Navigáció átugrása

Új járművek a Volánbusz Budapestről induló távolsági vonalain

2023. április 12.

Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszokkal fiatalodik a Volánbusz budapesti távolsági flottája: a 14 vadonatúj jármű áprilisban áll forgalomba a fővárosból induló hosszabb autóbuszvonalakon, évente mintegy 1,1 millió utazáshoz biztosítva kényelmesebb és biztonságosabb kiszolgálást. Az új járművek május elsejétől ország- és vármegyebérlettel is igénybe vehetők, ami szintén jelentős változást, kedvezőbb utazási és átszállási lehetőségeket hoz a közösségi közlekedésben.

A Volánbusz immár öt éve tartó jármű-fiatalítási programja keretében 2022-ig 64 új autóbusz érkezett a Budapestről kiinduló mintegy 50 távolsági vonalra, melyek csaknem az ország teljes területét érintve, 14 vármegyébe közlekednek. A flotta idén tavasszal újabb 14 darab dízelüzemű, a legkorszerűbb Euro6 környezetvédelmi besorolású motorral hajtott Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbusszal frissül. Az új beszerzésnek köszönhetően az érintett állomány 10 százaléka megújul, átlagéletkoruk 8,5 évről 7 évre csökken. Az új buszok nettó beszerzési értéke 935 millió forint.

Az új járművek az utastájékoztatási eszközök beszerelése után, április folyamán, fokozatosan kapcsolódnak be távolsági közlekedésbe 9 viszonylaton, a Budapestről Pápára, Jászszentandrásra, Jászberénybe, Jászapátiba, Hevesre, Hortra, Tiszakécskére, Kiskunfélegyházára és Kecskemétre közlekedő autóbuszvonalakon. Az érintett viszonylatokon a Volánbusz évente 1,1 millió utazásról gondoskodik.

Ma már nincs olyan járása az országnak, ahol ne tűnnének fel a társaság új buszai. A MÁV–Volán-csoport jármű-fiatalítási programjában – az eddig lezárt beszerzéseknek köszönhetően – 2205 új és újszerű autóbusz érkezett a Volánbuszhoz, és a vállalat további 295 járműre rendelkezik aláírt beszerzési megállapodással. Folyamatosan megújuló és korszerűsödő járműállományával a társaság 2022-ben csaknem 540 millió utazást bonyolított le országszerte.

Háttérinformációk a beszerzésről és a járművekről:

A 2022 nyarán eredményesen zárult közbeszerzési eljárás eredményeként összesen 40 darab Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbusz érkezik a Volánbusz flottájába. Pest mellett Zala, Veszprém, Vas és Győr-Moson-Sopron vármegyék helyközi-távolsági autóbuszvonalain is találkozhatnak velük az utasok. A járművek vírus elleni aktív szűrős légkondicionáló berendezéssel, kamerarendszerrel, fedélzeti utastájékoztató berendezéssel és USB-töltőpontokkal felszereltek, valamint a legfejlettebb vészfékasszisztens rendszerrel, az Active Brake Assist 5-tel ellátva állnak forgalomba. Ez a vezetéstámogató biztonsági rendszer már a gyalogos és a kerékpáros közlekedőket is érzékeli, és szükség esetén akár vészfékezéssel is igyekszik elkerülni az álló vagy mozgó személyekkel, illetve akadályokkal történő ütközést.

Háttérinformációk a vármegye- és országbérletről:

Először jelenik meg a közösségi autóbusz-közlekedésben olyan bérlettípus, amellyel akár az egész ország területén korlátlanul lehet utazni 30 napig. Az országbérlettel az új Mercedes-Benz Intouro M autóbuszokkal kiszolgált, több vármegyét átszelő távolsági vonalakat is kedvező áron lehet igénybe venni. Egy-egy vármegyén belül természetesen a vármegyebérlettel is lehet utazni az új autóbuszokon.

A május elsejétől használható ország- és vármegyebérletek kínálatával Magyarországon megvalósul a tarifaközösség: utasaink egyetlen jegytípussal a MÁV–Volán csoport minden járművén, vonaton, helyközi autóbuszon és a HÉV-en, sőt a GYSEV járatain is korlátlanul utazhatnak az ország, vagy az adott vármegye teljes területén. Az új bérlettípusok a MÁV applikációban már április utolsó hetétől megvásárolhatók, május elsejétől pedig az ismert értékesítési pontokon.

Az országbérlet ára, amivel hazánk teljes területe beutazható vonattal vagy helyközi busszal, mindössze 18900 forint, míg egy vármegyére szóló utazásra 9450 forint lesz. A tanulók mindkettő esetében 90 százalékos kedvezményt vehetnek igénybe. A teljes árú bérlet árának 86 százalékát térítik meg a munkáltatók, így vármegyebérlet esetében mintegy 1300, országbérlettel kicsivel több mint 2600 forint saját költségen tudnak utazni az utasok a helyközi szolgáltatókat választva.

A képen az új autóbusz látható.

A képen az új autóbusz beltere látható.

 

Volánbusz Zrt.