Navigáció átugrása

Ismét új autóbuszok fiatalítják Bács-Kiskun megye járműállományát

2022. február 8.

A Volánbusz jármű-fiatalítási programjának kiemelt célja a biztonságos és kényelmes utazás biztosítása, az utazási igények hatékony és magas színvonalú kiszolgálása. A program keretében Bács-Kiskun megye járműparkja két darab nagy befogadóképességű, Volvo 8900 típusú autóbusszal fiatalodott, amelyek a tavaly forgalomba állított járművek után további jelentős színvonal-emelkedést eredményeznek Baja és Kecskemét elővárosi közlekedésében.

Az új autóbuszok beszerzéséről a Volán Buszpark Kft. 2021 júliusában kötött megállapodást a Volvo Hungária Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-vel. A hosszú kivitelű járművekből 50 darab kezdte meg szolgálatát országszerte, közülük egy a kecskeméti, egy pedig a bajai telephelyen állt forgalomba. A szóló (nem csuklós) kivitelű, 95 férőhelyes új buszok alacsony belépésűek és akadálymentes kialakításúak. A légkondicionált járműveket környezetkímélő, Euro 6e besorolású motor hajtja, rendelkeznek elektronikus utastájékoztató rendszerrel, USB-töltőpontokkal és fedélzeti kamerarendszerrel is.

A nettó 167 millió forint értékben beszerzett két darab Volvo 8900-ast a Volánbusz sajtótájékoztató keretében mutatta be a sajtó képviselőinek és a nyilvánosságnak 2022. február 8-án. Az új buszok annak a nagyarányú jármű-fiatalítási programnak a keretében érkeztek, amelynek részeként 2021 második félévében 28 darab új autóbusz – öt MAN Lion’s City GL A23 típusú csuklós, valamint huszonegy Credobus Econell 12 és két Credobus Inovell 12 típusú jármű – frissítette az állományt a megyében. Az öt csuklós busz Kecskemét elővárosi közlekedésének nagy forgalmú vonalain állt forgalomba. Ezt a szolgáltatásiszínvonal-emelkedést erősítik tovább a most bemutatott nagy befogadóképességű Volvo autóbuszok, amelyek közül az egyik a Kecskemét–Kerekegyháza, a Kecskemét–Kerekegyháza–Kunbaracs, a Balázspuszta–Fülöpháza, a Kecskemét–Fülöpháza, a Kecskemét–Császártöltés és a Kerekegyháza–Szabadszállás vonalon teljesít szolgálatot. A másik új jármű – a már forgalomban állított tíz darab Credobus Econell után – Baja legforgalmasabb elővárosi vonalaira került: Baja és Hercegszántó, Baja és Felsőszentiván, Baja és az újmohácsi rév, Baja és Dunafalva, Madaras és Baja, valamint Baja és Szekszárd között szolgálja az utasok kényelmét.

Az új járművek átadásán Zsigó Róbert országgyűlési képviselő elmondta: „Az elmúlt évek bizonyították, hogy a kormány számára minden vidéki település, azok fejlesztése és az ott élők mindennapi jóléte, biztonsága fontos. Több olyan programot is elindítottunk az elmúlt időszakban, amelynek célja, hogy a vidéki településeken lakók egyre szebb és jobb környezetben éljenek, helyben tudják iskolába, óvodába járatni gyermekeiket, helyben jussanak korszerű egészségügyi ellátáshoz, ha pedig utazniuk kell, azt is biztonságosabban tehessék meg. Ezért utakat építettünk, újítottunk fel, és korszerűsítjük a közösségi közlekedést. Tavaly szeptemberben tíz új autóbusz került Bajára, és most nagy örömömre újabb korszerű, biztonságos jármű állhat forgalomba térségünkben. Továbbra is azért fogunk dolgozni, hogy Bácskában is jobb legyen élni!”

Dr. Salacz László országgyűlési képviselő hozzátette: „Felső-Kiskunságba a Duna felé haladva csak egyetlen tömegközlekedési járművel képzelhető el a közlekedés közúton, autóbusszal. Mindehhez fontos az utak fejlesztése, melyhez a mai átadásra kerülő busz útvonalán tavaly adtuk át a kerekegyházi bekötőutat és márciusban elkezdődik az 52-es út teljes felújítása Kecskeméttől Soltig. Mindezen körülmények között nagy örömre szolgál, hogy a Volánbusz Zrt. két darab Volvo 8900-as típusú buszt állít a forgalomba a megyében. Ezek a 95 férőhelyes buszok, mindenféle kényelmi és közlekedésbiztonsági eszközzel felszereltek. Azt gondolom, minden adott tehát ahhoz, hogy a térség lakói, mind nagyobb számban a közösségi közlekedést vegyék igénybe, hisz ily módon védik a környezetüket és hozzájárulhatnak a fenntartható jövőhöz.”

„A Volánbusz idén is folytatja jármű-fiatalítási programját, amelynek köszönhetően rövid időn belül már második alkalommal jelenthetjük be új járművek érkezését a Bács-Kiskun megyében élők számára” – mondta dr. Pafféri Zoltán, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója. Hozzátette: „Az elmúlt fél évben érkezett 30 új autóbusznak köszönhetően magasabb színvonalú, vonzóbb szolgáltatással állunk utasaink rendelkezésére, a megye mintegy 100 kistelepülésének lakói számára könnyítve meg az úti célok elérését. 2018 óta összesen 60 új autóbusz állt forgalomba a megyében, a járműállomány átlagéletkora 15,4-ről 13,3 évre csökkent. A folyamatos fejlesztésekkel azt szeretnénk elérni, hogy minél többen tegyék le a slusszkulcsot, autózás helyett inkább szálljanak buszra vagy vonatra, hiszen a közösségi közlekedés választása bárki által könnyen megtehető lépés a környezetvédelem és a fenntartható jövő érdekében.”

A MÁV–Volán-csoport egységes stratégiai irányításának is köszönhetően egyre színvonalasabb, korszerűbb és környezetkímélőbb közösségi közlekedési szolgáltatások várják az utasokat. A Volánbusz 2018-ban indult jármű-fiatalítási programja keretében – a tavaly év végéig lezárt beszerzéseknek köszönhetően – 1700 új és újszerű autóbusz állt, illetve áll forgalomba. A társaság idén további 1000 új jármű beszerzését tervezi. A nagyarányú jármű-fiatalítás eredményeként az év végéig a vállalat teljes autóbusz-állományának 40 százaléka megújulhat, és a flotta átlagéletkora 8 évre csökkenhet. 

A képen látható: a sajtótájékoztató felszólalói

A képen látható: az új auóbusz

 

Volánbusz Zrt.