Navigáció átugrása

A Volánbusz Gyulán is frissíti a helyi járműállományt

2020. november 12.

A Volánbusz 2020. november 10-én két új, korszerű, alacsonypadlós, légkondicionált, környezetkímélő Mercedes-Benz Conecto G típusú csuklós járművet állított forgalomba Gyulán. A modern járművek a város helyi közlekedésében teljesítenek szolgálatot. A társaság a települési önkormányzatokkal szoros együttműködésben arra törekszik, hogy a járműmodernizáció megvalósításával egyre több településen javítsa a helyi közösségi közlekedési szolgáltatás színvonalát.

Az új buszok beszerzéséről a Volánbusz Zrt. és a Volán Buszpark Kft. márciusban kötött megállapodást az ITK Holding Zrt. leányvállalatával, az Inter Traction Electrics Kft.-vel. A beszerzésnek köszönhetően Zalaegerszeg, Győr, Székesfehérvár és a fővárosi agglomeráció mellett ezúttal Gyulán fiatalodik az autóbusz-állomány.

Gyula polgármestere, dr. Görgényi Ernő kiemelte: „Gyulán a helyi buszjáratokkal közlekedő emberek számára nagy előrelépés a modern, komfortos, biztonságos, alacsony padlós Mercedes buszok beszerzése. Ennek köszönhetően az idősek, a kismamák és a mozgásukban akadályozott embertársaink közlekedési feltételei is javulnak. Gyula város számára a környezettudatos városfejlesztés szempontjai a közlekedésfejlesztésre is érvényesek, ezért örülünk annak, hogy az új buszok környezetkímélőbbek a korábbiaknál. Gyula Város Önkormányzata az idei évi költségvetésében várhatóan 50 millió forintot költ a helyi buszjáratok működtetésére a gyulai adófizetőknek köszönhetően, ezen összegen belül az amortizáció megfizetésével önkormányzatunk is jelentős anyagi hozzájárulást biztosít a járműpark cseréjéhez.  Balesetmentes közlekedést és kellemes utazást kívánok az utasoknak és a Volán dolgozóinak egyaránt.”

Dr. Kovács József, a Békés megyei 3. számú választókörzet országgyűlési képviselője szerint „az elmúlt évtizedekben Gyulán a helyi autóbusz közlekedésben meglehetősen időskorú járművek teljesítettek szolgálatot. A jelenlegi két új Mercedes-Benz típusú, új csuklós busz a négy régebbi jármű mellett jelentősen csökkentette a helyi buszállomány átlag életkorát. Az új járművek a leghosszabb helyi szakaszon a Vasútállomás és Dénesmajor között szállítják az utasokat. A közbeeső megállókban igen jelentős a vonaton érkező turisták szállítása is, bizonyos megállókig.

Számunkra az is nagyon reményteli, hogy a jövő évben tovább bővülhet a helyi buszközlekedésben az egyre környezetkímélőbb járművek beszerzése.”

Dr. Pafféri Zoltán, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta: „A Volánbusz célja a biztonságos, kényelmes és környezetkímélő utazás biztosítása, az utazási igények legmagasabb szintű kiszolgálása és a szolgáltatási színvonal emelése, valamint mindezek legfontosabb pillére a járműállomány nagyarányú modernizációja. Társaságunk Gyulán hat járművel látja el a szolgáltatást, melyek átlagéletkora 14,3 év. A helyi autóbusz-állomány egyharmadának lecserélésével az átlagéletkor 8,1 évre csökken, ami jelentős javulást jelent a közösségi közlekedés színvonalában.”

A városban a Volánbusz két helyi autóbuszvonalon csaknem 22 ezer járatot közlekedtet évente. Az új autóbuszok november 10-től a 4-es számú vonalon, Gyula Vasútállomás – Gyulavári – Dénesmajor között szállítják az utasokat.

Az új generációs, csuklós autóbuszok négyajtós, háromtengelyes, alacsony padlós kivitelűek. Akadálymentes kialakításuknak köszönhetően megkönnyítik az idős, babakocsival vagy kerekesszékkel közlekedő, valamint a mozgásukban korlátozott utasok mindennapjait. Klímaberendezéssel felszerelt utasterük 37 ülő- és 84 állóhelyet kínál, fedélzetükön utastájékoztató kijelzők, fedélzeti kamerák és utasszámláló berendezés is található. A modern járműveket környezetkímélő, EURO 6D besorolású dízelmotor hajtja.

A már megvalósult beszerzéseknek köszönhetően az elmúlt két évben 866 új és újszerű autóbusz állt forgalomba a Volánbusznál és jogelőd társaságainál. Emellett további 574 darab új, két- és háromtengelyes, dízelüzemű, helyközi kivitelű és 114 gázüzemű autóbusz beszerzésének előkészítése zajlik. A tenderek nyertesével várhatóan 2021 tavaszán fog szerződést kötni a vállalat.

A közegészségügyi előírásokat természetesen az új autóbuszokon is be kell tartani az utazás során. A Volánbusz arra kéri utasait, ne feledjék, hogy november 11-től nemcsak a járműveken, valamint a zárt utasforgalmi terekben kell maszkot viselniük, de az állomások, megállóhelyek és megállók teljes területén is. Akik nem viselnek maszkot, kizárhatók az utazásból, és 8000 forint pótdíj fizetésére kötelezhetők.

 

A képen az újonnan forgalomba helyezett Mercedes-Benz Conecto G típusú csuklós autóbusz látható.

A képen Dr. Kovács József látható az autóbusz volánja mögött.

A képen az újonnan forgalomba helyezett Mercedes-Benz Conecto G típusú csuklós autóbusz látható.

A képen Dr. Kovács József és dr. Görgényi Ernő, valamint egy autóbuszvezető látható.

 

Volánbusz Zrt.