésével az M3 – M0 – M7 autópályákon expresszjáratként közlekedik.
 
A MÁV-Volán-csoport egységes stratégiai irányításának is köszönhetően egyre színvonalasabb, korszerűbb és környezetkímélőbb szolgáltatások várják az utasokat. A Volánbusz 2018-ban indult jármű-fiatalítási programja keretében – az első 150 darab Credo Econell 12 típusú járművel együtt – már 1221 új és újszerű autóbusz állt és várhatóan további 150 darab áll nyár végéig folyamatosan forgalomba országszerte. A társaság 2021-ben 1665 autóbuszt szerez be, ebből – az eljárások sikere esetén – várhatóan közel 700 jármű az év végéig meg is érkezik. A fennmaradó állomány 2022-ben áll majd az utasok szolgálatába. A jármű-fiatalítási program eredményeként a jövő év végéig a Volánbusz teljes autóbusz-állományának 40 százaléka megújul.
 
 
Volánbusz Zrt.