Navigáció átugrása

Ismét új autóbuszok fiatalítják Jász-Nagykun-Szolnok megye járműállományát

2022. március 17.

A Volánbusz jármű-fiatalítási programjának kiemelt célja a biztonságos és kényelmes utazás biztosítása, az utazási igények hatékony és magas színvonalú kiszolgálása. A program keretében Jász-Nagykun-Szolnok megye járműparkja három darab nagy befogadóképességű, szóló kivitelű, Volvo 8900 típusú autóbusszal fiatalodott, amelyek jelentős színvonal-emelkedést eredményeznek a megye helyközi közlekedésében, és hamarosan további két, Mercedes-Benz Intouro M típusú jármű is frissíti az állományt. 

Az új Volvo 8900 típusú járművek beszerzésére a Volán Buszpark Kft. 2021 elején írt ki közbeszerzési eljárást, amelynek köszönhetően 50 darab hosszú kivitelű autóbusz kezdte meg szolgálatát országszerte. Ebből három jármű Jász-Nagykun-Szolnok megye útjain állt forgalomba, a Szolnok - Tiszasüly és a Szolnok - Tiszaföldvár viszonylatokon. A nagyságrendileg nettó 250 millió forint értékben beszerzett három Volvo 8900-as jármű 95 férőhelyes, alacsony belépésű, akadálymentes kialakítású, szóló kivitelű. A légkondicionált járműveket környezetkímélő, Euro 6e besorolású motor hajtja, rendelkeznek elektronikus utastájékoztató rendszerrel, USB-töltőpontokkal és fedélzeti kamerarendszerrel is. 

A tavaly ősszel aláírt újabb beszerzési megállapodásnak köszönhetően a közeljövőben érkezik 2 új, távolsági, helyközi forgalmat kiszolgáló, a távolsági közlekedés igényeinek megfelelően normál padlós Mercedes-Benz Intouro M típusú szóló autóbusz is a Karcag - Budapest és a Szolnok - Kecskemét vonalakra. A légkondicionáló berendezéssel ellátott járművek 73 utast szállíthatnak (5 fő/m2 állóhely kihasználással számolva), rendelkeznek kamerarendszerrel, fedélzeti utastájékoztató berendezéssel és USB-töltőpontokkal is. Értékük összesen csaknem 126 millió forint.

Az 5 új autóbusz évente 536 ezer utas számára biztosít komfortosabb utazást. 

Dr. Mosóczi László, az ITM közlekedéspolitikáért felelős államtitkára az autóbuszok átadásán elmondta: „A közösségi közlekedés szolgáltatási színvonalának emelése nem csak az utasok életminőségét javítja: ha többen szállnak autóbuszra, vonatra, akkor csökken a közutak zsúfoltsága és mérséklődnek a baleseti kockázatok is. Azon dolgozunk, hogy kényelmi szempontból, eljutási időben és árban is versenyképes választási lehetőségek álljanak az utasok rendelkezésére, az autózás valódi alternatívájaként. Magyarország a közösségi közlekedés részarányát tekintve hosszú ideje az európai élmezőnybe tartozik, a járványhelyzet azonban mindenhol visszavetette a forgalmat. Új utasok megnyerése mellett ismét meg kell győznünk a régieket is a buszozás, vonatozás előnyeiről. A legerősebb érvünk ennek érdekében a korszerű és komfortos járművek forgalomba állítása lehet. A Volánbusz szolgáltatásai csaknem minden hazai települést elérnek, a járműmodernizációs programnak köszönhetően pedig az autóbusz-járműállomány is jelentős fejlődésen ment keresztül. A kormány emellett a megyei jogú városok gyorsforgalmi úthálózatba kapcsolásával, a meglévő közúthálózat folyamatos fejlesztésével az ország minden részében folyamatos fejlesztésekkel teszi gyorsabbá, kényelmesebbé, biztonságosabbá a közlekedést. A fenntartható gazdasági növekedést és az életminőség javítását szolgáló beruházások hasznait a Jász-Nagykun-Szolnok megyei lakosok is egyre inkább érezhetik, és ehhez hozzájárulnak ezek a korszerű autóbuszok is.”

Dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő hozzátette: „Településeink fő fejlesztési fókuszának nagyon az elején áll az infrastruktúra-fejlesztés. Nagyon sokat tettünk az elmúlt esztendőkben lépésről-lépésre annak érdekében, hogy az útjaink megfelelő minőségűek legyenek.  Szolnoknak és környékének bekapcsolása a gyorsforgalmi úthálózatba nagyon fontos, hisz ezzel felértékelődik a befektető vonzó szerepe a térségnek, közelebb kerül a főváros és a repülőtér. Ha pedig mindehhez a közösségi közlekedés jó lehetőséget kínál, minősége és szolgáltatási színvonala versenyre tud kelni az autókkal, akkor máris sokat tettünk a gazdaságosságért, környezetünkért védelméért. Meggyőzősédem, hogy egy ilyen korszerű buszra jobb felszállni, kényelmesebb utazni, így érdemes elgondolkodni és a tömegközlekedést választani.”

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere kiemelte: „A most bemutatott autóbuszok a helyközi közlekedésben vesznek részt, de a Volánbusszal kötött megállapodásunknak köszönhetően Szolnok településhatárain belül a helyiek is használhatják a helyközi járatokat. Szolnok nappali népessége 110-120 ezer fő, amely folyamatosan növekszik. Emiatt a szolnoki, illetve a várost más településekkel és Budapesttel összekötő közutak fejlesztési programja mellett biztosítanunk kell a közszolgáltatásokat, köztük a minőségi közösségi közlekedést is. Az M4-es szolnoki elkerülőjének köszönhetően csökken a városi forgalom, minőségi közúthálózat alakul ki a további fejlesztéseknek köszönhetően, így a buszokkal gyorsan és hatékonyan lehet majd közlekedni a városban. Környezetvédelmi feladataink alapvető feltételeit teremtjük meg mindezzel, és ezek az autóbuszok is arra inspirálnak mindenkit, hogy ne üljenek autóba, hanem a közösségi közlekedést vegyék igénybe.”

„A Volánbusz idén is folytatja jármű-fiatalítási programját, amelynek köszönhetően most ismét új járművek érkezését jelenthetjük be a Jász-Nagykun-Szolnok megyében élők számára” – mondta dr. Bói Loránd, a Volánbusz általános vezérigazgató-helyettese. Hozzátette: „Tavaly nyáron Jászapáti térségében 6, Szolnokon 4 darab MAN Lion’s City GL A23 csuklóst járművet adtunk át, majd 18 darab Credobus Econell 12 típusú szóló autóbusz érkezett a megyébe, ősszel pedig egy további Credobus Econell 12, illetve egy Inovell 12 típusú szóló autóbusz állt az utasok szolgálatába, összesen 2,27 milliárd forint értékben. A most érkezett és érkező 5 új járművel együtt 2018 óta összesen már 60 új busz biztosítja a magasabb színvonalú kiszolgálást a térségben élők számára. A beszerzéseknek köszönhetően a járműállomány 25 százaléka megújult, átlagéletkora 13,6 évről 11,5 évre csökkent.”

A MÁV–Volán-csoport egységes stratégiai irányításának is köszönhetően egyre színvonalasabb, korszerűbb és környezetkímélőbb közösségi közlekedési szolgáltatások várják az utasokat. A Volánbusz 2018-ban indult jármű-fiatalítási programja keretében – a tavaly év végéig lezárt beszerzéseknek köszönhetően – 1780 új és újszerű autóbusz állt, illetve áll forgalomba. A társaság idén további 1000 új jármű beszerzését tervezi. A nagyarányú jármű-fiatalítás eredményeként az év végéig a vállalat teljes autóbusz-állományának 45 százaléka megújulhat és a flotta átlagéletkora 8 évre csökkenhet. 

A képen láthatók: a sajtótájékoztató szereplői

A képen látható: az új autóbuszok


Volánbusz Zrt.