Navigáció átugrása

Maximális fokozaton a járműállomány fiatalítása: több mint 500 új autóbusz érkezik a Volánbuszhoz a következő hónapokban

2021. július 20.

Sikeresen lezárultak a Volán Buszpark Kft. több mint félezer új autóbusz beszerzésére év elején kiírt közbeszerzési eljárásai. A kiemelkedő nagyságrendű fejlesztés keretében három autóbuszgyártó összesen 503 környezetkímélő, dízelüzemű járművet szállít a Volánbusznak 2022 elejéig. A Volán Buszpark Kft. 2021. július 2. és 14. között írta alá az erről szóló megállapodásokat a Kravtex Kft.-vel, a Volvo Hungária Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-vel és az ITE Bus & Truck Kft.-vel.

A korszerű autóbuszok érkezése újabb jelentős mérföldkő a Volánbusz 2018 óta tartó jármű-fiatalítási programjában, amelynek keretében a folyamatosan forgalomba álló 204 MAN Lion’s City csuklós autóbusszal ezernél is több új és újszerű járművel fiatalodott a társaság flottája. A most megkötött szerződések teljesítésével érkező több mint félezer autóbusz országszerte szolgálja majd az utasok biztonságos és kényelmes utazását.

A Kravtex Kft. összesen 365 CREDOBUS Econell 12 típusú, szóló, alacsony belépésű autóbuszt ad át a közlekedési vállalatnak. A Mosonmagyaróváron és Győrben gyártott buszok közül az első 150 egy hónapon belül forgalomba áll. A beszerzést követően az Econell típusból már több mint 1000 darab fog üzemelni a társaságnál. A gazdaságosan üzemeltethető, 90 + 1 fő befogadóképességű buszokkal Pest megye kivételével az egész országban találkozhatnak az utasok.

A beszerzési megállapodásban a Volvo Hungária Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 50 darab Volvo 8900 B6SC típusú, háromtengelyes szóló, alacsony belépésű, nagy befogadóképességű, 95 utas egyidejű szállítására alkalmas autóbusz szállítását vállalta. A járművek várhatóan novembertől érkeznek. Az ország nyugati és keleti régiójában 20-20, míg a középsőben 10 jármű áll az utasok szolgálatába.

Az ITE Bus & Truck Kft.-vel 88 darab D26-os motorral hajtott, Mercedes-Benz REFORM 501 LE típusú, szóló, alacsony belépésű jármű szállítására vonatkozó szerződést kötöttek a felek; a járművek várhatóan az év végétől folyamatosan állnak forgalomba. Az új buszok 75 fő szállítására alkalmasak, elsősorban Hajdú-Bihar, Fejér és Komárom-Esztergom megyékben közlekednek majd.

Valamennyi autóbusz légkondicionált, rendelkezik elektronikus utastájékoztatási rendszerrel, fedélzeti kamerarendszerrel, kerekesszék és babakocsi elhelyezésére kialakított speciális férőhellyel és a felszállást segítő rámpával, valamint üléspáronként 1 USB-csatlakozóval. A járműveket a minél kevesebb károsanyag kibocsátásával járó, hatékony és biztonságos üzemeltetés érdekében EURO6 emissziós előírásoknak megfelelő dízelmotor hajtja.

A beszerzés és a járművek ünnepélyes bemutatóján Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára elmondta: „Az Európai Unióban a közösségi közlekedés Magyarországon részesül a legnagyobb mértékben a közlekedési munkamegosztásból, az utazások több mint 28 százalékával. A személyforgalom több mint ötöde esik az autóbuszokra, trolibuszokra, ennél sincs magasabb arány egyetlen másik tagállamban sem. A közúti közösségi közlekedés fejlesztésében egyértelműen a járműállomány megújításával tehetünk a legtöbbet az utasok bizalmának megnyeréséért. A Volánbusz 2021-ben összesen több mint 1600 busz beszerzésére indít közbeszerzéseket. A kormány a MÁV-Volán csoporttal közösen dolgozik azon, hogy a közösségi közlekedés európai szinten élenjáró részarányát tartósan megőrizzük.”

Dr. Juhász Roland állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkár hozzátette: „A kormány végső célja a MÁV-Volán integrációval mindig is az volt, hogy az utasok érdekeit szem előtt tartva, igényeikhez igazodva elősegítse a közösségi közlekedés színvonalának emelését. Az integrációs folyamat eredményeként a közösségi közlekedés egységes irányítás alá került, egyúttal a társaság járműfiatalítási programja is érezhetően felgyorsult. A Volánbusz ma már rugalmasabban tud igazodni az utazási és megrendelői igényekhez, hatékonyabban bonyolítja le a járműbeszerzéseket, egységesebb, magasabb színvonalú szolgáltatást nyújt az utazóknak.”

Dr. Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta: „A jövő közlekedésének biztonságosabbá, zöldebbé és fenntarthatóbbá kell válnia. A már egy éve egységben működő vasúti és közúti közösségi közlekedési cégcsoport vezetőjeként ezt kiemelt feladatként kezeljük. A MÁV-Volán-csoport célja a kvázi klímasemlegesség elérése 2050-ig, ehhez elengedhetetlen az infrastruktúra és a járműállomány fejlesztése. A járműbeszerzés, a vonat- és buszflotta megújítása folyamatosan zajlik, ez a mostani autóbusz beszerzés fontos mérföldkőnek számít. A jövőben is azon dolgozunk majd, hogy a MÁV és a Volánbusz egységes stratégiai irányításának köszönhetően egyre több területen profitálhassanak az utasok a közlekedési szolgáltatók szoros együttműködéséből.”

Dr. Pafféri Zoltán, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója elmondta: „Egyre gyorsabb ütemben halad a 2018-ban indított jármű-fiatalítási programunk, melynek keretében eddig országszerte 1070 autóbusz állt forgalomba. A most aláírt szerződések az elmúlt évtized legnagyobb volumenű egyidejű, a vidéki Magyarország közösségi közlekedését fejlesztő autóbusz-beszerzését jelentik. Az érkező 503 autóbusznak köszönhetően a mintegy 6200 darabos autóbusz-állományunk átlagéletkora csaknem két évvel, 11 évre csökken, a szén-dioxid-kibocsátás pedig mintegy 720 tonnával lesz alacsonyabb. Idén összesen közel 700 jármű érkezik, 2022 végéig a teljes állományunk 40 százaléka megújul. A járműpark fejlesztésével a Volánbusz valóban versenyképes, megbízható és környezetkímélő alternatívát kínál az egyéni közlekedéssel szemben.”

A Volánbusz elkötelezett a környezetkímélő technológiák alkalmazása mellett: az EURO6 emissziós előírásokat teljesítő motorokkal felszerelt új járművek beszerzésén túl hat megyeszékhelyre és a fővárosi agglomerációba hamarosan száz darab elektromos meghajtású autóbusz is érkezhet.

 

A képen a CREDOBUS Econell 12, Volvo 8900 B6SC, Mercedes-Benz REFORM 501 LE buszok láthatók.

A képen a CREDOBUS Econell 12, Volvo 8900 B6SC, a Mercedes-Benz REFORM 501 LE autóbuszok vannak.

A képen Dr. Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója látható, beszéde megtartása közben.

A képen Dr. Juhász Roland állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkár látható.

A képen Mosóczi László, az ITM közlekedéspolitikáért felelős államtitkára látható.

A képen Dr. Pafféri Zoltán, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója látható, beszéde megtartása közben.

 

Volánbusz Zrt.