Navigáció átugrása

Harminckilenc gázüzemű és nyolc korszerű, dízelüzemű autóbuszt állít forgalomba Zala vármegyében a Volánbusz

2023. március 24.

Nemcsak a május elsején megjelenő vármegye- és országbérlet hoz korszakalkotó változást Zala vármegye közösségi közlekedésében, hanem azok az alternatív meghajtású járművek is, amelyek március végétől jelennek meg a térségben. A 39 darab gázüzemű autóbusz csaknem a vármegye teljes területén megjelenik, éves szinten mintegy 5,7 millió utazásról gondoskodva. Emellett a távolsági vonalakon 8 darab korszerű, dízelüzemű járművel is megismerkedhetnek az utasok a közeljövőben.

A Volánbusz immár öt éve tartó jármű-fiatalítási programja keretében eddig összesen 74 új autóbusz érkezett Zala vármegye 256 darabos járműállományába. A mostani flottakorszerűsítés tekinthető azonban az eddigi legnagyobb és legjelentősebb mérföldkőnek 2018 óta. Ráadásul a MAN Lion’s City 12 típusú, sűrített földgázzal (CNG) üzemelő, modern autóbuszok károsanyag-kibocsátása rendkívül alacsony, így nagymértékben hozzájárulnak a közlekedési társaság környezetvédelmi céljainak eléréséhez. A gázüzemű járművek nettó beszerzési értéke megközelíti a 3,66 milliárd forintot. A 39 új autóbusznak köszönhetően a helyközi járműpark több mint 18 százaléka megújul, átlagéletkora 11-ről 9,3 évre csökken. A buszok a töltőállomások üzembe helyezésével párhuzamosan, március 20-tól fokozatosan kapcsolódnak be a helyközi közlekedésbe a vármegye csaknem teljes területén.

Emellett 8 darab hagyományos meghajtású, azaz dízelüzemű, de a legkorszerűbb, Euro 6e környezetvédelmi besorolású motorral felszerelt Mercedes-Benz Intouro M típusú jármű érkezik a térségbe, a vármegyéből induló távolsági vonalakra. Az autóbuszok a Zalaegerszeg-Győr, Zalaegerszeg-Székesfehérvár, Zalaegerszeg-Veszprém, Nagykanizsa-Győr, Nagykanizsa-Sopron, Keszthely-Veszprém, Veszprém-Zalaegerszeg, Zalaegerszeg-Keszthely, Keszthely-Zalaegerszeg, Veszprém-Keszthely, Balatongyörök-Keszthely-Zalaegerszeg viszonylatokon állnak forgalomba, ahol éves szinten mintegy 807 ezer utazásról gondoskodik a Volánbusz. A 8 autóbusz összértéke nettó 534,4 millió forint. Az új járműveknek köszönhetően a vármegye helyközi járműállományának átlagéletkora tovább csökken, mindössze 8,1 év lesz.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a járművek ünnepélyes átadásán kiemelte: „Magyarországon mindenkinek biztosítanunk kell azt, hogy magas színvonalú szolgáltatás keretében el tudjon jutni közösségi közlekedési eszközökkel rövid idő alatt úticéljához, megfizethető áron. A konkrétumok szintjén ez megújuló járműállományt jelent, folyamatos menetrendi fejlesztéseket és kedvezményes árú vármegyei és országbérletet”.

Nagy Bálint közlekedésért felelős államtitkár, Zala vármegye 2. számú választókörzetének országgyűlési képviselője elmondta: „A Volánbusz – a kormányzati törekvésekkel összhangban – elkötelezett a közösségi közlekedésfejlesztési célok megvalósítása mellett. A szolgáltatások és a járműpark folyamatos korszerűsítésének célja a magas színvonalú, kényelmes és környezetkímélő személyszállítás biztosítása. A járműfiatalítási program, illetve a MÁV–Volán-csoport szolgáltatásainak összehangolása és fejlesztése – jelenleg például a vármegye- és országbérlet bevezetésével – azt célozza, hogy egyre többen válasszák a közösségi közlekedési eszközöket utazásukhoz.”

A MÁV–Volán-csoport elnök-vezérigazgatója, dr. Pafféri Zoltán hozzátette: „A május elsejétől használható ország- és vármegyebérletek kínálatával Magyarországon megvalósul a tarifaközösség: utasaink egyetlen jegytípussal a MÁV-Volán csoport minden járművén, vonaton, helyközi autóbuszon és a HÉV-en, sőt a GYSEV járatain is korlátlanul utazhatnak az ország- vagy az adott vármegye teljes területén. Az új bérlettípusok a MÁV applikációban pedig már április utolsó hetétől megvásárolhatók, május elsejétől pedig az ismert értékesítési pontokon. Az országbérlet ára, amivel hazánk teljes területe beutazható vonattal vagy helyközi busszal mindössze 18900 forint, míg egy vármegyére szóló utazásra 9450 forint lesz.

A zalai közösségi közlekedés minőségi és mennyiségi szempontból is szintet lép ezzel a 39 db új, gázüzemű autóbusszal. Meg persze azzal a 8 db dízelüzeművel és a 11 db elektromossal, amely hamarosan csatlakozik majd a zalai utakon ezekhez a társaihoz. Ez a tekintélyes darabszám jelzi az elmúlt fél évtized legnagyobb arányú flottafiatalítást a megyében.”

