Navigáció átugrása

Sok kicsi sokra megy: öt jótékonysági szervezet munkáját segíti a Volánbusz

2020. december 21.

25 millió forint összértékű adományt adott át dr. Pafféri Zoltán, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója 2020. december 21-én öt jótékonysági szervezet képviselőinek. A közlekedési társaság ötmillió forintos, üzemanyag vásárlására használható ajándékkártyákkal járul hozzá a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat, a Bice-Bóca Alapítvány a Mozgássérült Gyermekekért, az Országos Polgárőr Szövetség, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Bátor Tábor Alapítvány céljainak támogatásához.

A Volánbusz 2019-ben rendelt az üzemanyag-vásárláshoz használt kártyáihoz pontgyűjtő kártyákat, amelyeken a társaság autóbusz-vezetői, illetve más, gépjárművet használó kollégái a tankolások alkalmával – a jó cél érdekében, önkéntes alapon – pontokat gyűjtenek. A töltőállomásokon vásárolt normál üzemanyag esetében 1 liter 1 pontot ér, a kutak shopjaiban történő vásárlásnál pedig minden 100 forint után jár 1 pont. A szorgos gyűjtés eredményeként a közlekedési vállalat tavaly év végén csatlakozhatott a Jónak lenni jó! adománygyűjtő akcióhoz, amelynek keretében közel 2 millió forinttal támogathatta a koraszülöttek gyógyításáért dolgozó Peter Cerny Alapítványt.

A sikeres gyűjtésen fellelkesülve a Volánbusz munkatársai idén még inkább figyeltek arra, hogy a tankolások alkalmával a pontgyűjtésről se feledkezzenek meg. Nekik köszönhetően a tavalyi összeget messze túlszárnyalva ezúttal több mint 25 millió forint értékű pontot sikerült gyűjteni. A jelentős összegre való tekintettel most öt szervezet támogatására nyílt lehetőség, mindegyikük 5 millió forint értékű, üzemanyag vásárlására felhasználható ajándékkártyák formájában vehette át az adományt.

Dr. Pafféri Zoltán, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója az ajándékkártyák átadásánál elmondta: a busztársaság az ország egyik legnagyobb üzemanyag-felhasználója, így a több mint 11 ezer volános járművezető által önkéntesen használt pontgyűjtő kártyáknak köszönhetően a vállalat jelentős adományokat tud nyújtani idén. A támogatottak kiválasztásánál igyekeztek a – sokszor nehéz helyzetbe került – családok, gyermekek életét óvó, azt biztonságosabbá és könnyebbé tevő szervezeteket előnyben részesíteni, hiszen mintegy 19 ezer munkavállalója révén rengeteg szülő és gyermek tartozik a „Volán családba” is.

A Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat Közhasznú Alapítvány 1999-ben jött létre azzal a céllal, hogy különleges gyermekrohamkocsik és gyermek-mentőorvosi kocsik indításával tehermentesítse az Országos Mentőszolgálatot. Az elmúlt 21 évben több mint 53 ezer bajba jutott kisgyermeken segítettek Budapesten, az észak-magyarországi és az észak-alföldi régióban, valamint a Balaton északi partján. Az alapítvány orvos igazgatója, Dr. Goschler Ádám úgy nyilatkozott: „Hatalmas segítség ez az 5 millió forintos üzemanyagkártya, hiszen a mentőautóink az ország 4 régiójában sietnek a gyermekek segítségére. A gyermekmentők működése, felszereléssel történő ellátása logisztikai feladatokat is igényel. A vidéki képzéseinkre, laikus oktatásainkra történő eljutás során is nagy hasznát vesszük. Köszönjük szépen a Volánbusz valamennyi vezetőjének segítségét, közreműködését.”

