Navigáció átugrása

Zöldebb, csendesebb, modernebb: új gázüzemű buszokkal bővül a Zala megye járműparkja

2022. március 24.

Összesen 164 darab új, sűrített földgázzal (CNG) üzemelő autóbusszal bővül a Volánbusz flottája 2022-ben, melyek közül 39 darab Zalaegerszegen kezdi meg szolgálatát idén ősztől. Az MAN Lion's City 12 G típusú, modern, elővárosi kivitelű járművek alacsony károsanyag-kibocsátásukkal jelentősen hozzájárulnak a szolgáltatási színvonal emeléséhez és a közlekedési társaság környezetvédelmi céljainak eléréshez.

A Volánbusz 2021 nyarán írt ki közbeszerzést 164 darab új, sűrített földgázzal (CNG, Compressed Natural Gas) üzemelő autóbusz beszerzésére. Az eljárások eredményesen lezárultak, a nyertes ajánlattevő mindkét kiírás esetében az MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. lett. A 2022. február 28-án aláírt szerződés értelmében MAN Lion's City 12 G típusú, alacsony padlós, kéttengelyes, szóló kivitelű (nem csuklós) járművekkel bővül a közlekedési társaság flottája. Az új elővárosi kivitelű járművek közül 39 Zalaegerszegen, 40 darab Szolnokon szolgálhatja az utasok kényelmét idén ősztől. A helyi kivitelű járművek közül pedig 75 darab a fővárosi agglomerációban, míg 10 darab Szegeden állhat forgalomba nyár végétől. Valamennyi új autóbuszt Euro 6-os környezetvédelmi besorolású, CNG-üzemű motor hajtja. A sűrített földgáz a hagyományos hajtóanyagokhoz képest alacsonyabb szén-dioxid- és koromkibocsátást eredményez. Emellett a CNG-motorok lényegesen csendesebben üzemelnek, mint dízelüzemű társaik, így mérsékelik a környezet zajterhelését.

A Zalaegerszeg elővárosi vonalait kiszolgáló 39 darab új MAN Lion's City 12 G  típusú autóbusz nettó beszerzési értéke 3,58 milliárd forint. A megyeszékhelyre kerülő autóbuszok 35 ülőhellyel rendelkeznek és összesen 93 utas szállítására alkalmasak. Az érkező, új járművek akadálymentes kialakításúak, kerekesszékkel és babakocsival egyaránt igénybe vehetők, a felszereltséget pedig légkondicionáló, wifi-előkészítés, USB-csatlakozók, utastájékoztató berendezés és kamerarendszer teszi teljessé.

A nyertes ajánlattevőnek a járművek átadásától számított 24 hónapon keresztül biztosítania kell a felmerülő kötelező karbantartási műveletek elvégzését, vállalva azok anyag- és munkadíját is. Az új autóbuszok töltési infrastruktúrájának kiépítését – hasonlóan az elektromos buszokéhoz – a közlekedési társaság konzorciumi partnere, a Mobiliti Volánbusz Kft. valósítja meg.

Vigh László, országgyűlési képviselő elmondta: „A közlekedés az egyik olyan szegmense az életnek, amelyre kiemelten figyelnünk kell. Nemcsak a meglétére, annak gördülékenységére, hanem környezetbarát mivoltára is. Ezért is nagy öröm sokunk számára, hogy a Volánbusz Zrt. „hagyományt” teremtett a járműflottája fiatalításából. A Zalaegerszegre újonnan érkezett gázüzemű autóbuszok biztosítják, s egyben megtestesítik a kulturált közlekedést, a modernitást, a kényelmet, az innovációt, a környezetvédelmet és nem utolsó sorban a gazdaságos, a költséghatékony üzemeltetést. Mindezek szükségesek ahhoz, hogy megőrizzük és óvjuk bolygónk egészségét – a jövő nemzedéke számára.”

Gecse Péter, Zalaegerszeg Város alpolgármester hozzátette: „Zalaegerszeg önkormányzata kiemelten fontos feladatának tekinti a város környezeti állapotának megőrzését, a klímaváltozás elleni küzdelmet. Környezeti adottságaink és az éghajlatváltozás egyre komolyabb kihívás elé állít bennünket. A nehézségek kivédésére klímastratégiát dolgozott ki a város. A program részletezi azokat a feladatokat, melyekkel a város szeretné elérni céljait, például a tömegközlekedést illetően is. Ezzel kapcsolatos elképzelésünkhöz jól illeszkedik az új gázüzemű autóbuszok forgalomba állítása.
2020-ban 800 millió forintos ráfordítással 6 vadonatúj csuklós Mercedes buszt vásárolt Zalaegerszegre az állami Volánbusz Zrt., melynek köszönhetően 15,25-ről 11,83-ra csökkent az autóbusz állományunk átlagéletkora. A Volánbusz Zrt. 11 vadonatúj elektromos szólóbusz beszerzését indította el 2021-ben a szükséges töltőkapacitás kiépítésével együtt. A közbeszerzést és legyártást követően kapcsolódhat majd be a 11 új elektromos busz a helyi tömegközlekedésbe. A helyi autóbusz állomány átlagéletkora ezzel 7,7 évre csökkenhet majd.”

