Navigáció átugrása

Tizenkilenc új autóbuszt állított forgalomba Csongrád-Csanád vármegyében a Volánbusz

2023. június 15.

Új Volvo buszokkal a napfény városából az Észak-Dunántúlra és akár a Balatonra is

Nemcsak a május elsejétől használható vármegye- és országbérlet hozott jelentős változást Csongrád-Csanád vármegye közösségi közlekedésében, hanem az a 19 darab Volvo B6SC-8900 típusú új autóbusz is, amelyek a térségben álltak forgalomba. A nettó 1,6 milliárd forint értékű fejlesztésnek köszönhetően a helyközi állomány 8,7 százaléka megújult, átlagéletkora 12,7 évről 10,8 évre csökkent.

A Volánbusz immár öt éve tartó jármű-fiatalítási programja keretében eddig 99 új autóbusz érkezett Csongrád-Csanád vármegye 300 darabos járműállományába. A flotta most újabb 19 korszerű, dízelüzemű, a legmodernebb Euro6 környezetvédelmi besorolású motorral hajtott autóbusszal frissült, így a Volánbusz a MÁV–Volán-csoport jármű-fiatalítási programjában 2018 óta a vármegye állományának már csaknem 40 százalékát lecserélte, hogy még biztonságosabb és kényelmesebb utazást biztosítson, még hatékonyabban és magasabb színvonalon szolgálja ki az utazási igényeket.

A 19 darab hosszított, nagy befogadóképességű, szóló kivitelű Volvo B6SC-8900 típusú jármű Szeged, Hódmezővásárhely, Makó és Szentes vonzáskörzetében, a vármegye területének jelentős részén közlekedik, illetve összeköti Szegedet Bács-Kiskun vármegye nagyobb településeivel, illetve Debrecennel, de eljut a Dunántúlra és a Balaton térségébe is, siófoki és veszprémi célállomással. Az érintett autóbuszvonalakon éves szinten mintegy 7 millió utazásról gondoskodik a Volánbusz. Az új autóbuszokat természetesen már országbérlettel és a megfelelő vármegyebérletekkel is igénybe lehet venni.

A járműveket bemutató sajtótájékoztatón dr. Bói Loránd, az Építési és Közlekedési Minisztérium közlekedésstratégiáért felelős helyettes államtitkára elmondta: „Minisztériumunk célja a közösségi közlekedés folyamatos fejlesztése. Az ehhez szükséges lépések egyike a járműfiatalítási program folytatása, melynek keretében most 19 új autóbuszt adhattunk át Csongrád-Csanád vármegyében. Már az ország minden járásában találkozhatnak az utasok a program részeként forgalomba állított új járművekkel, melyek magas színvonalon elégítik ki az utazási igényeket, és az utasok, járművezetők biztonságát is szolgálják. A közelmúltban bevezetett ország- és vármegyebérletek is használhatók ezeken az új autóbuszokon. A következő időszakban folytatjuk az autóbuszos és a vasúti járműpark megújítását, valamint célunk a közös tarifarendszer továbbfejlesztése, hogy a személyszállítási szolgáltatások minél gyorsabban, egyszerűbben igénybe vehetők legyenek.”

Mihálffy Béla, a vármegye 2. számú választókörzetének országgyűlési képviselője hangsúlyozta: „Nagy öröm számomra egy olyan beruházás, amely a lakosság életminőségét jelentős mértékben növeli. Az év elején új, környezetbarát autóbuszok álltak forgalomba Szegeden, most pedig 13 új jármű érkezett a vármegyeszékhely vonzáskörzetébe, a Szeged és a Homokhátság között ingázók utazásának megkönnyítésére. Bízom benne, hogy a kényelmes, nagy befogadóképességű autóbuszok sokak mindennapjait könnyítik meg. A kormányzat elkötelezett a vidéki kistelepülésekről ingázók támogatása mellett. 2019 óta több mint 1,5 milliárd forint értékben újultak meg homokhátsági településeket összekötő utak és további több száz millió forintból a települések belterületi útjai. A felújított utaknak és a korszerű buszoknak köszönhetően egyszerűbbé, gyorsabbá, biztonságosabbá válik a közlekedés.”