A Bice-Bóca Alapítvány a Mozgássérült Gyermekekért 1990-ben alakult. Az Alapítvány célja elsősorban a fogyatékossággal élő gyermekek, fiatalok és családjuk támogatása, az általános egészségi állapotnak és a fogyatékosság jellegének megfelelő egészségügyi-, szociális intézményekbe, szolgáltatókhoz, valamint a fejlesztő tevékenységekre való eljutás biztosítása. Feladatai közé tartozik továbbá a fogyatékos személy munkahelyre, illetve oktatási-, nevelési intézményekbe történő eljutásának biztosítása, valamint táborok szervezése. A Bice-Bóca Alapítvány a Mozgássérült Gyermekekért az adománynak köszönhetően, szolgáltatásaival a különböző fogyatékossági csoportokhoz tartozó személyek társadalmi beilleszkedését segíti annak érdekében, hogy megszokott környezetükben élhessék önálló, önrendelkező életüket.

Az Országos Polgárőr Szövetséget 1991-ben lakossági önvédelmi csoportok hozták létre érdekképviseleti, érdekérvényesítő szervezetükként. E csoportok nevet és profilt váltva, polgárőr egyesületekként működtek tovább, és a szövetség zászlaja alatt küzdenek azóta is a biztonságos Magyarországért. A szövetség a kártyákat 10 település polgárőreinek juttatja el. Az átadáson dr. Szigeti László alelnök elmondta, hogy köszönettel fogadják az üzemanyag-kártyákat, melyeket az ország különböző településein működő olyan egyesületek kapják, melyek a helyi közrend és közbiztonság védelmében, a bűnmegelőzésben való közreműködésben eddig is sokat tettek. Az adománnyal növelni tudják és még hatékonyabbá tenni önkéntes társadalmi tevékenységüket, elsősorban a járőr-és figyelőszolgálatukat, ezzel elősegítve a helyi lakosság szubjektív biztonságérzetének javítását.

Az 1991-ben alapított Magyar Ökumenikus Segélyszervezet hazánk egyik legnagyobb, nemzetközileg is elismert karitatív szervezete. Az alapító egyházak összefogása ma már szakemberek, önkéntesek, adományozók és felelős vállalati partnerek egyre bővülő közösségeként segíti a nélkülözőket és bajbajutottakat Magyarországon, a Kárpát-medencében és a világ számos országában. Gáncs Kristóf, a szervezet kommunikációs igazgatója elmondta: Az üzemanyagkártyák is hozzájárulnak ahhoz, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet az ünnepeken túl is, egész évben mozgásban maradjon és segíteni tudja a rászorulókat országos intézményhálózatán keresztül.

A Bátor Tábor Alapítvány súlyosan beteg gyerekeknek és családjuknak biztosít sorsfordító élményeket, erőt az élethez, a gyógyuláshoz. Programjaikon különleges élményekkel mozdítják ki a gyerekeket komfortzónájukból, hogy félelmeik legyőzésével felismerjék: képesek szembeszállni nemcsak a kalandok során rájuk váró kihívásokkal, de a betegségükkel is. Kindli Erna, az alapítvány ügyvezetője a kártya átvételekor hangsúlyozta: A Bátor Tábor lassan 20 éve azon dolgozik, hogy enyhítse a súlyosan beteg gyerekek és családjaik lelki terheit. Nagy segítséget jelent a személyes programok és táborok megvalósításában ez a nagylelkű adomány.

A segítségnyújtáshoz sokszor nincs szükség jelentős anyagi forrásra, csak odafigyelésre, tenni akarásra és összefogásra. A Volánbusz munkatársai az egész éves pontgyűjtéssel ismét bizonyították: sok kicsi sokra megy.

 

Dr. Pafféri Zoltán átadja az üzemanyag-ajándékkártyát a Bátor Tábor Alapítványnak

Dr. Pafféri Zoltán átadja az üzemanyag-ajándékkártyát a Bice-Bóca Alapítványnak

Dr. Pafféri Zoltán átadja üzemanyag-ajándékkártyát a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetnek

Dr. Pafféri Zoltán átadja üzemanyag-ajándékkártyát az Országos Polgárőr Szövetségnek

Dr. Pafféri Zoltán átadja az üzemanyag-ajándékkártyát a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálatnak

 

Volánbusz Zrt.