Navigáció átugrása

Zöldebb, csendesebb, modernebb: új gázüzemű buszokkal bővül a Jász-Nagykun-Szolnok megye járműparkja

2022. március 31.

Összesen 164 darab új, sűrített földgázzal (CNG) üzemelő autóbusszal bővül a Volánbusz flottája 2022-ben, melyek közül 40 darab Szolnokon kezdi meg szolgálatát idén ősztől. Az MAN Lion's City 12 G típusú, modern, elővárosi kivitelű járművek alacsony károsanyag-kibocsátásukkal jelentősen hozzájárulnak a szolgáltatási színvonal emeléséhez és a közlekedési társaság környezetvédelmi céljainak eléréshez.

A Volánbusz 2021 nyarán írt ki közbeszerzést 164 darab új, sűrített földgázzal (CNG, Compressed Natural Gas) üzemelő autóbusz beszerzésére. Az eljárások eredményesen lezárultak, a nyertes ajánlattevő mindkét kiírás esetében az MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. lett. A 2022. február 28-án aláírt szerződés értelmében MAN Lion's City 12 G típusú, alacsony padlós, kéttengelyes, szóló kivitelű (nem csuklós) járművekkel bővül a közlekedési társaság flottája. Az új elővárosi kivitelű járművek közül 40 darab Szolnokon, 39 Zalaegerszegen szolgálhatja az utasok kényelmét idén ősztől. A helyi kivitelű járművek közül pedig 75 darab a fővárosi agglomerációban, míg 10 darab Szegeden állhat forgalomba nyár végétől. Valamennyi új autóbuszt Euro 6-os környezetvédelmi besorolású, CNG-üzemű motor hajtja. A sűrített földgáz a hagyományos hajtóanyagokhoz képest alacsonyabb szén-dioxid- és koromkibocsátást eredményez. Emellett a CNG-motorok lényegesen csendesebben üzemelnek, mint dízelüzemű társaik, így mérsékelik a környezet zajterhelését.

A Szolnok elővárosi vonalait kiszolgáló 40 darab új MAN Lion's City 12 G típusú autóbusz nettó beszerzési értéke 3,67 milliárd forint. A megyeszékhelyre kerülő autóbuszok 35 ülőhellyel rendelkeznek és összesen 93 utas szállítására alkalmasak. Az érkező, új járművek akadálymentes kialakításúak, kerekesszékkel és babakocsival egyaránt igénybe vehetők, a felszereltséget pedig légkondicionáló, wifi-előkészítés, USB-csatlakozók, utastájékoztató berendezés és kamerarendszer teszi teljessé.

A nyertes ajánlattevőnek a járművek átadásától számított 24 hónapon keresztül biztosítania kell a felmerülő kötelező karbantartási műveletek elvégzését, vállalva azok anyag- és munkadíját is. Az új autóbuszok töltési infrastruktúrájának kiépítését – hasonlóan az elektromos buszokéhoz – a közlekedési társaság konzorciumi partnere, a Mobiliti Volánbusz Kft. valósítja meg.

Dr. Kállai Mária, országgyűlési képviselő az autóbuszok érkezését bejelentő sajtótájékoztatón elmondta: „Térségünk településeinek megtartóerejét számos fejlesztéssel és beruházással igyekszünk növelni. Az egyik legfontosabb fejlesztés a tömegközlekedés modernizációja, ami a munkába, iskolába járást teszi kiszámíthatóvá és biztonságossá. Köszönet a Volánbusznak és a kormányzatnak, hogy forrásokat biztosítanak mindehhez, s elindulhatott a megye történetének legnagyobb fejlesztése a tömegközlekedés terén!”

Szalay Ferenc, Szolnok polgármester hozzátette: „Szolnok tömegközlekedése szintet léphet ennek a támogatásnak köszönhetően. A Volánbusz Zrt. dinamikusan fiatalítja az autóbuszok életkorát, azaz kiváló szolgáltatója a hazai és így a megyénkbéli tömegközlekedésnek. Az elmúlt évtizedek messze legnagyobb modernizációja kezdődött meg a Volánbusznál, aminek hasznát az utazóközönség is tapasztalhatja.”

