Navigáció átugrása

Átfogó közlekedési fejlesztéseket hajt végre a MÁV–Volán-csoport Komlón és térségében

2021. december 10.

A MÁV és a Volánbusz közös célja, hogy Komlón és környékén is színvonalasabb, korszerűbb és környezetkímélőbb szolgáltatások várják az utasokat. 2021. december 12-én módosul a Komlót érintő helyközi autóbusz-menetrend és elindul az újonnan épült autóbusz-állomás próbaüzeme is. A menetrendi és infrastrukturális fejlesztések mellett 4 darab új Volvo 8900 típusú autóbusszal folytatódik a térség járműállományának fiatalítása.

A 2021/2022-es vasúti menetrend különlegessége, hogy a nyári online társadalmi egyeztetés lakossági véleményeit és javaslatait is figyelembe véve készítették a szakemberek, annak érdekében, hogy a vonatok még inkább az utasok igényeihez igazított gyakorisággal és indulási időkkel közlekedjenek. A nyári visszajelzéseknek megfelelően naponta négy vonatpár fog közlekedni a Dombóvár–Komló vonalon.

A 2021/2022-es autóbusz-menetrend egyik jelentős változása az új, ütemes menetrend bevezetése a Pécs–Mánfa–Komló autóbuszvonalon, melynek célja a szolgáltatási színvonal javítása. A módosításoknak köszönhetően

  • a járatok valamennyi napon a jelenleginél egyenletesebb elosztás szerint indulnak;
  • Komlóról Pécs irányába a reggeli csúcsidőben egyes járatok gyorsjáratként közlekednek, így a menetidejük csökken;
  • a legforgalmasabb reggeli időszakban Komlóról Pécs irányába egyenletesen, 5 percenként indulnak a járatok, a délutáni csúcsidőszakban Pécsről Komló felé pedig jellemzően 10-15 percenként;
  • új járat indul Pécsről minden éjszaka 0:20-kor, így Komlóra már az éjszakai biztonságos hazajutás is biztosított.

 

A menetrendi fejlesztés mellett a térség járműparkja is tovább fiatalodik 4 darab nagy befogadóképességű Volvo 8900-as típusú autóbusszal, amelyek értéke megközelíti a nettó 334 millió forintot. Az új járművek beszerzésére a Volán Buszpark Kft. idén év elején írt ki közbeszerzési eljárást. A júliusban beszerzett több mint félezer autóbuszból az első 365 Credobus már országszerte forgalomba állt, így Baranya megye útjain 20 darab Credobus Econell, egy áprilisi beszerzés eredményeként pedig 2 Credobus Inovell típusú autóbusszal is találkozhatnak az utasok.

A most érkező Volvo 8900-as típusú autóbuszok 95 férőhelyesek, alacsony belépésű, szóló kivitelűek, légkondicionáltak, Euro 6e motorral, elektronikus utastájékoztatási rendszerrel, fedélzeti kamerarendszerrel, USB-töltőpontokkal felszereltek és akadálymentesek. A négy busz komlói telephelyre érkezésével a helyközi járműállomány mintegy 10 százaléka megújul. Az új járművek a Komló–Mánfa–Pécs, Pécs–Hosszúhetény–Komló, Pécs–Sásd–Kaposvár, Pécs–Szemely, Komló–Magyarhertelend–Sásd, Pécs–Kökény viszonylatokon teljesítenek szolgálatot az új menetrend életbe lépésével, évente több mint 1,5 millió utas számára biztosítva komfortosabb utazást.

A társaság folyamatosan fejleszti a helyközi közlekedést, ennek eredményeként 2018 óta a most érkezett járművekkel együtt összesen már 46 darab új autóbusz kezdte meg szolgálatát a megyében.

A menetrend december 12-i életbe lépésével egy időben a helyi és helyközi buszjáratokat fogadó és indító, teljeskörűen megújult autóbusz-állomás tesztüzeme is kezdetét veszi. A helyi önkormányzat és a Volánbusz közös, közel 920 milliós bruttó költségű projektjének köszönhetően egy új, 9 induló kocsiállással és 3 leszállóhellyel rendelkező, modern autóbusz-állomás épült. A várhatóan 2022. január közepéig tartó próbaüzem során csak az induló és érkező kocsiállások, valamint az utasperonok használatára nyílik lehetőség. A további szolgáltatások (elővételi pénztár, forgalmi szolgálat) az állomás teljes elkészültéig és átadásáig továbbra is a vasútállomáson érhetők el.

