Navigáció átugrása

TramTrain járatsűrítés a reggeli csúcsidőszakban

2022. október 22.

További járatokkal egészül ki a menetrend Hódmezővásárhely és Szeged között, így munkanapokon a reggeli legforgalmasabb időszakban sűrűbben közlekednek a vasútvillamosok. A reggeli bővítésen túl, a jobb csatlakozáshoz igazítva, egy esti járat menetrend-változásával több idő marad átszállni az utolsó Budapestről érkező IC-járatról. A vasútvillamos egyre népszerűbb az utasok körében: szeptemberben 160 ezer utazáshoz választották a közösségi közlekedés új megoldását, a tendencia októberben is folytatódik. A TramTrain szolgáltatással összefüggésben 2022. október 29-től új menetrend szerint közlekednek az autóbuszjáratok is számos vonalon Csongrád-Csanád és Békés megyékben. Tanítási napokon Hódmezővásárhelyről reggel a 6:15 és 7óra közötti időszakban a TramTrain járatokkal és a Volánbusszal együtt 5 percenként biztosítunk Szegedre eljutási lehetőséget. 

A vasútvillamos augusztus óta bevezetett félórás menetrendi alapüteme október 29-től további reggeli járatokkal is kiegészül. Hódmezővásárhely vasútállomásról munkanapokon 6:19 és 7:19-kor is indulnak járatok, így a csúcsidőben 6:01, 6:19, 6:30, 7:01, 7:19, 7:30-as indulással segítik a megyeszékhely felé utazókat. Késő este egy TramTrain járat az új menetrend szerint Szeged vasútállomásról 23:24kor indul Szeged, Rókus vasútállomás felé, így biztosítva kényelmes átszállást a Budapestről késő este beérkező utolsó Napfény IC utasainak.  A járat csütörtöki, pénteki és szombati napokon hosszabb útvonalon közlekedik, 0:15-kor érkezik meg Hódmezővásárhely vasútállomáshoz. .
 
Szeptemberben már az utolsó TramTrain szerelvény is megérkezett Magyarországra, a hatósági engedélyek megszerzése után az utolsó két jármű is forgalomba állhat, így hamarosan a teljes 12 darabos TramTrain-járműflotta az utasok rendelkezésére fog állni.
 
A vasútvillamosokon elhelyezett fedélzeti automatákból bankkártyás fizetéssel a járműveken megvásárolhatók az egyszeri utazásra érvényes jegyek, ezzel a TramTrain jegyértékesítési csatornáinak rendszere teljessé vált, de a jegyvásárlási helyszínek köre ezt követően is bővült. Szeptemberben a hódmezővásárhelyi autóbusz-állomásra is új vasúti jegykiadó automatát helyezett ki a MÁV-START, amelyben a TramTrain-díjtermékek is elérhetők. Szegeden a Mars téri autóbusz-állomáson, és a hódmezővásárhelyi autóbusz-állomáson is megválthatják az utasok a vasútvillamosra érvényes menetjegyeket és bérleteket a Volánbusz által üzemeltetett belföldi vasúti partneri pénztárban, valamint Szegeden a Széchenyi téren található partneri irodában is megvásárolhatók már a vasútvillamosra érvényes jegyek és bérletek.
 
A vasútvillamos mentén vasúti jegypénztár található Szeged vasútállomáson, Szeged-Rókus, Hódmezővásárhelyi Népkert és Hódmezővásárhely vasútállomásokon, valamint Szegeden a Vasútigazgatóság épületének földszintjén (Menetjegyiroda, Anna-kút). Az egyszeri utazásra érvényes jegyek és a bérletek az utazás megkezdése előtt megvásárolhatók a MÁV appban és az Elvirán keresztül is, valamint a kihelyezett jegykiadó automatákból, amelyek a vonal mentén Szegeden a vasútállomáson, az Aradi vértanúk terén, a Széchenyi téren, az Anna-kútnál, a Rókusi templomnál, a Vásárhelyi Pál utcánálés Rókus vasútállomáson, míg Hódmezővásárhelyen és Algyőn minden megállóban megtalálhatóak.
 
