Navigáció átugrása

Új autóbuszok fiatalítják Szabolcs-Szatmár-Bereg megye járműállományát

2022. március 9.

A Volánbusz jármű-fiatalítási programjának kiemelt célja a biztonságos és kényelmes utazás biztosítása, az utazási igények hatékony és magas színvonalú kiszolgálása. A program keretében Szabolcs-Szatmár-Bereg megye járműparkja öt darab nagy befogadóképességű, szóló kivitelű Volvo 8900 típusú autóbusszal fiatalodott, amelyek jelentős színvonal-emelkedést eredményeznek a megye helyközi közlekedésében. 

Az új járművek beszerzésére a Volán Buszpark Kft. 2021 elején írt ki közbeszerzési eljárást, amelynek köszönhetően 50 darab hosszú kivitelű autóbusz kezdte meg szolgálatát országszerte. Ebből öt jármű Szabolcs-Szatmár-Bereg megye útjain állt forgalomba a múlt év végén. A Nyíregyháza-Nyírtelek-Görögszállás, Nyíregyháza-Nyírlugos, Nyíregyháza-Újfehértó-Érpatak és a Mátészalka-Hodász, Mátészalka-Vállaj viszonylaton szolgáló új autóbuszok évente több mint 2,6 millió utas számára biztosítanak komfortosabb utazást.
 
A nagyságrendileg nettó 417 millió forint értékben beszerzett öt darab Volvo 8900-as jármű 95 férőhelyes, alacsony belépésű, akadálymentes kialakítású, szóló (nem csuklós) kivitelű. A légkondicionált járműveket környezetkímélő, Euro 6e besorolású motor hajtja, rendelkeznek elektronikus utastájékoztató rendszerrel, USB-töltőpontokkal és fedélzeti kamerarendszerrel is. Az öt busz a Volánbusz nyíregyházi és mátészalkai telephelyére érkezett. 
 
Dr. Szabó Tünde országgyűlési képviselő a hivatalos átadón tartott beszédében kiemelte: „A kiszámítható, gyors és kényelmes tömegközlekedés, minden itt élőnek elemi érdeke. Ezért is fontos, hogy ennek az átadásnak és a járműpark folyamatos fejlesztésének köszönhetően a helyközi közlekedésében tovább frissül a járműállomány, és javul a személyszállítás szolgáltatási színvonala. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a távolsági buszközlekedés komoly kihasználtsággal működik, épp ezért üdvözlendő, hogy az itteni lakosság ilyen minden követelményeknek megfelelő járműveken közlekedhet a továbbiakban, amelyek mind kényelmi mind környezetvédelmi szempontból előrelépést jelentenek.”
 
Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere, választókerületi elnök hozzátette: „A Volánbusz járműparkjának korszerűsítése folyamatosan növeli a közösségi közlekedés színvonalát. S ez nem csak a megyeszékhely utazóközönségének jelent komfortosabb utazást, de az agglomerációból érkezők, az itt munkát vállalók, az itt tanuló diákok számára is. Kiemelten fontos, hogy az új járművek csökkentik a környezeti terhelést, ezáltal is jól illeszkednek városunk célkitűzéseihez, a modern, környezetbarát autóbuszok beszerzése területén. De az önkormányzat és a VOLÁNBUSZ Zrt. partneri együttműködése számos ponton sikeres, legyen szó akár a szolgáltatás színvonalának emeléséről, vagy pl. a menetrendi ésszerűsítésekről.”
 
Vinnai Győző országgyűlési képviselő elmondta: „Nyíregyháza és térségének országgyűlési képviselőjeként külön örülök, hogy a most átadott, nagy befogadóképességű Volvo buszok közül az egyik a választókerületemben: a Nyíregyháza – Nyírtelek – Görögszállás útvonalon fog közlekedni. Ahhoz, hogy az emberek a közösségi közlekedésre váltsanak, olyan környezetkímélő, fiatal, korszerű járműparkra van szükség, amellyel gyorsan és biztonságosan tudják elérni céljukat. Ez a járműpark-fejlesztés egyben a Volánbusz járműparkjának fiatalodását is jelenti. Ha fiatalodik a járműpark, egyeztetjük a vasúti és autóbuszos menetrendeket, illetve Nyíregyháza közlekedési infrastruktúrája is megfelelő állapotú, akkor elérhetjük azt a közös célt, hogy egyre többen döntsenek a közösségi közlekedés mellett.”
 
„A Volánbusz idén is folytatja jármű-fiatalítási programját, amelynek köszönhetően rövid időn belül már harmadik alkalommal jelenthetjük be új járművek érkezését a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében élők számára” – mondta dr. Pafféri Zoltán, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója. Hozzátette: „Tavaly hét darab MAN Lion’s City GL A23 csuklós autóbusz, valamint harminchét darab Credobus Econell 12 és kilenc darab Credobus Inovell 12 típusú szóló autóbusz került a megyébe, így tavaly óta a helyközi járműállomány mintegy 16 százaléka megújult, a teljes flotta átlagéletkora pedig 14,1-ről 12 évre csökkent. A most átadott öt új járművel együtt 2018 óta már 77 új autóbusz biztosítja a magasabb színvonalú kiszolgálást a megyében élők számára. A folyamatos fejlesztésekkel azt szeretnénk elérni, hogy minél többen tegyék le a slusszkulcsot, autó helyett üljenek autóbuszra, hiszen a közösségi közlekedés választása egy könnyen, bárki által megtehető lépés a környezetvédelem és fenntartható jövő felé vezető úton.”
 
A MÁV–Volán-csoport egységes stratégiai irányításának is köszönhetően egyre színvonalasabb, korszerűbb és környezetkímélőbb közösségi közlekedési szolgáltatások várják az utasokat. A Volánbusz 2018-ban indult jármű-fiatalítási programja keretében – a tavaly év végéig lezárt beszerzéseknek köszönhetően – 1700 új és újszerű autóbusz állt, illetve áll forgalomba. A társaság idén további 1000 új jármű beszerzését tervezi. A nagyarányú jármű-fiatalítás eredményeként az év végéig a vállalat teljes autóbusz-állományának 45 százaléka megújulhat és a flotta átlagéletkora 8 évre csökkenhet. 
 
A képen látható: az új autóbusz
A képen látható: a sajtótájékoztató felszólalói
 
Volánbusz Zrt.