Hoppál Péter országgyűlési képviselő elmondta: „A parlamenti választókerületem két legnagyobb települését, Komlót és Pécset összekötő útvonal fejlesztése és korszerűsítése kiemelten fontos. A komlói buszpályaudvar újjáépítésének és a forgalomba álló új buszoknak köszönhetően XXI. századi körülmények fogadják az utasokat. Az új menetrenddel javul a szolgáltatás színvonala, megkönnyítve az ingázást a Pécs és Komló közt nap mint nap közlekedőknek. Köszönöm a Volánbusz rugalmas és az utasok jelzéseit figyelembe vevő hozzáállását. Ahogy a mostani esetben is, a jövőben is szorgalmazok és támogatok minden hasonló fejlesztést.”

Polics József, Komló polgármestere kiemelte: „Az új buszpályaudvar átadásával egy újabb területen sikerült lezárni egy korszakot. Új, XXI. századi követelményeknek megfelelő utakat nyitottunk. Büszkén jelenthetem ki: a komplex fejlesztés eredményeképp városunkban minden feltétel adott a magas színvonalú autóbuszos tömegközlekedéshez. Hálát adok a Jóistennek, és mindenkinek megköszönöm az átmeneti időszakban tanúsított türelmét, megértését! Együtt ez is sikerült!”

Dr. Pafféri Zoltán, a Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a Komlót érintő fejlesztés része a Volánbusz átfogó megújulási programjának, amelyben a jármű- és infrastruktúra-korszerűsítések, valamint a menetrendmódosítások a közösségi közlekedés színvonalasabbá és ezáltal népszerűbbé tételét célozzák. Látványos előrelépés, amikor mind a három területen egyszerre valósul meg fejlesztés, hiszen az új, ütemes menetrenddel, a vadonatúj járművekkel megerősített autóbusz-flottával és a megújított állomási környezettel a korábbihoz képest jóval magasabb színvonalú, vonzóbb szolgáltatás várja az utasokat. A Volánbusz jól képzett, a mecseki útviszonyokat kiválóan ismerő autóbusz-vezetői garanciát jelentenek a biztonságos utazásra, folyamatosan fejlődő helyközi autóbusz-flottánk pedig a térségben élők számára kényelmes és környezetkímélő alternatívát kínál az egyéni közlekedéssel szemben.

A társaság folyamatos fejlesztéseinek köszönhetően az idén lezárt beszerzések keretében csaknem 1700 jármű érkezik a társasághoz, jövőre pedig még gyorsabb fokozatra kapcsol a jármű-modernizáció: a tervek szerint egyetlen év alatt további 1000 új jármű fiatalíthatja majd a Volánbusz flottáját. Ennek eredményeként 2022 végéig a teljes autóbusz-állomány 40 százaléka megújulhat, a flotta országos átlagéletkora pedig 8,28 évre csökkenhet.

A 2021/2022-es vasúti menetrend változásai is érintik Komlót. A nyári társadalmi egyeztetés visszajelzéseinek megfelelve és a munkába járási igényekhez alkalmazkodva naponta négy vonatpár közlekedik a Dombóvár–Komló vonalon 2021. december 12-től. A vonatok csatlakozást biztosítanak a Budapest és Pécs, illetve Budapest és Kaposvár között közlekedő InterCity-járatokhoz is. Az új menetrendek elérhetők a vasúttársaság honlapján, a belföldi utazás/menetrendek menüpontban: https://www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/2021-2022-evi-belfoldi-kozforgalmu-menetrend-vonalankenti-bontasban. A Magyar Falu Program keretében a vasúttársaság fedett kerékpártárolókat, esőbeállókat és padokat telepít, illetve megújítja az utastájékoztatási felületeket a Dombóvár–Komló vonalon lévő Magyarhertelend és Magyarszék megállóhelyeken.

 

A képen látható: az új autóbuszok

A képen látható: dr. Hoppál Péter

A képen látható: Polics József

A képen látható: dr. Pafféri Zoltán

 

Volánbusz Zrt.