Navigáció átugrása

A Volánbusz három új autóbuszt állított forgalomba Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében

2023. május 10.

Volvo B6SC-8900 típusú autóbuszokkal fiatalodott május elején a Volánbusz Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei járműállománya, a három új busz Szolnok térségben korszerűsíti a flottát. Az érintett vonalakon évente csaknem százezer utazást bonyolít a Volánbusz. Az új járműveken természetesen már országbérlettel és a megfelelő vármegyebérletekkel is lehet utazni.

A Volánbusz 2018 óta Jász-Nagykun-Szolnok vármegye 235 darabos állományának már több mint negyven százalékát lecserélte, hogy még biztonságosabb és kényelmesebb utazást biztosítson, még hatékonyabban és magasabb színvonalon szolgálja ki az utazási igényeket. Eddig 100 új autóbusz érkezett a flottába, mely május elején tovább frissült újabb három dízelüzemű, a legkorszerűbb Euro 6e környezetvédelmi besorolású motorral hajtott járművel.

A nagy befogadóképességű, hosszított szóló kivitelű Volvo B6SC-8900 típusú buszok Szolnok vonzáskörzetében álltak forgalomba, a vármegyeszékhelyről Tiszaföldvárra és Fegyvernekre közlekednek.  Az érintett autóbusz-vonalakon évente közel százezer utazásról gondoskodik a Volánbusz. Az új buszok nettó beszerzési értéke mintegy 255 millió forint.

Ma már nincs olyan járása az országnak, ahol ne tűnnének fel a társaság új buszai. A MÁV–Volán-csoport jármű-fiatalítási programjában – az eddig lezárt beszerzéseknek köszönhetően – 2205 új és újszerű autóbusz érkezett a Volánbuszhoz az elmúlt öt évben, és a vállalat további 295 járműre rendelkezik aláírt beszerzési megállapodással. Jász-Nagykun-Szolnok vármegyébe legutóbb 40 darab gázüzemű autóbusz érkezett, a legújabb járművekkel együtt pedig már összesen 103 új busz fiatalította a flottát. A vármegye helyközi állományának átlagéletkora mindössze 7,7 év.

Folyamatosan megújuló és korszerűsödő járműállományával a társaság 2022-ben csaknem 540 millió utazást bonyolított le országszerte. Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében 116 helyközi autóbuszvonalon 300 autóbusz-vezetővel mintegy 10,7 millió utazásról gondoskodik évente.

További járműinformációk:

A 2022-ben eredményesen zárult közbeszerzési eljárás eredményeként összesen 50 darab Volvo B6SC-8900 típusú autóbusz érkezik a Volánbusz flottájába. Jász-Nagykun-Szolnok mellett Baranya, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala, Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyék helyközi autóbuszvonalain is találkozhatnak velük az utasok.

Az alacsony belépésű, akadálymentes kialakítású buszok légkondicionáltak, elektronikus utastájékoztató rendszerrel, USB-töltőpontokkal, valamint fedélzeti kamerarendszerrel is rendelkeznek.

A Volánbusz szolnoki telephelyére érkezett autóbuszok a Szolnok – Tiszaföldvár, Szolnok – Fegyvernek vonalakon szállítják az utasokat május elejétől.


Háttérinformációk a vármegye- és országbérletről:

Már több mint 241 ezer darabot vásároltak az utasok azokból az új bérlettípusokból, amelyekkel egy vármegye vagy akár az egész ország területén kedvező áron és korlátlanul lehet utazni 30 napig. Az országbérlet és a megfelelő vármegyebérlet természetesen az új Volvo autóbuszokon is érvényes.

A május elsejétől használható ország- és vármegyebérletek kínálatával Magyarországon megvalósult a tarifaközösség: utasaink egyetlen jegytípussal a MÁV–Volán-csoport minden járművén, vonaton, helyközi autóbuszon és a HÉV-en, sőt a GYSEV járatain is korlátlanul utazhatnak az ország, vagy az adott vármegye teljes területén. Az új bérlettípusok a MÁV applikációban, a MÁV-START és a Volánbusz jegypénztáraiban, a jegyautomatákból, a Volánbusz autóbusz-vezetőinél és a BKK értékesítési csatornáin is megválthatók.

A vármegye- és országbérletekről az orszagberlet.hu oldalon lehet részletesen tájékozódni.

A képen az új autóbuszok láthatók.