Navigáció átugrása

Székesfehérvár a Zöld Busz mintaprojekt következő állomása: februárban újabb elektromos autóbuszt tesztel a Volánbusz

2021. február 2.

A Volánbusz a Zöld Busz Program mintaprojektje keretében 2021. február 1-jétől egy hónapon keresztül egy Ikarus-CRRC CityPioneer típusú elektromos autóbuszt tesztel Fejér megye székhelyének helyi közlekedésében.

 
A tisztán elektromos hajtású jármű az egy hónapos tesztidőszak alatt 27 autóbuszvonalon Székesfehérvár valamennyi településrészét érinti. A busz részletes menetrendje az önkormányzat honlapján érhető el, a zöld járatot az utasok térítésmentesen vehetik igénybe. Az érvényben lévő közegészségügyi előírásoknak megfelelően az orrot és a szájat egyaránt eltakaró maszk viselése a tesztbuszon is kötelező.
 
A szóló kivitelű Ikarus-CRRC CityPioneer 29 ülő és 50 álló utas szállítására alkalmas. Az alacsony padlós, korszerű hűtő- és fűtőberendezéssel felszerelt jármű mozgásukban korlátozott, kerekesszékkel, babakocsival közlekedő utasokat is szállíthat, utasterében külön helyet alakítottak ki számukra. A busz egy töltéssel mintegy 200 kilométer megtételére képes, károsanyag- és zajkibocsátás szempontjából is kiváló alternatívája a dízelüzemű járműveknek. A Volánbusz szakemberei a tesztidőszak alatt folyamatosan gyűjtik és értékelik az üzemeltetési tapasztalatokat.
 
Székesfehérváron évente összesen mintegy 410 ezer járat indul a helyi közösségi közlekedés 44 vonalán – ez évente összesen közel 20 millió utazást jelent. A Volánbusz 57 darabos helyi járműállománya az elmúlt év során jelentősen megfiatalodott, 2020. szeptember 17. és október 9. között összesen 23 új, Mercedes-Benz Conecto G típusú csuklós autóbusz állt forgalomba. Az állomány átlagéletkora a fejlesztésnek köszönhetően 16,3-ról 9,3 évre csökkent.
 
Egyszerűbbé vált a bérletváltás is a megyeszékhelyen: 2020. november 20. óta már a MÁV applikációban is meg lehet váltani a székesfehérvári autóbuszos dolgozóbérleteket. Az önkormányzattal kialakított szoros és jó szakmai együttműködés Székesfehérváron is hozzájárul ahhoz, hogy egyre színvonalasabb, kényelmesebb és környezetkímélőbb legyen az utazás a helyi közlekedésben.
 
Az elektromos autóbusz februári tesztelése Székesfehérváron újabb lépcsőt jelent a további fejlesztések előkészítéséhez. A nemzeti buszstratégia egyik elemeként 2022-től kizárólag elektromos autóbuszok helyezhetők üzembe a 25 ezer főnél népesebb magyarországi településeken. A Zöld Busz Program mintaprojektje keretében végzett újabb tesztüzem – Békéscsaba és Nyíregyháza után – remek lehetőség a Volánbusz számára olyan tapasztalatok szerzésére az elektromos autóbuszok üzemeltetése terén, amelyeket a későbbiekben, az új járművek beszerzésekor hasznosítani tud. 
 
A közlekedési társaság 2020 novemberében kötött megállapodást az első, saját tulajdonú elektromos busz beszerzésére. A korszakváltás kezdetét jelentő jármű egy BYD K9UB típusú, városi, kétajtós, alacsony belépésű, szóló, elektromos meghajtású autóbusz, amely Komárom és Komárno között közlekedik várhatóan 2021 nyarától. A Zöld Busz Program keretében további elektromos járművek beszerzését és üzemeltetését tervezi a Volánbusz, illetve 2021-ben 827 környezetkímélő, dízelüzemű autóbusz vásárlásával is folytatja járműfiatalítási programját; 503 darab szóló járműre vonatkozóan már januárban megjelentek a pályázati kiírások.
 
A képen egy Ikarus-CRRC CityPioneer típusú elektromos autóbusz látható.
Volánbusz Zrt.