Ma már nincs olyan járása az országnak, ahol ne tűnnének fel a társaság új buszai. A közlekedési vállalat 2018-ban indult jármű-fiatalítási programjában – az eddig lezárt beszerzéseknek köszönhetően – 2155 új és újszerű autóbusz érkezett a Volánbuszhoz, és a társaság további 145 járműre rendelkezik aláírt beszerzési megállapodással. Folyamatosan megújuló és korszerűsödő járműállományával a Volánbusz 2022-ben csaknem 540 millió utazást bonyolított le országszerte, míg Zala vármegyében több mint 13 millió utazásról gondoskodott 156 helyközi autóbuszvonalon. A térségben szolgálatot teljesítő 372 fő autóbusz-vezető éves szinten több mint 521 ezer járatot közlekedtet a vármegye útjain.

Háttérinformációk az MAN Lion’s City 12 és Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszokról és beszerzésükről:

A Volánbusz még 2021 nyarán írt ki közbeszerzést 164 darab, sűrített földgázzal (CNG, Compressed Natural Gas) üzemelő autóbusz beszerzésére. A nyertes ajánlattevő az MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. lett. A 2022. február 28-án aláírt szerződés értelmében MAN Lion’s City 12 típusú, alacsonypadlós, kéttengelyes, szóló kivitelű járművekkel bővült a közlekedési társaság flottája. A járművek közül 10 db Szeged helyi közlekedésében, 75 db a fővárosi agglomerációban, míg 40 db jármű a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei helyközi vonalakon állt forgalomba. Valamennyi új autóbuszt Euro 6-os környezetvédelmi besorolású, CNG-üzemű motor hajtja. A sűrített földgáz a tisztább égés következtében a hagyományos hajtóanyagokhoz képest alacsonyabb koromkibocsátást eredményez. Emellett a CNG-motorok lényegesen csendesebben üzemelnek, mint dízelüzemű társaik, így csökkentik a környezet zajterhelését.

A légkondicionált, akadálymentes kialakítású járművek kerekesszék és babakocsi elhelyezésére szolgáló speciális férőhellyel, valamint felszállást segítő rámpával is rendelkeznek. Az utasok kényelmét USB-csatlakozók szolgálják, a fedélzeten vizuális és hangbemondásos utastájékoztató berendezés, valamint kamerarendszer üzemel. A járművek töltési infrastruktúráját a közlekedési vállalat konzorciumi partnere, a Mobiliti Volánbusz Kft. a Volánbusz zalaegerszegi, Zrínyi utcai műszaki telephelyén építi ki.

A 2022 nyarán eredményesen zárult közbeszerzési eljárás keretében 40 darab Mercedes-Benz Intouro M típusú, Euro 6e környezetvédelmi besorolású motorral rendelkező hagyományos meghajtású autóbusz érkezik Zala, Veszprém, Vas, Győr-Moson-Sopron és Pest vármegyék helyközi-távolsági autóbuszvonalaira.

A járművek vírus elleni aktív szűrős légkondicionáló berendezéssel, kamerarendszerrel, fedélzeti utastájékoztató berendezéssel és USB-töltőpontokkal felszereltek, valamint a legfejlettebb vészfékasszisztens rendszerrel, az Active Brake Assist 5-tel ellátva kerülnek forgalomba. Ez a vezetéstámogató biztonsági rendszer már a gyalogos és kerékpáros közlekedőket is érzékeli, és szükség esetén akár vészfékezéssel igyekszik elkerülni az álló vagy mozgó személyekkel, illetve akadályokkal történő ütközést.

A Mercedes-Benz Intouro M autóbuszok ideális kiszolgálást biztosítanak a térség távolsági közlekedésében. 2022 júniusa óta új, ütemes menetrend szerint közlekednek a Zala, Veszprém és Győr-Moson-Sopron vármegyék közötti regionális és távolsági kapcsolatokat biztosító autóbuszjáratok. Győrből Pápán át a Balaton, Ajka, Zalakaros-Nagykanizsa és Sümeg-Zalaegerszeg felé, valamint a Zalaegerszeg-Hévíz-Keszthely-Veszprém tengelyen – Tapolcán és a Balaton északi partján át is – könnyen megjegyezhető, jó vasúti és autóbusz-csatlakozásokat is tartalmazó menetrend lépett életbe. A korábbi menetrendre jellemző rövidebb járatok részbeni összekötésével az észak-dunántúli városok között számos új, közvetlen kapcsolatot biztosító, hosszabb utazásra is alkalmas autóbuszjárat jött létre, melyek a mindennapi hivatásforgalmi igények kiszolgálása mellett regionális és távolsági kapcsolatokat is biztosítanak. A hosszabb és rövidebb távú utazásokat egyaránt kiszolgáló járatokhoz ideális a Mercedes-Benz Intouro típusú autóbusz, mely nagy kapacitású, légkondicionált, kényelmes ülésekkel felszerelt, és USB töltővel is rendelkezik. Többek között a Nagykanizsa–Zalaegerszeg–Szombathely–Kőszeg–Sopron járatokon is Intouro autóbuszok biztosítják majd a kényelmes utazást. Májustól a járatok természetesen országbérlettel és a megfelelő vármegyebérletekkel is igénybe vehetők.

 

A képen az új buszok láthatók.

A képen a felszólalók láthatók.

 

Volánbusz Zrt.