Dr. Pafféri Zoltán, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta: „A Volánbusz felelős szolgáltatóként az új járművek beszerzésével is arra törekszik, hogy az egyéni közlekedéssel szemben vonzó alternatívát nyújtson az utasoknak, ezzel is óvva a legnagyobb környezeti ártalomnak kitett városokban és a budapesti agglomerációban élők egészségét. Az új, földgázmeghajtású autóbuszok a tervek szerint 20-25 éves helyi és elővárosi járműveket váltanak le, jelentősen hozzájárulva ezzel a flotta fiatalításához és zöldítéséhez. Külön öröm, hogy Zala megyében 2018 óta már 61 új autóbusz biztosíthat a tömegközlekedést választók számára kényelmesebb és komfortosabb utazást. A folyamatos fejlesztésekkel a Volánbusz azt szeretné elérni, hogy minél többen tegyék le a slusszkulcsot, autó helyett üljenek autóbuszra, hiszen a közösségi közlekedés választása egy könnyen, bárki által megtehető lépés a környezetvédelem és fenntartható jövő felé vezető úton.”

Zala megye helyközi járműállománya jelentős mértékben fiatalodott az elmúlt években. Tavaly 4 darab MAN Lion’s City GL A23 csuklós, valamint 32 darab Credobus Econell 12 típusú szóló autóbusz került a megyébe, idén pedig további két darab nagy befogadóképességű, szóló kivitelű, Volvo 8900 típusú autóbusszal frissült a járműpark. A tavaly ősszel aláírt újabb beszerzési megállapodásnak köszönhetően a közeljövőben további 2 új, a távolsági közlekedés igényeinek megfelelően normál padlós Mercedes-Benz Intouro M típusú szóló busz is érkezik a megye útjaira. A fejlesztések eredményeként a helyközi járműállomány 14 százaléka megújult, a teljes flotta átlagéletkora pedig 14,7-ről 11 évre csökkent.

A társaság a MÁV–Volán-csoport fenntarthatósági célkitűzéseivel összhangban az autóbusz-állomány fiatalítása mellett fokozatosan annak zöldítésére is törekszik új, alternatív meghajtású, lokálisan alacsony vagy zéró károsanyag-kibocsátású járművek beszerzésével. Ennek érdekében a Zöld Busz Program keretében meghirdetett, elektromos autóbuszok és a kapcsolódó töltő-infrastruktúra beszerzését támogató felhívásán a Volánbusz 7 pályázata szerepelt sikerrel, aminek eredményeként összesen 100 darab zöldbusz kezdheti majd meg szolgálatát a közlekedési társaság kötelékében, többek között itt a megyében a megyeszékhelyen is. Így várhatóan még az idén Zalaegerszegen 11, Székesfehérváron 12, Győrben 13, Egerben 6, Szolnokon 10, Szegeden 8 új, elektromos, szóló (nem csuklós) autóbusz állhat forgalomba, 40 darab zöldbusz pedig már megkezdte szolgálatát a budapesti agglomerációban. Az elektromos járművek beszerzését követően a Volánbusz üzemeltetheti majd az egyik legnagyobb, alternatív meghajtású járművekből álló autóbuszflottát Közép-Európában.

A MÁV–Volán-csoport egységes stratégiai irányításának is köszönhetően egyre színvonalasabb, korszerűbb és környezetkímélőbb közösségi közlekedési szolgáltatások várják az utasokat. A Volánbusz 2018-ban indult jármű-fiatalítási programja keretében – a 2021 végéig lezárt beszerzéseknek köszönhetően – 1780 új és újszerű autóbusz állt, illetve áll forgalomba. A társaság idén további 1000 új jármű beszerzését tervezi. A nagyarányú jármű-fiatalítás eredményeként az év végéig a vállalat teljes autóbusz-állományának 45 százaléka megújulhat és a flotta átlagéletkora 8 évre csökkenhet.

 

A képen a felszólalók láthatók.

A képen az új autóbusz látható.

 

Volánbusz Zrt.