Navigáció átugrása

A Volánbusz folytatja a jármű-fiatalítást Komárom-Esztergom megyében

2021. augusztus 27.

Tovább fiatalodik Komárom-Esztergom megye járműállománya, ezúttal 14 darab Credo Econell 12, szóló típusú autóbusz kezdi meg szolgálatát. Az új járművek beszerzésére a Volán Buszpark Kft. idén év elején írt ki közbeszerzési eljárást. A kiemelkedő nagyságrendű fejlesztés keretében három autóbuszgyártó szállítja a több mint 500 környezetkímélő, dízelüzemű járművet a Volánbusznak 2022 elejéig. Az új buszokkal országszerte találkozhatnak majd az utasok. A közlekedési társaság kiemelt célja továbbra is a biztonságos és kényelmes utazás biztosítása, az utazási igények minél magasabb szintű kiszolgálása és a szolgáltatási színvonal emelése.

A most beszerzett több mint félezer autóbuszból elsőként a Kravtex Kft. kezdi meg az új járművek szállítását: az első 290 darab Credo Econell 12 típusú, szóló, alacsony belépésű jármű már a nyár végéig megkezdi a szolgálatát; a buszok – Pest megye kivételével – országszerte forgalomba állnak. A modern járművekkel a megyében utasaink többségében Esztergom-Kesztölc-Leányvár, Esztergom-Dorog-Piliscsév, Esztergom-Csolnok-Dág-Piliscsaba-Pilisvörösvár, Esztergom-Dorog-Esztergom, Esztergom-Tokod-Sárisáp-Piliscsaba-Pilisvörösvár, Esztergom-Dorog-Nyergesújfalu-Bajót, Budapest–Budaörs–Biatorbágy–Etyek–Bicske, Budapest–Biatorbágy–Etyek–Bicske–Tatabánya, Oroszlány-Tatabánya-Bajna-Esztergom, Tatabánya-Bajna-Dorog-Esztergom, Tatabánya-Tarján-Szomor-Zsámbék, Tatabánya-Szár-Újbarok-Bicske, Tatabánya-Környe-Majk/Kecskéd-Oroszlány, Tatabánya-Környe-Kömlöd/Oroszlány-Kisbér, Tatabánya-Tata-Komárom-Ács, Esztergom-Tát-Dunaalmás-Komárom, Kisbér--Tárkány-Bábolna, Aka-Kisbér-Bábolna, Kisbér-Hánta-Bakonybánk-Réde, Tata-Almásfüzitő-Komárom, (Komárom)Nagyigmánd-Ete-Kisbér, (Komárom)-Nagyigmánd-Tárkány-Kisbér-Súr, (Komárom)Nagyigmánd-Tárkány-Bana, Tata-Mocsa-Komárom autóbuszvonalakon találkozhatnak majd.


A 75 utas szállítására alkalmas autóbuszok légkondicionáltak, rendelkeznek elektronikus utastájékoztatási rendszerrel, fedélzeti kamerarendszerrel, kerekesszék és babakocsi elhelyezésére kialakított speciális férőhellyel és a felszállást segítő rámpával, valamint üléspáronként 1 USB-csatlakozóval. A járműveket a minél kevesebb károsanyag kibocsátásával járó, hatékony és biztonságos üzemeltetés érdekében EURO6 előírásoknak megfelelő dízelmotor hajtja.


Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő kiemelte: „Nagy örömmel érkeztünk ma az esztergomi autóbusz-állomásra, hiszen országszerte több mint 300 – Komárom-Esztergom megyében 14 – környezetkímélő, új autóbusz állhat forgalomba, aminek köszönhetően térségünk utasai is kényelmes, környezetkímélő járműveken utazhatnak. A buszok magyar gyártmányúak, és Magyarország kormánya hazai forrásból biztosított támogatást a beszerzésükhöz. A Magyar Falu programnak és a kormány hazai forrású útfelújításainak köszönhetően egyre jobb minőségő utakon futhatnak, ami megkönnyíti műszaki fenntartásukat.”


