Navigáció átugrása

Hétvégén indul a MÁV-Volán-csoport főszezoni menetrendje

2023. június 13.

Új menetrend Veszprém és a Balaton északi partja között

A menetrendi fejlesztés részeként a Veszprém–Csopak–Balatonfüred, a Veszprém–Felsőörs–Alsóörs–Lovas–Csopak–Balatonfüred, a Veszprém–Felsőörs–Balatonalmádi és a Veszprém–Szentkirályszabadja–Balatonalmádi–Alsóörs–Balatonfüred viszonylatokban egyenletes eljutást biztosító, ütemes menetrendek szerint közlekednek az autóbuszok június 17-től.

Az új menetrendet általánosságban jellemzi, hogy valamennyi, a térségben közlekedő országos és regionális autóbuszjárat összehangoltan, a jelenleginél egyenletesebb elosztás szerint közlekedik majd a hét minden napján, ezáltal a hivatásforgalmi és a turisztikai célú kiszolgálás javul, és új eljutási lehetőségekkel bővül a menetrendi kínálat. Az érintett települések és a vármegyeszékhely között egész nap egyenletesen, napközben alapvetően 30 percenként, csúcsidőben ennél sűrűbben, 10-15 percenként közlekednek majd az autóbuszjáratok szinte valamennyi relációban. Az új autóbuszos menetrendek bevezetésével egyidejűleg rendszeres vasúti csatlakozások jönnek létre Veszprémben, Alsóörsön és Balatonalmádiban, továbbá bővülnek a csatlakozások az autóbuszok között is.

A Veszprém–Szentkirályszabadja–Balatonalmádi útvonalon egyenletes elosztás szerint munkanapokon és hétvégén egyaránt nagyrészt egész nap legalább 30 percenként indulnak az autóbuszok. Munkanapokon csúcsidőszakban ennél sűrűbben, a reggeli időszakban Veszprém felé tanítási napokon 10 percenként, tanítási szünetben munkanapokon 15 percenként, a délutáni időszakban Balatonalmádi irányába 15 percenként közlekednek a járatok. A fejlesztés részeként Balatonalmádi egyes településrészeinek elérhetősége kedvezőbbé válik, Veszprém és Budatava között egész nap óránként, Veszprém és Káptalanfüred, Csillag tér között alapvetően kétóránként, a délutáni időszakban óránként lesz biztosított az eljutás. Az új menetrendnek köszönhetően a továbbiakban Balatonalmádi és Balatonfüred között legalább óránként közlekednek majd az autóbuszok, továbbá Győrből Balatonfüred mellett már Balatonalmádi, Káptalanfüred és Alsóörs is elérhető lesz átszállás nélkül.

A Veszprémből Felsőörs érintésével Balatonfüredre közlekedő autóbuszok menetrendje is jelentősen változik, Veszprém és Felsőörs között egész nap egyenletesen, munkanapokon napközben és hétvégén alapvetően 40-60, a reggeli és délutáni csúcsidőszakban 20 percenként közlekednek az autóbuszok. A Veszprém–Felsőörs–Alsóörs–Lovas–Paloznak–Csopak–Balatonfüred viszonylatban közlekedő járatoknak köszönhetően Felsőörs, Alsóörs, Lovas és Paloznak településekről legalább óránként minden nap biztosított lesz az eljutás a vármegyeszékhelyre, illetve Balatonfüredre egyaránt. A járatok kétóránként Alsóörs vasútállomásra is betérnek, ahol csatlakoznak a Budapest felé és felől közlekedő vonatokhoz, ezáltal Felsőörs, Lovas és Paloznak településekről egyetlen, 15 perc körüli átszállási idővel elérhetővé válik a főváros. Veszprém és Alsóörs között további járatok is közlekednek, így a vármegyeszékhely és Alsóörs település déli része között munkanapokon napközben, illetve hétvégén kétóránként, munkanapokon csúcsidőben 20-40 percenként közlekednek az autóbuszok, valamint az utolsó járatok is lényegesen később indulnak. A Veszprém-Felsőörs-Balatonalmádi viszonylatban alapvetően kétóránként közlekedő járatok Veszprém vasútállomásról indulnak és oda is érkeznek, ahol csatlakoznak a Szombathely, illetve Budapest felé és felől közlekedő InterCity vonatokhoz, ezáltal Balatonalmádi könnyebben elérhetővé válik Ajka, Sárvár, Szombathely irányából, Felsőörs pedig a főváros felől.

Veszprém–Csopak–Balatonfüred viszonylaton a 73-as főúton át közlekedő távolsági és regionális autóbuszjáratok összehangoltan közlekednek, így Veszprém és Balatonfüred között egész nap egyenletes elosztás szerint indulnak. Munkanapokon egész nap 30 percenként, csúcsidőben ennél sűrűbben, már 5-15 percenként, hétvégenként a nap nagyobb részében 30 percenként lesz biztosított az eljutás a két város között. Balatonfüred kiszolgálása is kedvezőbbé válik, a gyaloglási távolságok csökkentése érdekében a reggeli és délutáni csúcsidőszakban egyes járatok a településen belül eltérő útvonalon, a Városháza, illetve az arácsi településrész érintésével közlekednek.

A nyári időszakban pénteki és szombati napokat követő napokon éjszakai járatok is közlekednek a Veszprém–Felsőörs–Alsóörs–Lovas–Paloznak–Csopak–Balatonfüred, illetve a Veszprém–Szentkirályszabadja–Balatonalmádi–Balatonfűzfő–Balatonkenese-Balatonakarattya–Balatonvilágos–Siófok útvonalakon: az autóbuszok Veszprém, vasútállomásról 23:40-kor, Balatonfüredről, illetve Siófokról 1:30 körül indulnak.

