Navigáció átugrása

Megérkeztek az elektromos autóbuszok Eger helyi közlekedésébe

2023. június 21.

Lezárult annak a 6 darab elektromos meghajtású, BYD K9UD típusú autóbusznak a beszerzési és töltőkiépítési projektje, amely az Egerben élő több mint 51 ezer ember számára teszi komfortosabbá a közösségi közlekedést. A nettó közel 1 milliárd forint értékű fejlesztésnek köszönhetően a megyeszékhely helyi járműállományának csaknem egyötöde megújul, és jelentősen csökken a város levegőjét terhelő károsanyag-kibocsátás.

A Volánbusz a HUMDA Zöld Busz Program támogatásának köszönhetően 2022. április 1-jén 60 darab elektromos autóbusz vásárlásáról írt alá szerződést, melyek közül 6 darab BYD K9UD típusú jármű Eger helyi közlekedésében javítja a személyszállítás szolgáltatási színvonalát, hozzájárulva a fenntartható közösségi közlekedés megteremtéséhez. A BYD Europe B.V. által gyártott e-buszok június második felében állnak a megyeszékhely utasainak rendelkezésére. A járművek Eger legtöbb autóbusz-vonalán megfordulnak, kényelmes, korszerű, környezetkímélő utazási körülményeket biztosítva.

A projektnek köszönhetően a 32 darabos helyi járműállományból 6 darabot cserél le a közlekedési vállalat, a flotta átlagéletkora csaknem 14,8 évről 11,8 évre csökken. A beszerzés összértéke nettó 1 milliárd forint, amely a Zöld Busz Program több mint 77 százalékos mértékű, vissza nem térítendő támogatásával valósult meg. Az autóbuszok töltőberendezését a Volánbusz konzorciumi partnere, a Mobiliti Volánbusz Kft. építette ki a Volánbusz egri telephelyén.

Az ünnepélyes projektzáró eseményen Dr. Pajtók Gábor, Heves vármegye 1. számú választókerületének országgyűlési képviselője elmondta: „Az új autóbuszok biztonságosabbá teszik az egriek közlekedését, esélyegyenlőséget jelentenek a kerekesszékkel, kisgyermekkel utazóknak és jobbá teszik városunk levegőjét. Eger a környező agglomeráció településeivel szerves egységet alkot, közlekedésének fejlesztése fontos közérdek. Mindent megteszünk azért, hogy a tervezett közlekedésfejlesztési programok – elkerülőút, intermodális csomópont, a 25-es út rekonstrukciója – a lehető leghamarabb megvalósulhassanak, és célszerű megvizsgálni annak lehetőségét is, hogy a helyi közösségi közlekedés csaknem ingyenes igénybevételének lehetősége ne csak az egri lakosok, hanem a hevesi vármegyebérlettel rendelkezők számára is elérhető legyen. Így még többen használhatnák az autóbuszjáratokat, és tovább csökkenhetne a környezetterhelés.”

Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere hangsúlyozta: „2019-ben döntöttünk arról, hogy a közösségi közlekedés jelentős megújulásra szorul Egerben. Első lépésként minden egri lakos számára lehetővé tettük a helyi járatok csaknem ingyenes igénybevételét, amely egy négy-öt tagú család esetében több százezer forint megtakarítást jelent éves szinten. Egyeztetések kezdődtek a menetrendek felülvizsgálatáról és átalakításáról, ami a mai napig folyamatosan zajlik, a Volánbusz és az önkormányzat rugalmas együttműködésével. A mai nap ennek az együttműködésnek egy újabb, kiemelten fontos lépése, amit Eger városa a kormány és a Volánbusz nélkül nem tudott volna megtenni. Bízom benne, hogy közös erőfeszítéssel további fontos beruházásokat valósíthatunk meg, és akár a teljes helyi autóbuszflotta elektromos meghajtású lehet.”

Lázár László, a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. kommunikációs vezetője kiemelte: „Célunk, hogy a jelentős oktatási és kulturális központnak számító Egerben minden lakos jobban megismerhesse a környezetbarát, kibocsátásmentes járműveket a közösségi közlekedésben. Bízom benne, hogy a helyi lakosság szívesen fogadja az elektromos autóbuszokat, amelyek hozzájárulnak ahhoz az európai uniós és magyarországi célkitűzéshez, amellyel 2050-re mind az Unió, mind hazánk klímasemleges hellyé válhat, azaz a nettó szén-dioxid-kibocsátás nullára csökkenhet. A most Egerbe érkező 6 busszal már 117 darabra nőtt a Zöld Busz Programban átadott autóbuszok száma.”

Krenner László, a BYD Electric Bus&Truck Hungary Kft. közép-kelet-európai értékesítési vezetője jelezte: „Fontos esemény ez társaságunk számára is, hiszen ezúttal Egerrel bővült azon városok tábora, amelyek a mindennapi forgalomban ismerhetik meg és használhatják a BYD piacvezető villanybuszát. A világ vezető e-busz gyártójaként a BYD az első és egyetlen elektromos járműgyártó, amely saját erőátviteli rendszert, akkumulátort, motorokat és motorvezérlő rendszert gyárt, és az elektromos közösségi közlekedés terén is úttörőnek számít, mivel az elektromos autóbuszok üzemeltetésében a leghosszabb tapasztalatokkal rendelkezik.  A most átadott autóbuszok Magyarországon, a BYD komáromi gyárában készültek, legalább annyira magyar, mint kínai, s nem utolsó sorban európai termékek.”