Dr. Pafféri Zoltán, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta: „A Volánbusz felelős szolgáltatóként az új járművek beszerzésével is arra törekszik, hogy az egyéni közlekedéssel szemben vonzó alternatívát nyújtson az utasoknak, ezzel is óvva a legnagyobb környezeti ártalomnak kitett városokban és a budapesti agglomerációban élők egészségét. Az új, földgázmeghajtású autóbuszok a tervek szerint 20-25 éves helyi és elővárosi járműveket váltanak le, jelentősen hozzájárulva ezzel a flotta fiatalításához és zöldítéséhez. Külön öröm, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megyében 2018 óta már 60 új autóbusz biztosíthat a tömegközlekedést választók számára kényelmesebb és komfortosabb utazást. A folyamatos fejlesztésekkel a Volánbusz azt szeretné elérni, hogy minél többen tegyék le a slusszkulcsot, autó helyett üljenek autóbuszra, hiszen a közösségi közlekedés választása egy könnyen, bárki által megtehető lépés a környezetvédelem és fenntartható jövő felé vezető úton.”

Tavaly nyáron Jászberény és Jászapáti térségében 6, Szolnokon 4 darab MAN Lion’s City GL A23 típusú csuklós jármű fiatalította az állományt, majd 18 darab Credobus Econell 12 típusú szóló autóbusz érkezett a megyébe, ősszel pedig egy további Credobus Econell 12, illetve egy Inovell 12 típusú szóló autóbusz állt az utasok szolgálatába. Két héttel ezelőtt három darab nagy befogadóképességű, szóló kivitelű, Volvo 8900 típusú autóbuszt adtunk át és két Mercedes-Benz Intouro M típusú jármű érkezését jelentettük be. A 2018-ban indult járműfiatalítási programnak köszönhetően a megyei járműállomány 25 százaléka megújult, átlagéletkora 13,6 évről 11,5 évre csökkent.

A társaság a MÁV–Volán-csoport fenntarthatósági célkitűzéseivel összhangban az autóbusz-állomány fiatalítása mellett fokozatosan annak zöldítésére is törekszik új, alternatív meghajtású, lokálisan alacsony vagy zéró károsanyag-kibocsátású járművek beszerzésével. Ennek érdekében a Zöld Busz Program keretében meghirdetett, elektromos autóbuszok és a kapcsolódó töltő-infrastruktúra beszerzését támogató felhívásán a Volánbusz 7 pályázata szerepelt sikerrel, aminek eredményeként összesen 100 darab zöldbusz kezdheti meg szolgálatát a közlekedési társaság kötelékében, többek között itt a megyeszékhelyen is. Így várhatóan még az idén Szolnokon 10, Zalaegerszegen 11, Székesfehérváron 12, Győrben 13, Egerben 6, Szegeden 8 új, elektromos, szóló (nem csuklós) autóbusz állhat forgalomba, 40 darab zöldbusz pedig már megkezdte szolgálatát a budapesti agglomerációban. Az elektromos járművek beszerzését követően a Volánbusz üzemeltetheti majd az egyik legnagyobb, alternatív meghajtású járművekből álló autóbuszflottát Közép-Európában.

A MÁV–Volán-csoport egységes stratégiai irányításának is köszönhetően egyre színvonalasabb, korszerűbb és környezetkímélőbb közösségi közlekedési szolgáltatások várják az utasokat. A Volánbusz 2018-ban indult jármű-fiatalítási programja keretében – a 2021 végéig lezárt beszerzéseknek köszönhetően – 1780 új és újszerű autóbusz állt, illetve áll forgalomba. A társaság idén további 1000 új jármű beszerzését tervezi. A nagyarányú jármű-fiatalítás eredményeként az év végéig a vállalat teljes autóbusz-állományának 45 százaléka megújulhat és a flotta átlagéletkora 8 évre csökkenhet. 

A képen a sajtótájékoztatói felszólalói láthatók.

A képen az új jármű illusztrációja látható.

Volánbusz Zrt.