A menetrendi információk a Volánbusz honlapján érhetők el.

A Volánbusz nyári menetrendje új eljutási lehetőségeket hoz a Balatonhoz az Észak-Dunántúlról is

A MÁV–Volán-csoport évek óta fejleszti a Balaton elérhetőségét, az ország több pontjáról egyre könnyebb az eljutás a magyar tengerhez. Június 17-től kedvezőbben tudjuk megközelíteni a tavat Sopronból, Győrből, illetve Tatabánya, Mór, Bakonycsernye, Zirc térségéből is.

Javul a Balaton elérhetősége Sopronból

Idén nyáron a soproniak is gyorsabban eljuthatnak a magyar tengerhez: új járat közlekedik Sopronból Fonyódra a nyári tanszünetben naponta, indulási idejének köszönhetően a soproniak minden nap két órával tovább maradhatnak a Balaton-parti strandokon. A Sárvár, Sümeg, Keszthely, Balatonmáriafürdő érintésével közlekedő járat Sopronból Fonyódra 8:00-kor, vissza irányban Fonyódról Sopronba 17:35-kor indul. A járat a Balaton nyugati medencéjét tárja fel, így a Sopron és Sárvár közötti, a 84-es főút mentén elhelyezkedő települések közvetlen kapcsolatot kapnak Keszthely mellett Balatonederics, Balatongyörök, Vonyarcvashegy, Gyenesdiás, Balatonberény, Balatonmáriafürdő, Balatonkereszttúr, Balatonfenyves és Fonyód településekkel.

Az új menetrendnek köszönhetően a tó északkeleti partjának elérhetősége is kedvezőbb lesz Sopronból, mivel a Sopron és Balatonfüred között közlekedő autóbuszjáratok egy része érinti Balatonalmádi és Alsóörs településeket is.   

Új eljutási lehetőségek Győrből és a 82-es út menti településekről Balatonalmádiba, Káptalanfüredre és Alsóörsre

A Győr és Balatonfüred között közlekedő autóbuszjáratok jelentős részének módosul az útvonala. A járatok többsége Veszprém és Balatonfüred között Balatonalmádi érintésével közlekedik, megállnak Szentkirályszabadján, Balatonalmádiban, Káptalanfüreden, Alsóörsön és Csopakon is, így már a fenti településekre is közvetlen autóbuszjáratokkal lehet utazni napközben jellemzően kétóránként Győrből, Nyúlról, Écsről, Ravazdról, Bakonypéterdről, Veszprémvarsányból, Bakonyszentkirályról, Csesznekről, Zircről és Eplényből is.

Új gyorsjárat a Balaton északi partjára Tatabánya, Mór, Bakonycsernye, Zirc térségéből

A Tatabányáról a nyári időszakban reggel 6:10-kor Oroszlány – Mór – Székesfehérvár – Balatonalmádi – Balatonfüred – Révfülöp útvonalon Keszthelyre, és Keszthelyről délután 15:35-kor Tatabányára induló járatnak módosul az útvonala és az indulási időpontja is. Június 17-től Tatabánya – Oroszlány – Mór – Bakonycsernye – Zirc – Veszprém – Balatonfüred – Révfülöp – Keszthely útvonalon közlekedik, így Bakonycsernye, Szápár, Csetény, Dudar, Nagyesztergár, Zirc települések számára egész nyáron új eljutási lehetőséget biztosít a Balatonfüred és Keszthely között elhelyezkedő valamennyi Balaton-parti településre. A járat Tatabányáról 8:10-kor, Mórról 9:03-kor, Zircről 9:45-kor indul, Balatonfüredre 10:55-kor, Keszthelyre 12:23-kor érkezik. Vissza Tatabánya irányába Keszthelyről 17:37-kor, Balatonfüredről 19:05-kor indul, Zircre 20:16-kor, Mórra 20:58-kor, Tatabányára 21:50-kor érkezik. A járatnak köszönhetően bővülnek a Veszprém és a Balaton északi partja közötti, illetve Keszthely és Badacsony közötti közvetlen eljutási lehetőségek is.

 

Éjszakai járatok a Káli-medencében, valamint Badacsony, Szigliget, Keszthely és Hévíz környékén

Káli-kör néven új éjszakai járatokat közlekedtet a Volánbusz a nyári időszakban pénteki és szombati napokat követő éjszakákon az alábbi viszonylatokban:

  • Alsópáhok és Badacsonytomaj között: az autóbuszok mindkét irányba megállnak Hévízen, Cserszegtomajon, Keszthelyen, Gyenesdiáson, Vonyarcvashegyen, Balatongyörökön, Balatonedericsen, Szigligeten, Badacsonylábdihegyen és Badacsonyban is. A járatok menetrendjét úgy alakította ki a társaság, hogy Badacsonytomajban csatlakozást biztosítanak a Balatonfüred felé induló, és onnan érkező éjszakai Bagolyvonatokhoz.
  • Tapolca és Révfülöp között Káli-kör néven: az autóbuszok megállnak a Káli medencében fekvő településeken, így Gyulakeszin, Káptalantótin, Mindszentkállán, Szentbékkállán, Köveskálon, Balatonhenyén, Kővágóörsön is, így ezekről a településekről is biztosítanak eljutási lehetőséget Tapolca és Révfülöp felé egyaránt. A járatok Révfülöpön csatlakoznak a Balatonfüred felé induló, és onnan érkező éjszakai Bagolyvonatokhoz.

A járatokról a Volánbusz honlapján olvashatók az információk.

Tovább a teljes közleményre...