Navigáció átugrása

Száz új Credobus Inovell autóbuszt állított forgalomba a Volánbusz országszerte

2022. december 28.

Idén ősszel is folytatódott a Volánbusz 2018 óta tartó modernizációs programja: decemberig száz darab Credobus Inovell 12 típusú autóbusz állt forgalomba országszerte. Az októberben bemutatott beszerzés eredményeként az ország 15 megyéjének helyközi-távolsági vonalain biztosít kényelmes, korszerű utazási körülményeket a közlekedési vállalat.

A 2022 júniusában eredményesen zárult közbeszerzési eljárásnak köszönhetően a Kravtex-Kühne Csoport ősz végéig 100 darab Credobus Inovell 12 típusú, két tengelyes, normál padlós, szóló autóbuszt szállított a Volánbusznak. A járművek már jól ismert, megbízható típusnak számítanak, hiszen csak ebből a típusból több mint 500 állt forgalomba az elmúlt években. A Kravtex eddig összesen több mint 2.400 autóbuszt adott át a közlekedési társaságnak, a mosonmagyaróvári-győri gyártású buszok részaránya a hatezer darabos flottában meghaladja a 40 százalékot.

A Credobus Inovell 12 típusú új autóbuszok az ország csaknem teljes területén, Bács-Kiskun (5 db), Baranya (4 db) Borsod-Abaúj-Zemplén (15 db), Csongrád-Csanád (5 db), Fejér (8 db), Győr-Moson-Sopron (4 db), Hajdú-Bihar (11 db), Komárom-Esztergom (8 db), Nógrád (10 db), Pest (3 db) Somogy (4 db), Szabolcs-Szatmár-Bereg (13 db), Tolna (4 db), Vas (1 db), és Veszprém megye (5 db) helyközi-távolsági autóbuszvonalain álltak forgalomba. Az érintett megyékben a Volánbusz járatait idén csaknem 400 millió utas vette igénybe.

A Credobus Inovell 12 típusú buszok 73 utas egyidejű szállítására alkalmasak (5 fő/m2 állóhely kihasználással számolva), utastéri légkondicionálóval, kamerarendszerrel, egységes és  modern fedélzeti utastájékoztatóval felszereltek, továbbá az utasülések USB töltőpontokkal és telefontartókkal is rendelkeznek. A normál padlós kialakításnak köszönhetően a hosszabb utaknál elengedhetetlen poggyásztér is az utasok rendelkezésére áll. Az autóbuszokat a minél kevesebb károsanyag kibocsátás és a biztonságos üzemeltetés érdekében EURO6d előírásoknak megfelelő, hatékony dízelmotor hajtja. A járművek beszerzési értéke összesen mintegy nettó 6,5 milliárd forint.

A Volánbusz 2022-ben várhatóan mintegy 530 millió utas szállításáról gondoskodik országszerte, folyamatosan megújuló és korszerűsödő járműállománnyal. Ma már nincs olyan járása az országnak, ahol ne tűnnének fel a társaság új buszai. A közlekedési vállalat 2018-ban indult jármű-fiatalítási programjában – az eddig lezárt beszerzéseknek köszönhetően – több mint 1800 új és újszerű autóbusz állt forgalomba, és további mintegy 300 jármű érkezésére rendelkezik aláírt beszerzési megállapodással.

A képen az új járművek láthatók.

 

Volánbusz Zrt.