Navigáció átugrása

Megérkeztek az elektromos autóbuszok Szolnok helyi közlekedésébe

2023. június 22.

Lezárult annak a 10 darab elektromos meghajtású, BYD K9UD típusú autóbusznak a beszerzési és töltőkiépítési projektje, amely a Szolnokon élő közel 70 ezer ember számára teszi komfortosabbá a közösségi közlekedést. A nettó több mint 1,6 milliárd forint értékű fejlesztésnek köszönhetően a megyeszékhely helyi járműállományának 20 százaléka megújul, és jelentősen csökken a város levegőjét terhelő károsanyag-kibocsátás.

A Volánbusz a HUMDA Zöld Busz Program támogatásának köszönhetően 2022. április 1-jén 60 darab elektromos autóbusz vásárlásáról írt alá szerződést, melyek közül 10 darab BYD K9UD típusú jármű Szolnok helyi közlekedésében javítja a személyszállítási szolgáltatás színvonalát – hozzájárulva a fenntartható közösségi közlekedés megteremtéséhez. A BYD Europe B.V. által gyártott e-buszok június második felében állnak a megyeszékhely utasainak rendelkezésére. A járművek Szolnok valamennyi autóbuszvonalán megfordulnak, kényelmes, korszerű, környezetkímélő utazási körülményeket biztosítva.

A projektnek köszönhetően a 50 darabos helyi járműállományból 10 darabot cserél le a közlekedési vállalat, a flotta átlagéletkora csaknem 15 évről 11 évre csökken. A beszerzés összértéke nettó több mint 1,6 milliárd forint, amely a Zöld Busz Program mintegy 75 százalékos mértékű, vissza nem térítendő támogatásával valósult meg. Az autóbuszok töltőberendezését a Volánbusz konzorciumi partnere, a Mobiliti Volánbusz Kft. építette ki a Volánbusz szolnoki telephelyén.

Az ünnepélyes projektzáró eseményen Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára elmondta: „Szolnok városa 2 évvel ezelőtt, a Zöld Busz Program demonstrációs mintaprojektje keretében már kipróbálhatott egy elektromos autóbuszt, és céljául tűzte ki az elektromobilitás meghonosítását a helyi közlekedésben, mely mára eredménnyel járt. Az elektromobilitás támogatása nagyon fontos a kormány számára, hiszen klímavédelmi célunk a klímasemlegesség elérése 2050-re. A közlekedésben még nem sikerült a károsanyag-kibocsátást olyan mértékben csökkenteni, mint a többi szegmensben. Az elektromos meghajtású járművekkel azonban megszüntethető a helyi károsanyag-terhelés, csökkenthető az üzemeltetési költség, és az ellátásbiztonság is megoldott, hiszen a villamos energiát itthon termeljük meg. A klímaváltozás elleni küzdelem kulcsa, hogy nagyon sok kis, helyi megoldásunk legyen, így tudunk összességében nagy lépéseket tenni környezetünk védelme érdekében.”

Dr. Kállai Mária, Jász-Nagykun-Szolnok vármegye 1. számú választókerületének országgyűlési képviselője az esemény részvevőinek küldött üzenetében kiemelte: „Szolnokon és a környező településeken az elmúlt években jelentősen sikerült modernizálnunk a tömegközlekedést. A korszerű autóbuszok beszerzése nem állt meg, a gázüzemű járműveket követően az elektromos autóbuszok is megérkeztek Szolnokra. Előbbiek az úgynevezett elővárosi közlekedést segítik, utóbbiak pedig a megyeszékhely tömegközlekedését teszik élhetőbbé, korszerűbbé, miközben a környezetre sem gyakorolnak káros hatást. A Zöld Busz Program egy valós kormányzati szándék igazolása, mely azt bizonyítja: Magyarország nem csupán beszél a környezet védelméről, hanem igen aktívan tesz is érte."

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere hozzátette: „Szolnok tömegközlekedése tíz korszerű, elektromos autóbusszal lett tisztább és modernebb, köszönet ezért a magyar kormánynak és a Volánbusz Zrt-nek. Az elmúlt években többször számolhattunk be a vármegyeszékhelyre irányuló helyközi tömegközlekedés fejlesztéséről. A mostani program az elektromos járművek forgalomba állításával világosan kijelöli azt az irányt, mely felé a Volánbusz Zrt. elindult: ez pedig a fenntartható, korszerű és környezetbarát tömegközlekedés kialakítása. Szolnok városa partner lesz minden hasonló kezdeményezésben a jövőben is.”

Dr. Pafféri Zoltán, a MÁV–Volán-csoport vezérigazgatója jelezte: „A Zöld Busz Programban elnyert támogatás egyedülálló lehetőséget biztosított arra, hogy legidősebb, elavult környezetvédelmi besorolású motorokkal szerelt autóbuszainkat Szolnokon sem hagyományos, dízelüzemű járművekre, hanem korszerűbb, a jövő technológiáját képviselő zöldautóbuszokra cserélhessük. A fejlesztés magasabb színvonalú személyszállítási szolgáltatást, tisztább levegőt és élhetőbb környezetet biztosít a vármegyeszékhely lakóinak, mintegy 530 tonnával, több mint 290 autó kibocsátásának megfelelő mennyiséggel csökkentve a szén-dioxid-terhelést évente.”

