Navigáció átugrása

Negyven darab zöldautóbusz beszerzésére már szerződést kötött a Volánbusz

2021. július 27.

A közlekedési vállalat idén tavasszal 100 elektromos autóbusz beszerzésére nyújtott be pályázatokat a Zöld Busz Programban, és kiírta a feltételes közbeszerzési eljárásokat is. Ezek eredményeként az első, feltételes adás-vételi szerződést 2021. július 27-én írta alá a társaság az Omnibus Hungária Kft.-vel és az INTER TRACTION ELECTRICS Kft.-vel 40 darab Mercedes eCitaro típusú elektromos autóbusz szállítására. A járművek – amennyiben a Volánbusz elnyeri beszerzésükhöz a Zöld Busz Program támogatását – a fővárosi agglomerációban emelik a közösségi közlekedés szolgáltatási színvonalát várhatóan 2022 első negyedévétől.

A Volánbusz célja az autóbusz-állomány zöldítése elektromos, illetve CNG-meghajtású járművek beszerzésével. A társaság pályázatainak eredményes elbírálása esetén Budapest vonzáskörzetében 40, hat megyeszékhelyen pedig összesen további 60 elektromos meghajtású jármű biztosíthat magasabb színvonalú szolgáltatást, tisztább levegőt és élhetőbb környezetet az érintett térségek több mint 3 millió lakosa számára. 
 
A fővárosi agglomerációba kerülő autóbuszok beszerzéséről a Volánbusz Zrt, az Omnibus Hungária Kft. és az INTER TRACTION ELECTRICS Kft. 2021. július 27-én feltételes szállítási szerződést írt alá, amely akkor lép érvénybe, ha a Zöld Busz Programban benyújtott pályázat a július végi elbírálás során megkapja a beszerzéshez szükséges állami támogatást. 
 
A Mercedes eCitaro típusú, szóló (nem csuklós), alacsony padlós, kéttengelyes, elektromos meghajtású autóbuszok 28 ülő és 50 álló utas egyidejű szállítására alkalmasak, és egy feltöltéssel mintegy 240 kilométert tehetnek meg. A légkondicionált járművek kerekesszék, illetve babakocsi elhelyezésére kialakított hellyel, a felszállást segítő rámpával, elektronikus utastájékoztató rendszerrel, fedélzeti és a vezetést segítő kamerarendszerrel, valamint 13 USB-töltővel biztosítanak színvonalas és biztonságos szolgáltatást az utasok számára. Az e-buszok a fővárosi rendszerbe integrált Volánbusz-járatok útvonalán állnak szolgálatba, így a budapesti utasok is élvezhetik előnyeiket. A 40 jármű ennek megfelelően kék színű lesz, és fedélzeti kijelzőjükön üzemel majd a Forgalomirányítási és Utastájékoztatási Rendszer (FUTÁR). A fejlesztés során kiépül az autóbuszok üzemeltetéséhez szükséges töltő-infrastruktúra is.
 
„A feltételes megállapodás aláírásán dr. Pafféri Zoltán, a Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: „Az elektromos buszok döntő lépést jelentenek a zöld közösségi közlekedés megteremtésében. Jármű-fiatalítási programunkban is fontos szerepet játszanak, hiszen az elmúlt hetekben forgalomba állt 204 darab MAN csuklós és az 503 darab, folyamatosan érkező Credo, Volvo és Mercedes szóló jármű mellett további 100 új autóbusz frissítheti 6200 darabos állományunkat. Európai szinten is egyedülálló elektromosautóbusz-programunk környezetvédelmi hatása is kiemelkedő: a 100 zöldbusz forgalomba állása esetén évente több mint 5071 tonnával csökkenhet a szén-dioxid-kibocsátás az érintett településeken és a fővárosi agglomerációban.”
 
A MÁV-Volán-csoport egységes stratégiai irányításának is köszönhetően egyre színvonalasabb, korszerűbb és környezetkímélőbb szolgáltatások várják az utasokat. A Volánbusz 2018-ban indult jármű-fiatalítási programja keretében – az első 150 darab Credo Econell 12 típusú járművel együtt – már 1221 új és újszerű autóbusz állt és várhatóan további 150 darab áll nyár végéig folyamatosan forgalomba. A társaság 2021-ben 1665 autóbuszt szerez be, ebből – az eljárások sikere esetén – várhatóan közel 700 jármű az év végéig meg is érkezik. A fennmaradó állomány 2022-ben áll majd az utasok szolgálatába. A jármű-fiatalítási program eredményeként a jövő év végéig a Volánbusz teljes autóbusz-állományának 40 százaléka megújul.
 
A képen a feltételes adás-vételi szerződés aláírók láthatók.
 
Volánbusz Zrt.