Navigáció átugrása

A Volánbusz tíz új autóbuszt állít forgalomba Bács-Kiskun vármegyében

2023. június 26.

Nemcsak a május elsejétől használható vármegye- és országbérlet hozott jelentős változást Bács-Kiskun vármegye közösségi közlekedésében, hanem az a 3 darab Volvo B6SC-8900 és 7 darab Credobus Econell 12 típusú új autóbusz is, amelyek a térségben álltak, illetve állnak forgalomba. A nettó 755 millió forint értékű fejlesztésnek köszönhetően a helyközi állomány 3,5 százaléka megújul, átlagéletkora 13,8 évről 12,9 évre csökken.

A Volánbusz immár öt éve tartó jármű-fiatalítási programja keretében eddig 67 új autóbusz érkezett Bács-Kiskun vármegye csaknem 300 darabos járműállományába. A flotta most újabb 10 korszerű, dízelüzemű, a legmodernebb Euro6 környezetvédelmi besorolású motorral hajtott autóbusszal frissült, így a Volánbusz a MÁV–Volán-csoport jármű-fiatalítási programjában 2018 óta a vármegye állományának már több mint egynegyedét lecserélte, hogy még biztonságosabb és kényelmesebb utazást biztosítson, még hatékonyabban és magasabb színvonalon szolgálja ki az utazási igényeket.

Májusban 3 darab hosszított, nagy befogadóképességű, szóló kivitelű Volvo 8900 típusú autóbusz érkezett a vármegyébe. A járművek Kecskemét vonzáskörzetében álltak forgalomba, illetve Szentesre és Budapestre is szállítják az utasokat.

Hamarosan 7 darab szóló, magyar gyártású, Credobus Econell 12 típusú jármű is frissíti a Baja és Kalocsa könyéki flottát. A buszok a környező vonalak mellett Csongrád-Csanád és Tolna vármegyékbe – Szegedre és Szekszárdra – is közlekednek.

A 10 új autóbusszal kiszolgált viszonylatokon a Volánbusz évente 3,3 millió utazásról gondoskodik. A járműveket természetesen már az országbérlettel és a megfelelő vármegyebérlettel is igénybe lehet venni.

Ma már nincs olyan járása az országnak, ahol ne tűnnének fel a társaság új buszai. A közlekedési vállalat 2018-ban indult jármű-fiatalítási programjában – az eddig lezárt beszerzéseknek köszönhetően – 2327 új és újszerű autóbusz érkezett a Volánbuszhoz, és a társaság további 173 járműre rendelkezik aláírt beszerzési megállapodással. Folyamatosan megújuló és korszerűsödő járműállományával a Volánbusz 2022-ben csaknem 540 millió utazást bonyolított le országszerte, míg Bács-Kiskun vármegyében több mint 18 millió utazásról gondoskodott 226 autóbuszvonalon. A térségben szolgálatot teljesítő 517 fő autóbusz-vezető éves szinten 642 ezer helyközi és 14,5 ezer helyi járatot közlekedtet a vármegye útjain.


Háttérinformációk az autóbuszokról

A 2022-ben eredményesen zárult közbeszerzési eljárás eredményeként összesen 50 darab Volvo B6SC-8900 típusú autóbusz érkezett a Volánbusz flottájába. Bács-Kiskun mellett Baranya, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyék helyközi autóbuszvonalain is találkozhatnak velük az utasok.

Az alacsony belépésű, akadálymentes kialakítású buszok légkondicionáltak, elektronikus utastájékoztató rendszerrel, USB-töltőpontokkal, valamint fedélzeti kamerarendszerrel is rendelkeznek. Az új Volvók a Kunszentmiklós–Budapest, Kunszentmiklós–Kecskemét, Városföld–Kecskemét és Kecskemét–Kiskunfélegyháza–Szentes viszonylatokon közlekednek május közepétől.

Az idén áprilisban aláírt keretmegállapodás alapján 200 darab korszerű, környezetkímélő Credobus Econell 12 típusú szóló autóbusz is érkezik 2023-ban a Volánbuszhoz, a magyar gyártású járműveket a Kravtex Kft. szállítja a közlekedési társaságnak. A buszok légkondicionáltak, elektronikus utastájékoztatási rendszerrel, fedélzeti kamerarendszerrel, kerekesszék és babakocsi elhelyezésére kialakított speciális férőhellyel és a felszállást segítő rámpával, valamint USB-csatlakozóval rendelkeznek.

A kalocsai és bajai telephelyekre érkező 7 autóbusz a Bácsalmás–Szeged, Bácsalmás–Kunbaja, Bácsalmás–Mélykút, Bácsalmás–Baja, Madaras–Baja, Baja–Szekszárd, Baja–Dunafalva, Baja–Dusnok, Akasztó–Kiskőrös, Kiskőrös–Baja, Baja–Bácsszentgyörgy, Hercegszántó–Baja, Baja–Vaskút, Baja–Bácsszentgyörgy, Homorúd–Baja, Baja–Kiskőrös, Baja–Újmohácsi RÉV, Kalocsa–Solt, Kalocsa–Dunapataj, Kalocsa–Drágszél, Kalocsa–Jánoshalma, Kalocsa–Alsómégy, Kalocsa–Hajós viszonylatokon áll az utasok szolgálatába az utastájékoztatási eszközök beszerelése után.


Háttérinformációk a vármegye- és országbérletről

Már 786 ezer darabot vásároltak az utasok azokból az új bérlettípusokból, amelyekkel egy vármegye vagy akár az egész ország területén kedvező áron és korlátlanul lehet utazni 30 napig.

A május elsejétől használható ország- és vármegyebérletek kínálatával Magyarországon megvalósult a tarifaközösség: utasaink egyetlen jegytípussal a MÁV–Volán-csoport minden járművén, vonaton, helyközi autóbuszon és a HÉV-en, a GYSEV járatain és júliustól Zalaegerszeg helyi közlekedésében is korlátlanul, kedvező áron utazhatnak az ország, az adott vármegye és a zalai vármegyeszékhely teljes területén. Az új bérlettípusok a MÁV applikációban, a MÁV-START és a Volánbusz jegypénztáraiban, a jegyautomatákból, a Volánbusz autóbusz-vezetőinél és a BKK értékesítési csatornáin is megválthatók.

A vármegye- és országbérletekről az orszagberlet.hu oldalon lehet részletesen tájékozódni.

A képen új autóbuszok láthatók.

 

Volánbusz Zrt.