Kruchina Vince, a Volánbusz vezérigazgatója elmondta: „Társaságunk célja továbbra is az, hogy a járműpark folyamatos megújításával még vonzóbbá tegye a közösségi közlekedést az egyénivel szemben. Csongrád-Csanád vármegyében is folyamatos a flotta megújítása, csak az elmúlt két évben 7 darab MAN Lion’s City GL A23, 19 darab Credobus Econell 12, 1 darab Volvo 8900 és 6 darab Credobus Inovell 12 típusú autóbusz állt forgalomba a vármegye helyközi vonalain, míg Szeged helyi közlekedésében február óta 10 darab gázüzemű MAN Lion’s City 12 G típusú jármű korszerűsíti az állományt, amelyeket hamarosan további 8 darab alternatív – elektromos – meghajtású, különösen környezetkímélő autóbusz követ.”

Ma már nincs olyan járása az országnak, ahol ne tűnnének fel a társaság új buszai. A MÁV–Volán-csoport jármű-fiatalítási programjában – az eddig lezárt beszerzéseknek köszönhetően – 2290 új és újszerű autóbusz érkezett a Volánbuszhoz, és a vállalat további 210 járműre rendelkezik aláírt beszerzési megállapodással. Folyamatosan megújuló és korszerűsödő járműállományával a társaság 2022-ben csaknem 540 millió utazást bonyolított le országszerte, míg Csongrád-Csanád vármegyében 550 autóbusz-vezetővel több mint 54 millió utazásról gondoskodott 36 helyi és 87 helyközi autóbuszvonalon.


További járműinformációk

A 2022-ben eredményesen zárult közbeszerzési eljárás eredményeként összesen 50 darab Volvo B6SC-8900 típusú autóbusz érkezett a Volánbusz flottájába. Csongrád-Csanád mellett Baranya, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyék helyközi autóbuszvonalain is találkozhatnak velük az utasok.

Az alacsony belépésű, akadálymentes kialakítású buszok légkondicionáltak, elektronikus utastájékoztató rendszerrel, USB-töltőpontokkal, valamint fedélzeti kamerarendszerrel is rendelkeznek.

A szegedi telephelyre 13 darab jármű érkezett, melyek a vármegyeszékhelyről Deszkre, Zákányszékre, Üllésre, Ásotthalomra, Kübekházára, Pusztamérgesre, Makóra, Tiszaszigetre, Röszkére, Sándorfalvára, Dócra, Algyőre, Pusztaszerre, Csongrádra, Forráskútra, Kistelekre, Baksra, Ópusztaszerre, Öttömösre, Ruzsára, Soltra közlekednek, illetve közülük több a vármegye határát átlépve Gyulára, Kecskemétre, Bajára, Kiskunhalasra, Kiskunmajsára, Kiskőrösre Kalocsára, Bácsalmásra, Csólyospálosra, Debrecenbe, valamint a Dunántúlra: Siófokra és Veszprémbe is szállítja az utasokat. A makói telephelyre érkezett 1 darab jármű Szegedre, Hódmezővásárhelyre és Tótkomlósra, míg a hódmezővásárhelyi telephely 2 új járműve Békéssámsonra, Tótkomlósra, Orosházára, Székkutasra és Makóra közlekedik. A szentesi telephelyen 3 autóbusz fiatalította az állományt, melyek a Csongrád–Szeged, Szentes–Derekegyház, Szeged–Deszk, Tömörkény–Szeged, Szeged–Makó vonalakon álltak forgalomba.


Háttérinformációk a vármegye- és országbérletről:

Már több mint 710 ezer darabot vásároltak az utasok azokból az új bérlettípusokból, amelyekkel egy vármegye vagy akár az egész ország területén kedvező áron és korlátlanul lehet utazni 30 napig. Az országbérlet és a megfelelő vármegyebérlet természetesen az új Volvo autóbuszokon is érvényes.

A május elsejétől használható ország- és vármegyebérletek kínálatával Magyarországon megvalósult a tarifaközösség: utasaink egyetlen jegytípussal a MÁV–Volán-csoport minden járművén, vonaton, helyközi autóbuszon és a HÉV-en, sőt a GYSEV járatain is korlátlanul utazhatnak az ország, vagy az adott vármegye teljes területén. Az új bérlettípusok a MÁV applikációban, a MÁV-START és a Volánbusz jegypénztáraiban, a jegyautomatákból, a Volánbusz helyközi járatainak fedélzetén és a BKK értékesítési csatornáin is megválthatók.

A vármegye- és országbérletekről az orszagberlet.hu oldalon lehet részletesen tájékozódni.

 

A képen az új autóbuszok láthatók.

A képen a felszólalók láthatók.

Volánbusz Zrt.