Dr. Völner Pál országgyűlési képviselő az új buszokkal kapcsolatban elmondta: „a 2010-es kormányváltás óta az ország vezetői kiemelt figyelmet fordítanak a vidék fejlesztésére, így például a városok és falvak között közlekedő autóbuszokat is folyamatosan egyre korszerűbbekre, kényelmesebbekre, biztonságosabbakra cserélik. „A baloldal egészen egyszerűen lelakta Magyarországot – tizenegy évvel ezelőtt viszont hozzáfogtunk a hazánk megújításához. A megyénkben, a térségünkben is jól látható ennek az eredménye.”

Popovics György, a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés elnöke hozzátette: „Komárom-Esztergom megye az ország szélén található, de közel van a fővároshoz és más nagyvárosokhoz. A megyén belül is sokfelé utazunk, de a megyén kívüli kapcsolatainkat is sokszor busszal érjük el. Nagyon nagy az utazási igény és nagyon sok embert érint a szolgáltatás, ezért nem mindegy, hogy milyen a színvonala. Az új járműveken már minden adott ahhoz, hogy az utasok szívesen válasszák őket. A legújabb technológiákkal, környezetkímélő motorokkal vannak felszerelve, a környezet terhelése a lehető legcsekélyebb. Ez utóbbi egy különösen fontos szempont a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat koordinációjával megvalósított pályázatoknál is, ahol rengeteg energiahatékonysági beruházást végeztünk. A fejlesztésnek köszönhetően javulnak a gépjárművezetők munkakörülményei is, így remélhetőleg egyre többen választják ezt a szakmát.”

Erős Gábor, Esztergom Város alpolgármestere kiegészítette: „Esztergom sajátosságait tekintve „két utcás” város, melyen a forgalom nagy része átmegy a városon, ebből kifolyólag egyáltalán nem mindegy tehát, hogy milyen buszok közlekednek nálunk. Rövid időn belül másodszor kap új autóbuszokat térségünk, és nagyon jó érzés, hogy a régi járműveket lecserélik. A térség vezető településeként többek között több mint ötezer diákot fogadunk naponta – nekik sem mindegy, hogy milyen járművekkel jutnak ide a környező településekről. Folyamatosak a fejlesztések, új autóbusz-állomást és vasútállomást, gyönyörű új utat kaptunk, a város pedig a régi buszvégállomás fejlesztésén dolgozik, hogy minél hamarabb megszépüljön sok egyéb más mellett. Köszönjük a kormány támogatását, és bízunk benne, hogy a jövőben is tovább fejlődhet térségünk és a járműpark egyaránt.”


Dr. Pafféri Zoltán, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta: „Az elmúlt évek legnagyobb volumenű egyidejű autóbusz-beszerzése zajlik idén, aminek eredményeként rövid időn belül már másodszor jelenhetjük be a megyében élőknek új járművek érkezését. Júniusban összesen 7 darab MAN Lion’s City GL A23 típusú csuklós járművet állítottunk forgalomba Komárom-Esztergom megye útjain és örömömre szolgál, hogy ilyen rövid időn belül ismét újabb 14 környezetkímélő, kényelmes és korszerű jármű korszerűsíti autóbuszparkunkat. A 873,5 millió forint értékben beszerzett 14 autóbusznak köszönhetően a térségben közlekedő helyközi járműállományon belül a szóló kivitelűek 8,7 százaléka, a teljes járműállománynak pedig 7,7 százaléka újul meg. A fejlesztéssel így éves szinten közel 3,2 millió utas számára biztosítunk még kényelmesebb utazást.”


A MÁV–Volán-csoport egységes stratégiai irányításának is köszönhetően egyre színvonalasabb, korszerűbb és környezetkímélőbb szolgáltatások várják az utasokat. A Volánbusz 2018-ban indult jármű-fiatalítási programja keretében – augusztus végéig – 1401 új és újszerű autóbusz állít forgalomba. A társaság 2021-ben 1665 busz beszerzésére indít közbeszerzési eljárást, ebből – az eljárások sikere esetén – várhatóan közel 700 jármű az év végéig meg is érkezik. A fennmaradó állomány 2022-ben áll majd az utasok szolgálatába. A jármű-fiatalítási program eredményeként a jövő év végéig a vállalat teljes autóbusz-állományának 40 százaléka megújul.

Volánbusz Zrt.