Navigáció átugrása

A Volánbusz folytatja a járműfiatalítást Nógrád megyében

2021. november 4.

További 8 darab Credobus Inovell 12 típusú szóló autóbusszal fiatalodott Nógrád megye járműállománya. Az elmúlt hetekben 6 MAN Lion’s City GL A23 típusú csuklós és 10 Credobus Econell 12 szóló típusú autóbusz kezdte meg szolgálatát.  

A 3,4 milliárd forint értékben vásárolt 55 darab új, szóló Credobus Inovell 12 több ütemben, október közepéig folyamatosan érkezett és kezdte meg szolgálatát a Volánbusz kötelekében. A korszerű autóbuszokkal Nógrád megyében a Salgótarján - Budapest, Újpest Városkapu, Salgótarján - Budapest, Újpest Városkapu, Salgótarján - Szécsény, aut. áll., Salgótarján - Eger, aut. áll., Salgótarján - Eger, aut. áll., Cered, Tótújfalu - Salgótarján, Salgótarján - Eger, aut. áll., Salgótarján - Miskolc, aut. áll., Cered, Tótújfalu – Salgótarján, Salgótarján - Eger, aut. áll., Salgótarján - Szuha, Mátraalmás autóbuszvonalakon találkozhatnak az utasok.

A 8 darab – a Kravtex Kft. által gyártott - Credobus Inovell 12 típusú szóló autóbusz 73 fő egyidejű szállítására alkalmas (5 fő/m2 állóhely kihasználással számolva), légkondicionálóval, kamerarendszerrel, fedélzeti utastájékoztatóval, valamint az üléseken USB-töltőpontokkal felszerelt. A normál padlós kialakításának köszönhetően a hosszabb utaknál elengedhetetlen poggyásztér is utasaink rendelkezésére áll.  Az ultrakönnyű felépítés eredményeként a járművek üzemeltetése gazdaságosabb, akár 15 százalékos üzemanyag-megtakarítás is elérhető velük a hagyományos kialakítású autóbuszokhoz képest.

Balla Mihály, országgyűlési képviselő elmondta: „Az újabb járműparkfejlesztésnek köszönhetően ezentúl a Nógrádi emberek a legmodernebb és a legbiztonságosabb körülmények között utazhatnak hosszabb távokon, Budapestig, Egerig a 21-s vagy a 22-s főutakon. Köszönettel tartozunk a magyar kormánynak és a Volánbusz Vállalatnak ezért az újabb közösségi közlekedési támogatásért.”

Dr. Becsó Károly országgyűlési képviselő örömét fejezte ki, hogy „Ebben az évben már kétszer volt alkalmam hasonló eseményen részt venni. Három dolog miatt is kiemelten fontos ez a mai nap. Egyrészt, hogy a nógrádi emberek kényelmesebben, komfortosabban vehetik igénybe a közösségi közlekedési szolgáltatást. Másrészt ezek a forgalomba helyezett új buszok mind a károsanyag-kibocsátást, mind az üzembiztonságot tekintve korszerűbbnek tekinthetők az eddig használtaknál, valamint nagyon fontos, hogy az üzemanyag fogyasztás is jelentősen csökken. Harmadrészt pedig nagyon fontos megemlíteni azt a szempontot is, hogy az új buszok üzembeállítása a helyi gazdaságot is erősíti.”

Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke beszédében hangsúlyozta: „A most érkező 8 autóbusszal ebben az évben már 24 azon új autóbuszok száma, amellyel a megye közösségi közlekedése fejlődik. Ez mutatja számunkra azt, hogy a vidék Magyarországa ugyanolyan fontos, mint a nagyvárosokban vagy akár a fővárosban élő emberek. Ez mutatja továbbá azt is, hogy Nógrád megyében jó élni, mert itt is rendelkezésre állnak azok a szolgáltatások amelyek az itt élő emberek számára komfortos életfeltételeket biztosítanak. Külön örömmel tölt el, hogy a most bemutatott magyar gyártmányú autóbuszok, magyar emberek keze munkája.” 

A Volánbusz számára kiemelt fontosságú a járműállomány fejlesztése – mondta Fejes Miklós, a társaság forgalmi régióigazgatója. Hozzátette: „Az országos szolgáltatási lefedettséggel rendelkező Volánbusz folyamatosan fejleszti járműparkját és a vasúttal összehangolt menetrendi kínálatát. A most bemutatott, közel 492 millió forint összértékű környezetkímélő, kényelmes és korszerű járművek az elővárosi közlekedés szolgáltatási színvonalának emelésével Nógrád megye mintegy 200 ezer fős lakosságát segítik a városok elérésében. A salgótarjáni telephelyen állomásozó 8 új autóbusz az érintett vonalakon évente több mint 1,8 millió utas számára biztosít komfortosabb utazást. Az új Credobus-oknak köszönhetően a szóló buszállomány átlagéletkora 12 évre csökken.”

A társaság folyamatosan fejleszti a megye helyközi közlekedését, aminek köszönhetően 2018 óta a most érkező járművekkel együtt összesen már 41 darab új helyközi autóbusz kezdte meg szolgálatát a térségben. A most bemutatott – 8 darabos – új beszerzéssel Nógrád megyében a teljes járműállomány átlagéletkora így 13 évről 12 évre csökken.

Az idén lezárt beszerzések keretében csaknem 1700 jármű érkezik a társasághoz, jövőre pedig még gyorsabb fokozatra kapcsol a jármű-modernizáció: a tervek szerint egyetlen év alatt további 1000 új jármű fiatalíthatja majd a flottát.  A járműállomány-fejlesztésének eredményeként 2022. év végig a teljes autóbusz-állomány 40 százaléka megújul, a flotta átlagéletkora 8,28 évre csökkenhet.

A képen látható: új autóbusz

A képen látható: új autóbusz

A képen látható: Fejes Miklós régióigazgató

 

Volánbusz Zrt.