Navigáció átugrása

Augusztus 20-tól Székesfehérvár és Esztergom térségében folytatódik a vasúti és a buszközlekedés összehangolása

2020. augusztus 11.

Folytatódik a vasúti és közúti személyszállítási menetrendek harmonizációja, ezért augusztus 20-tól megváltozik a Volánbusz Székesfehérvár, valamint Esztergom térségét a fővárossal összekötő autóbuszjáratainak menetrendje. Esztergomban emellett új, modern, a közúti és vasúti személyszállítást egyaránt kiszolgáló pályaudvar biztosítja a közösségi közlekedést választó utasok színvonalas kiszolgálását.

 

A MÁV és a Volánbusz alkotta vállalatcsoport évente majdnem 800 millió utas utazását biztosítja.  A közösségi közlekedést összehangoltan és egységesen kell szolgáltatni, ami hatalmas lehetőséget és egyúttal felelősséget jelent, hogy egy olyan fenntartható, hatékony, jól működő rendszer jöjjön létre, amelynek gerincét a környezetbarát vasút adja. A vasút szerepének erősítése és a párhuzamosságok megszüntetésének következő lépéseként Székesfehérvár és Esztergom térségében, valamint Veszprém megyében módosulnak a közlekedési feltételek, hogy minél többen válasszák a vasúti közlekedést, azokon a vonalakon, amelyeken felújított, jó minőségű vasúti hálózaton, modern járművekkel tudnak szolgáltatást biztosítani.

Budapest–Székesfehérvár (30a) és a Budapest–Esztergom (2-es) vasútvonal több százmilliárd forintnyi beruházással teljesen megújult az elmúlt években, modern, kényelmes FLIRT motorvonatok közlekednek, javult a menetrend által nyújtott kínálat, sűrűbben járnak és gyorsabbak lettek a vonatok, fejlődött az utastájékoztatási rendszer, valamint sok helyen P+R és B+R parkolók várják az autóval vagy kerékpárral az állomásokra érkezőket. Hat év alatt megduplázódott az utasforgalom, 2019-ben már 9,4 millióan vették igénybe a vasutat a Budapest–Székesfehérvár vonalon. Tavaly óta a Velencei-tó térségében a Volán már ráhordó jelleggel a vasúthoz szállítja az utasokat, és a bérleteket is elfogadják a közlekedési társaságok.

Augusztus 20-tól a Budapest és Székesfehérvár között közlekedő autóbuszjáratok többsége megszűnik, a vonatokhoz Székesfehérváron az eddigieknél több buszjárat csatlakozik: napközben óránként, csúcsidőben 30 percenként közlekednek autóbuszok a vasútállomás és az autóbusz-állomás között. A két város között továbbra is közlekedő autóbuszjáratokon pedig érvényesek a Budapest–Székesfehérvár viszonylatú vasúti bérletek.

A székesfehérvári elővárosi szakasz fejlesztése révén a csatlakozó, Székesfehérvár–Veszprém–Boba vasútvonal menti Várpalotán, Veszprémben, Ajkán, valamint ezek fővárosi összeköttetésében is lehetővé vált a buszközlekedés módosítása. Erről részletesen a Volánbusz honlapján és utastájékoztatási felületein informálódhatnak az utasok.

A székesfehérvárihoz hasonlóan kedvező a helyzet az esztergomi vonalon is. A vonatok Budapest és Esztergom között egész nap 30 percenként közlekednek, csúcsidőszakokban jellemzően kétegységnyi FLIRT motorvonattal. Mindennek köszönhetően a felújítás óta négyszeresére nőtt az utasforgalom, tavaly már 5 millióan vették igénybe a vasutat. A felújított esztergomi állomáson pedig csaknem 850 ezer utas fordult meg 2019-ben.

Augusztus 20-tól Esztergomban átadják az új buszpályaudvart a korábban felújított vasútállomás mellett. Az új vasúti-autóbuszos átszállóhely a régi, Simor János utcai állomás feladatainak átvétele

mellett biztosítja a vasúti és közúti közlekedési módozatok közötti gyors és zökkenőmentes átszállás lehetőségét is. Annak érdekében, hogy az utazók a továbbra is közvetlenül érhessék el a frekventált belvárosi területeket, a városban található oktatási-nevelési és egészségügyi intézményeket, a helyközi járatok jelentős része Esztergom központját érintve közlekedik. Az új menetrendi struktúrának köszönhetően elkerülhetővé válik az autóbuszjáratok közötti kényszerű átszállások jelentős része.

Ezzel együtt változik a térség regionális autóbusz-menetrendje is: augusztus 20-tól a vasúti menetrenddel összehangoltan közlekednek a buszok Leányváron, Piliscsabán, Piliscséven, Pilisvörösváron, Solymáron, Esztergom vasútállomáson és részben már Dorogon is. Több viszonylaton egyenletes közlekedést biztosító menetrendek lépnek életbe, valamint a menetrendváltással összefüggésben Tatabánya, Tata, Oroszlány, Komárom és Zsámbék környékén további kisebb módosításokat vezet be az autóbuszos társaság.

Pilisi medencében gyakrabban és a településrészeket kedvezőbben bejáró, vasúti csatlakozást biztosító buszjáratok indulnak Pilisvörösvár, Pilisszentiván és Solymár térségében, továbbá jóval sűrűbben indulnak az Árpád híd és Pilisborosjenő között közlekedő buszok is, melyek közül csúcsidőben több az Aranyvölgyi úton közlekedik, közvetlen metrókapcsolatot biztosítva az ott élőknek is. Új járatok közlekednek hétvégente Pomáz–Pilisszentkereszt–Dobogókő–Esztergom, Kórház vonalon is.

A Tokod, Ebszőnybánya, Sárisáp, Annavölgy, Dág, Csolnok, Máriahalom, Úny, Tinnye településekről, településrészekről Piliscsaba és Budapest közötti szakaszra 2020. augusztus 19-ig megváltott autóbuszbérleteket elfogadják Piliscsabától és Pilisvörösvártól a vasúti átszállásra azok érvényességi tartama alatt. Emellett a továbbiakban Solymárt, Pilisvörösvárt, Piliscsabát Piliscsévet és Pilisszentivánt érintően javulnak a buszos és vasúti kölcsönös bérletelfogadás feltételei.

A változtatások réven a Z72-es és G72-es jelzésű, esztergomi vonali vonatok esetében évente akár 150-200 ezerrel nőhet az utasszám.

A közlekedési társaságok a forgalom és az utasok igényeinek függvényében vizsgálják a további változtatási lehetőségeket az érintett vonalakon.

MÁV-START és a Volánbusz kéri utasait, hogy utazásuk tervezése előtt tájékozódjanak a változások részleteiről a honlapjaikon.

 

Volánbusz Zrt.