Navigáció átugrása

Negyven gázüzemű autóbuszt állít forgalomba Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében a Volánbusz

2023. március 10.

Nemcsak a május elsején megjelenő vármegye- és országbérlet hoz korszakalkotó változást Jász-Nagykun-Szolnok vármegye közösségi közlekedésében, hanem azok az alternatív meghajtású – sűrített földgázzal üzemelő – járművek is, amelyek március végétől jelennek meg Szolnok vonzáskörzetében. A 40 darab gázüzemű autóbusz a vármegye közel 80 településéből több mint 50 esetében lát majd el személyszállítási feladatokat – kiszolgálva éves szinten mintegy 6,3 millió utast. A gázüzemű járművek után a helyi közlekedésben hamarosan 10 környezetkímélő elektromos autóbusszal is megismerkedhetnek a szolnokiak.

A Volánbusz immár öt éve tartó jármű-fiatalítási programja keretében összesen hatvan új autóbusz érkezett Jász-Nagykun-Szolnok vármegyébe. A mostani 40 darabos flottakorszerűsítés tekinthető azonban az eddigi legnagyobb és legjelentősebb mérföldkőnek 2018 óta. Ráadásul a MAN Lion’s City 12 típusú, sűrített földgázzal (CNG) üzemelő, modern autóbuszok károsanyag-kibocsátása rendkívül alacsony, így nagymértékben hozzájárulnak a szolgáltatási színvonal emeléséhez, valamint a közlekedési társaság környezetvédelmi céljainak eléréséhez. A gázüzemű járművek nettó beszerzési értéke megközelíti 3,75 milliárd forintot. A jelentős járműállomány-fejlesztésnek köszönhetően a 235 darabból álló megyei autóbuszpark több mint 17 százaléka megújul, átlagéletkora 12 évről 9,3 évre csökken. A járművek az utastájékoztatási eszközök beszerelése és a töltőállomás üzembe helyezése után március végétől fokozatosan kapcsolódnak be a vármegye helyközi közlekedésbe, elsősorban Szolnok vonzáskörzetében.

Dr. Kállai Mária, Jász-Nagykun-Szolnok vármegye 1. számú választókerületi országgyűlési képviselője kijelentette: „a térség közösségi közlekedése korszerű, takarékos autóbuszokkal válik modernebbé, kényelmesebbé. Szolnok a környező településeken élők számára az iskolát, a munkahelyet, a bevásárlást és gyakran az ügyintézést is jelenti, ezért kiemelten fontos a megyeszékhelyre való eljutás. Köszönet a Volánbusznak és a kormánynak azért, hogy a vidéki települések felzárkózását elkötelezetten segíti. Ez a fejlesztés hozzájárulhat a falvak megtartóerejének növeléséhez, s nem utolsó sorban valós alternatívává teszi a közösségi közlekedést”.

F. Kovács Sándor, Jász-Nagykun-Szolnok vármegye 3. számú választókerületi országgyűlési képviselője hangsúlyozta: „mindennapjainkat alapvető módon határozza meg a közlekedés minősége és biztonsága. Az akadálymentesített, korszerű járművek garantálni fogják az utasok kényelmét és biztonságát, térségünkben is vonzóbbá téve a közösségi közlekedést. A változás mindenki számára jól látható és tapasztalható lesz, hiszen az új autóbuszok nemcsak a városokban, hanem a községekben élőket is szolgálni fogják úgy a Nagykunságban, mint a Tisza-tó térségében”.

Fejér Andor, Szolnok alpolgármestere szerint a Volánbusz Zrt. felelősséggel és szakértelemmel fejleszti Szolnok és a környék közösségi közlekedését: „nagy öröm, hogy nem először adhattunk át új buszokat az elmúlt esztendőkben, ami azt mutatja: eddig még nem látott mértékben fejlődik szűkebb hazánkban, Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében, illetve Szolnokon a tömegközlekedés. Sokat dolgozunk azon, hogy a kor kihívásainak megfelelően takarékosan bánjunk az energiával, így kiváló üzenet az olcsóbban fenntartható, a környezetet is kímélő gázüzemű járművek üzembe állítása. Ez a fejlesztés valódi alternatívát mutathat a Szolnokra gépkocsival utazóknak, érdemes és kényelmes választás a közlekedésre az autóbusz.”