Lázár László, a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. kommunikációs vezetője elmondta: „Célunk, hogy a fontos kulturális és gazdasági hagyományokkal rendelkező Szolnokon minden lakos jobban megismerhesse a környezetbarát, kibocsátásmentes járműveket a közösségi közlekedésben. Bízom benne, hogy a helyi lakosság szívesen fogadja az elektromos autóbuszokat, amelyek hozzájárulnak ahhoz az európai uniós és magyarországi célkitűzéshez, amellyel 2050-re mind az Unió, mind hazánk klímasemleges hellyé válhat, azaz a nettó szén-dioxid-kibocsátás nullára csökkenhet. A most Szolnokra érkező 10 BYD márkájú busszal már 127 darabra nőtt a Zöld Busz Programban átadott autóbuszok száma.”

Krenner László, a BYD Electric Bus&Truck Hungary Kft. közép-kelet-európai értékesítési vezetője kijelentette: „Nagy büszkeséggel tölt el, hogy ezen a héten – Győr és Eger után – már harmadik alkalommal adhatunk át BYD-buszokat. Társaságunk az egyik legjelentősebb elektromosjármű-gyártó, világszerte 100 ezer, Európában 4 ezer darabot értékesítettünk, nagymértékben hozzájárulva a károsanyag-kibocsátás csökkenéséhez, hiszen csak ez a 10 autóbusz is 300 személyautót válthat ki. Büszke vagyok arra is, hogy alacsonypadlós, tisztán elektromos, több mint 300 km-es hatótávolságú buszaink Magyarországon, a BYD komáromi gyárában készültek, legalább annyira magyar, mint kínai, s nem utolsó sorban európai termékek. A BYD nevének jelentéséhez híven építsük közösen álmainkat, azért, hogy tisztább, élhetőbb legyen a világunk.”

Dr. Romhányi Róbert, az MVM Energetika Zrt. ügyfélkapcsolati igazgatója hozzátette: „Az MVM elkötelezett az alternatív közlekedés elterjesztése, a kapcsolódó sűrített földgáz és e-töltő infrastruktúra fejlesztése mellett, ezzel segítve a hazai és az Európai Uniós klíma és környezetvédelmi célok elérését, valamint egy zöldebb jövő megteremtését gyermekeink és saját magunk számára.”

Folyamatosan megújuló és korszerűsödő járműállományával a Volánbusz 2022-ben csaknem 540 millió utazást bonyolított le országszerte. Hazánknak ma már nincs olyan járása, ahol ne tűnnének fel a társaság új buszai. A MÁV–Volán-csoport jármű-fiatalítási programjának keretében – az eddig lezárt beszerzéseknek köszönhetően – 2018 óta 2327 új és újszerű autóbusz érkezett a Volánbuszhoz, és a társaság további 173 járműre rendelkezik aláírt beszerzési megállapodással.


Háttérinformációk a beszerzésről, a járművekről és Szolnok helyi közlekedésről:

A MÁV–Volán-csoport a fenntarthatósági célkitűzéseivel összhangban az autóbusz-állomány fiatalítása mellett fokozatosan annak zöldítésére is törekszik új, alternatív meghajtású, lokálisan alacsony vagy zéró károsanyag-kibocsátású járművek beszerzésével. A Volánbusz és konzorciumi partnere, a Mobiliti Volánbusz Kft. összesen 100 elektromos autóbusz és a hozzájuk kapcsolódó töltőberendezések beszerzésére nyújtott be sikeres pályázatokat 2021-ben a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. által koordinált Zöld Busz Programba. Az első negyven, Mercedes-Benz eCitaro típusú jármű 2022 tavaszán állt forgalomba a fővárosi agglomerációban, melyet nyáron és ősszel 12 darab Ikarus 120e típusú e-busz követett Székesfehérváron. Idén tavasszal és nyáron további öt megyeszékhelyen összesen 48 BYD K9UD zöldíti a helyi flottát, és kiépült a kapcsolódó töltő-infrastruktúra is. A 10 darab szolnoki jármű mellett Zalaegerszegre 11, Győrbe 13, Egerbe 6 elektromos busz érkezett, míg Szegeden 8 jármű korszerűsíti az állományt.

A BYD K9UD típusú járművek kéttengelyes, szóló, alacsony padlómagasságú, városi kivitelű autóbuszok. Utas- és vezetőtéri légkondicionálóval, kerekesszék, illetve babakocsi elhelyezésére kialakított hellyel, a felszállást segítő rámpával, elektronikus utastájékoztató rendszerrel, fedélzeti és vezetéssegítő kamerarendszerrel, valamint USB-töltővel biztosítják az utasok színvonalas és biztonságos kiszolgálását. Töltésük normál körülmények között naponta 2-2,5 óránál többet nem vesz igénybe. Egy feltöltéssel – az időjárási körülményektől, útviszonyoktól függően – akár 300 kilométert is képesek megtenni.

Szolnok mindennapjaiban a közösségi közlekedés fontos szerepet játszik, amit jól mutat, hogy a Volánbusz tavaly 11,7 millió utazásról gondoskodott 44 autóbuszvonalon. A szolgáltatást a társaság 50 autóbusszal és 88 autóbusz-vezetővel látja el, éves szinten 260 ezer helyi járaton biztosítva kényelmes utazást.

Alternatív meghajtású járművekkel nem csak Szolnokon, hanem Jász-Nagykun-Szolnok vármegye helyközi közlekedésében is találkozhatnak az utasok, ahol március végén 40 gázüzemű autóbusz állt forgalomba. A vármegye teljes flottájának immár több mint egyötödét elektromos vagy CNG-üzemű járművek alkotják.

A képen az új járművek láthatók.

A képen a felszólalók láthatók.

 

Volánbusz Zrt.