Németh Tamás János, a Volánbusz általános vezérigazgató-helyettese elmondta: Eger helyi közlekedésébe legutóbb 2019-ben érkezett 4 darab Mercedes-Benz 628 Conecto MB típusú autóbusz. Az állomány eddig nem rendelkezett alternatív meghajtású járművel, ezért a turisztikailag is kiemelt jelentőségű vármegyeszékhelyen nagy előrelépést jelent az új, környezetbarát buszok megjelenése. A fejlesztésnek köszönhetően évente 380 tonnával, több mint 210 autó kibocsátásának megfelelő mennyiséggel csökkenhet a szén-dioxid-terhelés Egerben.”

Folyamatosan megújuló és korszerűsödő járműállományával a Volánbusz 2022-ben csaknem 540 millió utazást bonyolított le országszerte. Hazánknak ma már nincs olyan járása, ahol ne tűnnének fel a társaság új buszai. A MÁV–Volán-csoport jármű-fiatalítási programjának keretében – az eddig lezárt beszerzéseknek köszönhetően – 2018 óta 2327 új és újszerű autóbusz érkezett a Volánbuszhoz, és a társaság további 173 járműre rendelkezik aláírt beszerzési megállapodással.


Háttérinformációk a beszerzésről, a járművekről és Eger helyi közlekedésről:

A MÁV–Volán-csoport a fenntarthatósági célkitűzéseivel összhangban az autóbusz-állomány fiatalítása mellett fokozatosan annak zöldítésére is törekszik új, alternatív meghajtású, lokálisan alacsony vagy zéró károsanyag-kibocsátású járművek beszerzésével. A Volánbusz és konzorciumi partnere, a Mobiliti Volánbusz Kft. összesen 100 elektromos autóbusz és a hozzájuk kapcsolódó töltőberendezések beszerzésére nyújtott be sikeres pályázatokat 2021-ben a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. által koordinált Zöld Busz Programba. Az első negyven, Mercedes-Benz eCitaro típusú jármű 2022 tavaszán állt forgalomba a fővárosi agglomerációban, melyet nyáron és ősszel 12 darab Ikarus 120e típusú e-busz követett Székesfehérváron. Idén tavasszal és nyáron további öt megyeszékhelyen összesen 48 BYD K9UD zöldíti a helyi flottát, és kiépült a kapcsolódó töltő-infrastruktúra is. A 6 darab egri jármű mellett Zalaegerszegre 11, Győrbe 13, Szegedre 8, Szolnokra pedig 10 elektromos busz érkezett.

A BYD K9UD típusú járművek kéttengelyes, szóló, alacsony padlómagasságú, városi kivitelű autóbuszok. Utas- és vezetőtéri légkondicionálóval, kerekesszék, illetve babakocsi elhelyezésére kialakított hellyel, a felszállást segítő rámpával, elektronikus utastájékoztató rendszerrel, fedélzeti és vezetéssegítő kamerarendszerrel, valamint USB-töltővel biztosítják az utasok színvonalas és biztonságos kiszolgálását. Töltésük normál körülmények között naponta 2-2,5 óránál többet nem vesz igénybe. Egy feltöltéssel – az időjárási körülményektől, útviszonyoktól függően – akár 300 kilométert is képesek megtenni.

Eger mindennapjaiban a közösségi közlekedés fontos szerepet játszik, amit jól mutat, hogy a Volánbusz tavaly több mint 28 millió utazásról gondoskodott 20 autóbuszvonalon. A szolgáltatást a társaság 32 autóbusszal és 66 autóbusz-vezetővel látja el, éves szinten csaknem 144 ezer helyi autóbuszjáratot közlekedtet. 2022. január 1-jétől jelentősen megváltozott Eger helyi közlekedése: új, átfogó menetrendmódosítás lépett életbe, és az egri lakcímmel rendelkező utasok 1000 forintért válthatnak egész évben korlátlan számú utazásra felhasználható helyi autóbuszbérletet.

Az új elektromos autóbuszok főként a 2, 2A, 3, 3A, 7, 7A, 17 jelzésű vonalakon közlekednek majd, a Szalapart, a Vécsey-völgy és a Hajdúhegy városrészek utazási igényeinek kiszolgálását végzik. Emellett az utasok a csúcsidőn kívüli időszakokban a város fő közösségi közlekedéssel érintett szakaszain – Lajosváros, Tihamér városrész és a Tesco áruház környéke – is találkozhatnak velük.

 

A képen az új autóbuszok láthatók.

A képen az új autóbuszok láthatók.

A képen a felszólalók láthatók.

 

Volánbusz Zrt.