Navigáció átugrása

Jármű-fiatalítás a távolsági közlekedésben is: megérkeztek a Volánbusz új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszai

2022. április 6.

Hét megye autóbusz-közlekedését korszerűsíti az a 32 darab új, helyközi kivitelű, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbusz, amelyek beszerzésére a Volánbusz egykori flottakezelő társasága, a Volán Buszpark Kft. 2021 szeptemberében kötött megállapodást az Omnibus Hungária Kft.-vel. A járművek a napokban érkeztek meg a közlekedési társasághoz, és 16-26 éves buszok kiváltásával fiatalítják az állományt. Újdonságuk az a vezetéstámogató biztonsági rendszer, amely a gyalogosokat és a kerékpárosokat is érzékeli, s adott esetben vészfékezéssel segít a jármű vezetőjének elkerülni a balesetet.

A Volán Buszpark Kft. 2021 áprilisában írt ki közbeszerzési eljárást összesen 79+8 darab helyközi kivitelű jármű beszerzésére. Az eljárás eredményeként a Kravtex Kft. tavaly szeptemberben és októberben 55 darab Credobus Inovell 12 típusú, 12 méteres, normál padlós autóbuszt adott át a Volánbusznak, ez év április 1-ig pedig megérkeztek az Omnibus Hungária Kft. Mercedes-Benz Intouro M típusú távolsági helyközi forgalmat kiszolgáló autóbuszai is.

A járművek a legkorszerűbb, Euro 6e környezetvédelmi besorolású motorral készültek, 73 utast szállíthatnak (5 fő/m2 állóhely-kihasználással számolva), vírusellenes aktív szűrős légkondicionáló berendezéssel, kamerarendszerrel, fedélzeti utastájékoztató berendezéssel és USB-töltőpontokkal felszereltek. A normál padlós kialakításnak köszönhetően a hosszabb utaknál elengedhetetlen poggyásztér is az utasok rendelkezésére áll. Az autóbuszok a legfejlettebb vészfékasszisztens rendszerrel, az Active Brake Assist 5-tel ellátva kerülnek forgalomba, amely kategóriájában világelsőként a Mercedes-Benz Intouro típuscsaládban mutatkozik be. Ez a vezetéstámogató biztonsági rendszer már a gyalogos és kerékpáros közlekedőket is érzékeli, és szükség esetén akár vészfékezéssel igyekszik elkerülni az álló vagy mozgó személyekkel, illetve akadályokkal történő ütközést.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 6, Győr-Moson-Sopron megyében 5, Heves megyében 3, Jász-Nagykun-Szolnok megyében 2, Veszprém megyében 4, Zala megyében 2 autóbusz fiatalítja a járműállományt, a megyeszékhelyekről vagy nagyvárosokból kiinduló helyközi autóbuszvonalakon szolgálva az utasok kényelmét. A Pest megyébe érkező 10 új autóbusz pedig az 51-es úton Bács-Kiskun megyébe közlekedő Budapest–Bácsalmás, Budapest–Baja, Budapest–Kalocsa, Budapest–Jánoshalma járatok kiszolgálási színvonalában jelent előrelépést. Az autóbuszok összértéke több mint 2 milliárd forint.

A MÁV–Volán-csoport egységes stratégiai irányításának is köszönhetően egyre színvonalasabb, korszerűbb és környezetkímélőbb közösségi közlekedési szolgáltatások várják az utasokat. A Volánbusz 2018-ban indult jármű-fiatalítási programja keretében – a 2021 végéig lezárt beszerzéseknek köszönhetően – csaknem 1800 új és újszerű autóbusz állt, illetve áll forgalomba. A társaság idén további 1000 új jármű beszerzését tervezi. A nagyarányú jármű-fiatalítás eredményeként az év végéig a vállalat teljes autóbusz-állományának 45 százaléka megújulhat, és a flotta átlagéletkora 8 évre csökkenhet.

A képen az új jármű látható.

A képen az új jármű látható.

Volánbusz Zrt.