Navigáció átugrása

Folyamatosan érkeznek a Volánbuszhoz a tavaly év végén megrendelt MAN csuklós autóbuszok

2021. május 20.

Átvette a Volánbusz az első 10 darab MAN Lion’s City GL A23 típusú csuklós autóbuszt az MAN fóti telephelyén 2021. május 20-án. A járművek annak a 204 darabos flottának az első példányai, amelynek beszerzéséről még tavaly decemberben kötött megállapodást a Volánbusz Zrt. és a Volán Buszpark Kft. a nyertes ajánlatot benyújtó MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft.-vel. Az új, magas komfortfokozatú járművek a tervezettnél korábban, hamarosan megkezdik szolgálatukat a helyközi elővárosi vonalakon.

A 20,8 milliárd forint plusz áfa értékben vásárolt 204 darab új, csuklós autóbusz a szerződésben rögzített teljesítési határidőnél korábban, már 2020. május végétől több ütemben, várhatóan augusztus végéig folyamatosan áll forgalomba a közlekedési társaság kötelékében. Bács-Kiskun és Békés megyébe 5-5, Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe 18, Csongrád-Csanád megyébe 7, Fejér megyébe 21, Győr-Moson-Sopron megyébe 20, Hajdú-Bihar megyébe 16, Heves megyébe 6, Jász-Nagykun-Szolnok megyébe 10, Komárom-Esztergom megyébe 7, Nógrád megyébe 6, Pest megyébe 64, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe 7, Vas megyébe 3, Veszprém megyébe 5, Zala megyébe 4 autóbusz kerül.

: A térképen, megyénként a 2020-ban érkezett, 2021-ben érkező autóbuszok elosztása

Az első 10 járművet május 20-án vette át a Volánbusz az MAN fóti telephelyén, ahol a forgalmi és műszaki dokumentáció átadása mellett a járművekkel közlekedő autóbusz-vezetők oktatása is megtörtént.
 
Az 51 ülő- és 55 állóhellyel rendelkező autóbuszok alacsony padlósok, akadálymentes kialakításúak és 300 kg teherbírású rámpával is rendelkeznek, így kerekesszékkel és babakocsival is kényelmesen igénybe vehetők. Az új járműveket környezetkímélő, EURO 6 besorolású motorral, nagy teljesítményű klímaberendezéssel, kamerával és elektronikus utastájékoztató rendszerrel, valamint utasszámlálóval szerelték fel.
 
„Ilyen nagyságrendű csuklósbusz-beszerzésre nem volt példa az elmúlt 15 évben a Volánbusznál” – mondta el dr. Pafféri Zoltán, a társaság elnök-vezérigazgatója, majd hozzátette: „Tavaly 90 darab Mercedes-Benz Conecto G típusú járművel kezdődött el társaságunk csuklósjármű-állományának fiatalítása, az említett buszok a budapesti agglomerációban, valamint Győr, Gyula, Székesfehérvár, Szombathely és Zalaegerszeg helyi közlekedésében teljesítenek szolgálatot. A mostani beszerzésnek is köszönhetően 2018 óta összesen 310 csuklós autóbuszt cserélt le vállalatunk, aminek eredményeként a csuklósjármű-állomány egyharmada megújul, így átlagéletkoruk 15,5-ről várhatóan 9,5 évre fog csökkenni.”
 
„A jövő közlekedésének biztonságosabbá, zöldebbé és fenntarthatóbbá kell válnia, a MÁV-Volán-csoport célja a kvázi klímasemlegesség elérése 2050-ig. Ennek érdekében is az egységes, utasbarát, környezettudatos és költséghatékony közösségi közlekedés kialakítása kiemelt feladatunk” – hangsúlyozta dr. Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója. „Egyik fő fenntarthatósági törekvésünk a közlekedési szolgáltatók szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése, kiemelten kezeljük a közúti és a vasúti járműpark korszerűsítését. Olyan versenyképes szolgáltatást kell nyújtanunk mind közúton, mind vasúton, ami az utazóközönség számára vonzó, és az egyéni közlekedési formák helyett a jóval fenntarthatóbb közösségi közlekedés felé tereli őket” – tette hozzá.
 
A MÁV-Volán-csoport egységes stratégiai irányításának is köszönhetően egyre színvonalasabb, korszerűbb és környezetkímélőbb szolgáltatások várják az utasokat. A Volánbusz 2018-ban indult jármű-fiatalítási programja keretében eddig 866 új és újszerű autóbusz állt forgalomba. A társaság 2021-ben 1665 jármű beszerzésére indít közbeszerzési eljárást, ezekből – az eljárások sikere esetén – várhatóan közel 700 meg is érkezik az év végéig. A jármű-fiatalítási program eredményeként 2022 végéig a teljes autóbusz-állomány 40 százaléka megújul.
 
A képen az újonnan forgalomba helyezett MAN Lion’s City GL A23 típusú csuklós autóbuszok láthatóak.
 
A képen az újonnan forgalomba helyezett MAN Lion’s City GL A23 típusú csuklós autóbuszok láthatók.
 
 
Volánbusz Zrt.