Navigáció átugrása

Csuklós autóbuszokkal fiatalodik a Volánbusz flottája

2022. december 12.

Újabb csuklós autóbuszok érkeznek a Volánbuszhoz a legutóbb sikeresen lezárt közbeszerzési eljárás eredményeként, melynek nyertese a KRAVTEX Kft. lett. Összesen 47 darab alacsonypadlós, elővárosi, 3 tengelyes Credobus Econell 18 Next típusú jármű fiatalítja a vállalat csuklós állományát várhatóan 2023 tavaszától. A járműpark folyamatos megújításával a közlekedési társaság célja továbbra is a közösségi közlekedés még vonzóbbá tétele.

A magyar sikermodell, a Credobus Econell család új generációjának első tagja, a Credobus Econell 18 Next a világ legkönnyebb, 18 méteres csuklós autóbusza, melynek ultraalacsony saját tömege akár 15 %-kal mérsékli az üzemanyag-felhasználást. A járművet és annak szóló változatát, az Econell 12 Next-et a Volánbusz többször tesztelte sikeresen, a Kravtex gyártmányú autóbuszokból pedig – melyek a flotta több mint 40 százalékát teszik ki – 2400-nál is többet üzemeltet a közlekedési vállalat.

A Credobus Econell 18 Next típusú járművek 127 fő egyidejű szállítására alkalmasak, az ülőhelyek száma 56. A buszok nagy teljesítményű, utastéri antivirális légkondicionálóval, kamerarendszerrel, fedélzeti utastájékoztatóval, utasszámláló rendszerrel, kerekesszék és babakocsi elhelyezésére kialakított speciális férőhellyel és felszállást segítő rámpával, továbbá az utastérben USB töltőpontokkal is rendelkeznek. A járműveket a lehető legkevesebb károsanyag-kibocsátássval járó, hatékony, EURO6 környezetvédelmi előírásoknak megfelelő dízelmotor hajtja a biztonságos üzemeltetés érdekében.

A Volánbusz jármű-fiatalítási programjának részeként eddig csaknem 300 csuklós autóbuszt cserélt le, aminek eredményeként a csuklós járműállomány több mint egyharmada megújult, átlagéletkoruk 15,5 évről 10,3 évre csökkent. A Credobus Econell 18 Next-ek érkezésével tovább folytatódik a társaság nagy befogadóképességű autóbuszainak fiatalítása.

A Volánbusz idén 530 millió utas szállításáról gondoskodott országszerte, folyamatosan megújuló és korszerűsödő járműállománnyal. A közlekedési társaság 2018-ban indult jármű-fiatalítási programjában – az eddig lezárt beszerzéseknek köszönhetően – több mint 1800 új és újszerű autóbusz állt forgalomba, és további mintegy 300 jármű érkezésére rendelkezik aláírt beszerzési megállapodással.

 

A képen az új buszmodell látható.

Volánbusz Zrt.