Navigáció átugrása

A Volánbusz folytatja a járműfiatalítást Somogy megyében

2021. november 25.

További 6 darab Credobus Inovell 12 típusú szóló autóbusszal fiatalodott Somogy megye járműállománya. Az elmúlt hetekben 24 Credobus Econell 12 szóló típusú autóbusz kezdte meg szolgálatát.  

A 3,4 milliárd forint értékben vásárolt 55 darab új, szóló Credobus Inovell 12 több ütemben, október közepéig folyamatosan érkezett és kezdte meg szolgálatát a Volánbusz kötelekében. A korszerű autóbuszokkal Somogy megyében a Kaposvár, Nagykanizsa, Kadarkút, Böhönye, Nagyatád, Csurgó, Barcs és Marcali térségében találkozhatnak az utasok.

A 6 darab – a Kravtex Kft. által gyártott - Credobus Inovell 12 típusú szóló autóbusz 73 fő egyidejű szállítására alkalmas (5 fő/m2 állóhely kihasználással számolva), légkondicionálóval, kamerarendszerrel, fedélzeti utastájékoztatóval, valamint az üléseken USB-töltőpontokkal felszerelt. A normál padlós kialakításának köszönhetően a hosszabb utaknál elengedhetetlen poggyásztér is utasaink rendelkezésére áll.  Az ultrakönnyű felépítés eredményeként a járművek üzemeltetése gazdaságosabb, akár 15 százalékos üzemanyag-megtakarítás is elérhető velük a hagyományos kialakítású autóbuszokhoz képest.

Gelencsér Attila, Kaposvár és a Zselic országgyűlési képviselője kiemelte: „környezetvédelemről nem beszélhetünk közlekedési szektor megújítása nélkül, ez az ágazat felel ugyanis a magyarországi szén-dioxid-kibocsátás közel egyötödéért. Ezért elengedhetetlen a közlekedés újragondolása, a közösségi közlekedés gyorsabbá, környezetkímélőbbé tétele, valamint a közlekedési környezeti lábnyom jelentős csökkentése.”

Huszti Gábor, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke beszédében elmondta, hogy „Somogy megyében 246 település - köztük rengeteg apró falu - található, ahol a legnagyobb probléma a mobilitás. Jó hír azonban, hogy most már nemcsak utakat építünk, hanem olyan buszokkal is szállítjuk az embereket a nagyobb településekre, városokba, ahol megtalálhatják a családok fenntartásához szükséges életfeltételeket. Bízom abban, hogy a Volánbusz segítségével mindenki megkapja azt a fajta szolgáltatást, amit a hátrányosabb helyzetű településeken is már régóta várnak.”

Egyre gyorsabb ütemben frissül a Volánbusz autóbusz-állománya – mondta dr. Pafféri Zoltán, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója. Hozzátette: „A jármű-fiatalítási programunk keretében érkező autóbuszok kiemelkedő szerepet játszanak a vidéki autóbusz-közlekedés megújításában, biztonságos, korszerű, kényelmes körülményeket teremtve az utazáshoz. Kiemelkedő a fejlesztés környezetvédelmi jelentősége is, hiszen az új autóbuszok károsanyag-kibocsátása a korábbiak töredéke. A most bemutatott, közel 370 millió forint összértékű, kényelmes és korszerű járművek az elővárosi közlekedés szolgáltatási színvonalának emelésével Somogy megye mintegy 300 ezer fős lakosságát segítik a városok elérésében. A kaposvári, nagyatádi és marcali telephelyen állomásozó 6 új autóbusz az érintett vonalakon évente csaknem 3 millió utas számára biztosít komfortosabb utazást. Az új Credobus-oknak köszönhetően a szóló buszállomány átlagéletkora 12 évre csökken a megyében.”

A társaság folyamatosan fejleszti a megye helyközi közlekedését, aminek köszönhetően 2018 óta a most érkező járművekkel együtt összesen már 48 darab új helyközi autóbusz kezdte meg szolgálatát a térségben. A 2021. évben beérkezett 30 darab új autóbusszal a teljes állomány 12,5%-a, a szóló állomány 14%-a újult meg.

Az idén lezárt beszerzések keretében csaknem 1700 jármű érkezik a társasághoz, jövőre pedig még gyorsabb fokozatra kapcsol a jármű-modernizáció: a tervek szerint egyetlen év alatt további 1000 új jármű fiatalíthatja majd a flottát.  A járműállomány-fejlesztésének eredményeként 2022. év végig a teljes autóbusz-állomány 40 százaléka megújul, a flotta átlagéletkora 8,28 évre csökkenhet.

 

A képen látható: az új Credo Inovell autóbusz

A képen látható: Gelencsér Attila

A képen látható: Huszti Gábor

A képen látható: dr. Pafféri Zoltán

Volánbusz Zrt.