A Szeged és Hódmezővásárhely közötti, 30 percenként induló TramTrain szolgáltatással összefüggésben, 2022. október 29-től új menetrend szerint közlekednek az autóbuszjáratok számos autóbuszvonalon Csongrád-Csanád és Békés megyékben.
 
A menetrendi változások eredményeképpen a Szentes, Mindszent, Székkutas és Békéssámson, valamint Hódmezővásárhely között közlekedő autóbuszok jellemzően ütemes menetrend szerint indulnak, és Hódmezővásárhelyen az autóbusz-állomás melletti Kálvin János téri TramTrain megállóhelyen 5-9 perces átszállási idővel csatlakozást biztosítanak a Szeged felé/felől közlekedő TramTrain járatokhoz. Szeged és Hódmezővásárhely között az autóbusz és a TramTrain járatok napközben együttesen 15 percenként indulnak.
 
Tanítási napokon Hódmezővásárhelyről reggel 6:15 és 7 óra közötti időszakban a TramTrain járatokkal és a Volánbusszal együtt 5 percenként lesz Szegedre eljutási lehetőség. 
 
Szentesről Mindszenten, illetve Barattyoson át Hódmezővásárhely érintésével Szegedre vasútvillamosra történő átszállással, valamint egyes autóbuszjáratokkal közvetlenül is lehet utazni. A hétvégi időszakban a TramTrainhez csatlakoztatva új éjszakai járatok is közlekednek Hódmezővásárhely – Mindszent – Szentes és Hódmezővásárhely – Székkutas viszonylatokban, bővítve ezzel az eljutási lehetőségeket.
 
A változás elsősorban az alábbi buszviszonylatokat érinti:
 
  • Szeged – Hódmezővásárhely
  • Szeged – Hódmezővásárhely – Mindszent – Szegvár – Szentes – Csongrád
  • Szeged – Hódmezővásárhely – Barattyos – Szentes – Csongrád
  • Szeged – Hódmezővásárhely – Székkutas – Orosháza – Békéscsaba - Gyula
  • Hódmezővásárhely – Erzsébet – Békéssámson – Tótkomlós - Orosháza
  • Szeged – Mindszent – Szegvár – Szentes
 
A menetrendi változásban érintett viszonylatokra a 2022. október 28-ig megváltott helyközi autóbuszbérletek az érvényességük időtartamán belül ideiglenesen felhasználhatók átszállásos utazásra a vasútvillamoson is érvényes bérleten szereplő viszonylatmegjelölés szerint.
 
További részletek a Volánbusz vasútvillamoshoz hangolt menetrendi változásairól Csongrád-Csanád és Békés megyében október 29-étől: https://www.volanbusz.hu/hu/hirek/hir/39569.
 
Utazás előtt érdemes időt szánni a jegyvásárlásra mindazoknak, akik számára eddig ismeretlenek voltak ezek a megoldások. A jegyértékesítő automaták és a MÁV App biztosabb használatához segítséget nyújthat a következő film: https://www.youtube.com/watch?v=BCzY-R4Rj3U.
 
A TramTrain közlekedéssel és díjszabással kapcsolatosan minden információ a www.mavcsoport.hu/tramtrain vagy www.mavcsoport.hu/vasutvillamos oldalon található meg.
 

Háttér
A Szeged és Hódmezővásárhely között közlekedő vasútvillamos megbízható, menetrendszerű közlekedése vonzó alternatíva azok számára is, akik eddig a két város közötti utazásaikhoz az autót választották. A vasútvillamos várakozáson felüli mértékben növekvő utazóközönsége legtöbbször munkanapokon, a reggeli és délutáni hivatásforgalmi időszakokban választja utazásához a közösségi közlekedés legújabb eszközét. A TramTrain kényelmes megoldást, új lehetőségeket és friss szemléletet hozott a térség közösségi közlekedésébe a fenntarthatóbb, élhetőbb jövő érdekében, amellyel az utasok egyre szélesebb köre szívesen azonosul. A Hódmezővásárhely és Szeged között közlekedő vasútvillamosok 216 ülőhellyel rendelkeznek.