Navigáció átugrása

Új autóbuszok fiatalítják Békés megye járműállományát is

2022. február 8.

A Volánbusz jármű-fiatalítási programjának kiemelt célja a biztonságos és kényelmes utazás biztosítása, az utazási igények hatékony és magas színvonalú kiszolgálása. A program keretében Békés megye járműparkja három darab nagy befogadóképességű, szóló kivitelű (nem csuklós), Volvo 8900 típusú autóbusszal fiatalodott, amelyek jelentős színvonal-emelkedést eredményeznek a megye helyközi közlekedésében.

Az új járművek beszerzésére a Volán Buszpark Kft. 2021 elején írt ki közbeszerzési eljárást, amelynek köszönhetően 50 darab hosszú kivitelű autóbusz kezdte meg szolgálatát országszerte. Ebből három jármű Békés megye útjain állt forgalomba a múlt év végén. A Békéscsaba–Gyula, a Sarkad–Doboz–Békéscsaba, a Békéscsaba–Újkígyós, a Békéscsaba–Békés–Vésztő, a Békéscsaba–Bélmegyer, a Békéscsaba–Mezőberény, a Békéscsaba–Békés és a Békéscsaba–Köröstarcsa viszonylaton szolgáló új autóbuszok évente több mint 300.000 utas számára biztosítanak komfortosabb utazást.

A nagyságrendileg nettó 250 millió forint értékben beszerzett három darab Volvo 8900-as járművet a Volánbusz sajtótájékoztató keretében mutatta be a sajtó képviselőinek és a nyilvánosságnak 2022. február 8-án. Az új autóbuszok mindegyike 95 férőhelyes, alacsony belépésű, akadálymentes kialakítású, szóló (nem csuklós) kivitelű. A légkondicionált járműveket környezetkímélő, Euro 6e besorolású motor hajtja, rendelkeznek elektronikus utastájékoztató rendszerrel, USB-töltőpontokkal és fedélzeti kamerarendszerrel is. A három busz a Volánbusz békéscsabai, békési és gyulai telephelyére érkezett.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő a hivatalos átadón tartott beszédében kiemelte: „A flotta átlagéletkorának csökkenése magával vonja a járművek általi környezetterhelés csökkenését, illetve a fenntartás, karbantartás költséghatékonyságának javulását. A helyközi közlekedésben az utasok kényelmét, komfortérzetét nemcsak a járművek felszereltsége, de az utak minősége is meghatározza. A jobb minőségű aszfalt nemcsak gyorsabb és zökkenőmentes közlekedést tesz lehetővé, de a járművek fenntartási költségét is csökkenti. Ezért a képviselőknek felelősségük van abban, hogy minél több út újuljon meg a térségben, és ezzel javuljanak nemcsak a személyautók és a teherfuvarozás, de a helyközi buszközlekedés feltételei is.”

Kovács József országgyűlési képviselő hozzátette: „A három új, Volvo 8900 típusú autóbusz közül egy került a gyulai telephelyre. A választókerület lakosságát illetően a három új jármű jelentősen hozzájárul a Gyulán, Sarkadon, Vésztőn, Dobozon és Bélmegyeren élők biztonságosabb és jobb minőségű buszközlekedéshez.”

Dankó Béla országgyűlési képviselő elmondta: minden olyan fejlesztés, beruházás, új beszerzés rendkívül fontos, amely a térségben, a Békés megyében élő emberek életminőségét javítja. „Számomra különösen fontos, hogy az új autóbuszok a választókerületem több települését, Békést, Mezőberényt és Köröstarcsát is érintik” – tette hozzá Dankó Béla, aki kitért arra, hogy az érintett vonalakon naponta sok százan járnak be autóbusszal dolgozni, tanulni, ügyeket intézni, vásárolni Békéscsabára vagy a szomszédos településekre, illetve térnek onnan haza otthonaikba. Külön kiemelte a munkába járás fontosságát. Hangsúlyozta: a kormányzati politikának és a vállalkozások eredményes tevékenységének köszönhetően még soha nem dolgoztak annyian Magyarországon, mint napjainkban. A képviselő nagyon lényegesnek nevezte, hogy az utasok a lehető legkomfortosabb és legbiztonságosabb körülmények között tehessék meg útjaikat az autóbuszokon is. Hangsúlyozta, hogy az új, nagy befogadóképességű járművek kiválóan megfelelnek ennek az elvárásnak, jelentős színvonal-emelkedést jelentenek a fiataloknak és az időseknek egyaránt. Dankó Béla külön kiemelte, hogy a beruházás befektetés a jövőbe is, hiszen valamennyi autóbusz környezetkímélő motorral rendelkezik.

„A Volánbusz idén is folytatja jármű-fiatalítási programját, amelynek köszönhetően rövid időn belül már második alkalommal állhatok itt és jelenthetem be új járművek érkezését a Békés megyében élők számára” – mondta dr. Pafféri Zoltán, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója. Hozzátette: „Tavaly öt darab MAN Lion’s City GL A23 csuklós autóbusz, valamint tíz darab Credobus Econell 12 és hét darab Credobus Inovell 12 típusú szóló autóbusz került a megyébe, így a helyközi járműállomány mintegy 12,5 százaléka megújult, a teljes flotta átlagéletkora pedig 14,7-ről 12 évre csökkent. A most átadott három új járművel együtt 2018 óta már 43 új autóbusz biztosítja a magasabb színvonalú kiszolgálást a megyében élők számára. A folyamatos fejlesztésekkel azt szeretnénk elérni, hogy minél többen tegyék le a slusszkulcsot, autó helyett üljenek autóbuszra, hiszen a közösségi közlekedés választása egy könnyen, bárki által megtehető lépés a környezetvédelem és fenntartható jövő felé vezető úton.”

A MÁV–Volán-csoport egységes stratégiai irányításának is köszönhetően egyre színvonalasabb, korszerűbb és környezetkímélőbb közösségi közlekedési szolgáltatások várják az utasokat. A Volánbusz 2018-ban indult jármű-fiatalítási programja keretében – a tavaly év végéig lezárt beszerzéseknek köszönhetően – 1700 új és újszerű autóbusz állt, illetve áll forgalomba. A társaság idén további 1000 új jármű beszerzését tervezi. A nagyarányú jármű-fiatalítás eredményeként az év végéig a vállalat teljes autóbusz-állományának 40 százaléka megújulhat és a flotta átlagéletkora 8 évre csökkenhet. 

A képen látható: a sajtótájékoztató felszólalói

A képen látható: az új autóbuszok

A képen látható: az új autóbuszok

 

Volánbusz Zrt.