Dr. Pafféri Zoltán elnök-vezérigazgató a MÁV–Volán-csoport nevében köszöntötte a megjelenteket. Mint hangsúlyozta: a MÁV és a Volánbusz egyesülésének az volt a célja, hogy a két cég egymás szolgáltatásának erősítésével, együtt, közösen szolgálja a busszal és a vonattal utazókat. Az új buszok által érintett vonalak esetében ez több mint évi 6,3 millió utazást jelent, s az új járművek összehangolt menetrend keretében csatlakozást biztosítanak a 100-as és 120-as vasútvonalakon közlekedő vonatokhoz is. Ezeken a vonalakon már az emeletes motorvonatokkal is találkozhatnak az utasok. A Volánbusz 2018-ban elindított járműfiatalítási programja keretben eddig összesen 100 új jármű érkezett a vármegyébe, ebből a mostani 40 darabos bővítés tekinthető a legjelentősebbnek. Megerősítette: még a nyár kezdete előtt 10 darab elektromos meghajtású busz áll forgalomba Szolnok helyi közlekedésében, így a vármegye egyike lesz azoknak, ahol a legmodernebb járművek közlekednek.

Folyamatosan megújuló és korszerűsödő járműállományával a Volánbusz 2022-ben csaknem 540 millió utas szállításáról gondoskodott országszerte. Ma már nincs olyan járása az országnak, ahol ne tűnnének fel a társaság új buszai. A közlekedési vállalat 2018-ban indult jármű-fiatalítási programjában – az eddig lezárt beszerzéseknek köszönhetően – 2115 új és újszerű autóbusz érkezett a Volánbuszhoz, és a társaság további 185 járműre rendelkezik aláírt beszerzési megállapodással.

A Volánbusz Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében évente 10,7 millió utast szállít a megye 116 helyközi autóbuszvonalán. Éves szinten több mint 430 ezer járatot közlekedtet a vármegyében, autóbusz-vezetőinek száma: 390 fő. A MAN Lion’s City 12 típusú autóbuszok több mint 40 helyközi vonalon fognak szolgálatot teljesíteni, jellemzően Szolnok vonzáskörzetében. A vármegye közel 80 településéből 50-nél is több esetében látnak majd el személyszállítási feladatokat.

 

Háttérinformációk az MAN Lion’s City 12 típusú autóbuszokról és beszerzésükről:

A Volánbusz még 2021 nyarán írt ki közbeszerzést 164 darab, sűrített földgázzal (CNG, Compressed Natural Gas) üzemelő autóbusz beszerzésére. A nyertes ajánlattevő az MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. lett. A 2022. február 28-án aláírt szerződés értelmében MAN Lion’s City 12 típusú, alacsonypadlós, kéttengelyes, szóló kivitelű járművekkel bővült a közlekedési társaság flottája. A járművek közül 10 db Szeged helyi közlekedésében75 db a fővárosi agglomerációban, míg 39 db jármű a Zala vármegyei helyközi vonalakon áll forgalomba. Valamennyi új autóbuszt Euro 6-os környezetvédelmi besorolású, CNG-üzemű motor hajtja. A sűrített földgáz a tisztább égés következtében a hagyományos hajtóanyagokhoz képest alacsonyabb koromkibocsátást eredményez. Emellett a CNG-motorok lényegesen csendesebben üzemelnek, mint dízelüzemű társaik, így csökkentik a környezet zajterhelését.

A légkondicionált, akadálymentes kialakítású járművek kerekesszék és babakocsi elhelyezésére szolgáló speciális férőhellyel, valamint felszállást segítő rámpával is rendelkeznek. Az utasok kényelmét USB-csatlakozók szolgálják, a fedélzeten vizuális és hangbemondásos utastájékoztató berendezés, valamint kamerarendszer üzemel. A járművek töltési infrastruktúráját a közlekedési vállalat konzorciumi partnere, a Mobiliti Volánbusz Kft. a szolnoki Volán-telepen (Nagysándor József u. 24.) építi ki.

 

A képen a felszólalók láthatók.

A képen az autóbusz látható.

A képen az autóbusz látható.

A képen az autóbusz beltere látható.

 

Volánbusz Zrt.