Navigáció átugrása

Folytatódik a közlekedésfejlesztés Komlón: átadták az új autóbusz-állomást, frissül a helyi járműállomány

2022. január 28.

A próbaüzem kedvező tapasztalatai után 2022. január 28-án hivatalosan is átadták az új autóbusz-állomást Komlón. A szolgáltatási színvonalat jelentősen emelő beruházás, valamint a 2021 decemberében életbe lépett menetrendi fejlesztések és az új helyközi autóbuszok érkezése után új helyi autóbuszvonalak létesülnek, és a helyi közlekedés járműállománya is fiatalodik a városban.

A helyi önkormányzat Komlói buszpályaudvar és környezetének közlekedésfejlesztése című, bruttó 920 millió forint összköltségű projektjében a Volánbusz konzorciumi partnerként vett részt. 
 
A beruházásnak köszönhetően a helyi és helyközi járatokat fogadó és indító autóbusz-állomás teljeskörűen megújult. Az új, kétszintes, 350 m2-es épület földszintjén váróterem, forgalmi szolgálat, jegypénztár, nyilvános mosdó, raktárak és egyéb helyiségek kaptak helyet, felső szintjére pedig a Volánbusz forgalmi irodája került. Az induló kocsiállások mindegyike fölé perontető épült, a korábban autóbusz-parkolóként használt területen pedig fogadóperont alakítottak ki. Az állomás környezetében járdák újultak meg, gyalogos-átkelőhelyek létesültek, és a zöldterület is megszépült. A kulturált, európai színvonalú, korszerű utastájékoztató rendszerrel felszerelt állomáson 9 induló és 3 érkező kocsiállás várja az utasokat.
 
Az autóbusz-állomás kocsiállásait és utasperonjait próbaüzem keretében már 2021. december 12-től használatba vehették az utazók. A tesztüzem sikeresen lezárult, 2022. január 28-tól a további szolgáltatások – elővételi pénztár, váróterem, információs és forgalmi szolgálat – is végleges helyükön vehetők igénybe. Az új állomást az autóbusz-társaság üzemelteti.
 
A fejlesztés része annak a komplex közlekedésfejlesztési programnak, amelynek keretében a MÁV–Volán-csoport 2021 decemberétől menetrendi módosításokkal és jármű-fiatalítással emeli az utaskiszolgálási színvonalát. A Volánbusz december 12-től a megyeszékhellyel való összeköttetést erősítő új, ütemes helyközi menetrendet vezetett be, amely jelentős javulást eredményezett a Pécs és Komló közötti helyközi szolgáltatásban. A nyári társadalmi egyeztetés visszajelzéseihez és a munkába járási igényekhez alkalmazkodva kialakított új vasúti menetrend szerint pedig már naponta négy vonatpár közlekedik a Dombóvár–Komló vonalon. A vonatok csatlakozást biztosítanak a Budapest és Pécs, illetve a főváros és Kaposvár közötti InterCity-járatokhoz is.
 
Baranya megye helyközi autóbusz-állományát – a szintén 2021-ben érkezett 20 darab Credobus Econell és 2 darab Credobus Inovell után – decembertől 4 darab új, nagy befogadóképességű, környezetkímélő, Volvo 8900 típusú jármű frissítette, amelyek legfőképp a Komló–Mánfa–Pécs, a Pécs–Hosszúhetény–Komló, a Pécs–Sásd–Kaposvár, a Pécs–Szemely, a Komló–Magyarhertelend–Sásd és a Pécs–Kökény vonalon teljesítenek szolgálatot. 
 
Az új állomás hivatalos átadása mellett a komlói helyi járműállomány is fiatalodik: az önkormányzat kérésére 4 darab használt, de jó állapotú, Credobus BN 12 típusú autóbusz érkezett a városba Szombathelyről. A járművek alacsony belépésűek, 107 férőhellyel – köztük 29 ülőhellyel – rendelkeznek. Az utasok tájékoztatását elektronikus kijelzők segítik, a buszok meghajtásáról EURO 4-es környezetvédelmi besorolású motorok gondoskodnak. Forgalomba állításukkal és a cseréjükhöz kapcsolódó selejtezésekkel a helyi flotta átlagéletkora 18,8-ról 14,3 évre módosul, ami csökkenti az állomány fenntartási költségeit és segíti a környezet védelmét is. Az autóbuszok valamennyi helyi vonalon megfordulnak a városban.
 
2022. január 31-től a helyi menetrendi kínálat is bővül: a Volánbusz az önkormányzat megrendelésére három új autóbuszvonalat létesít a Nagyrét utcában kialakított ipari-gazdasági terület kiszolgálására, igazodva az ott működő vállalkozások munkarendjéhez. A műszakkezdésre érkezést és a műszakváltás utáni hazajutást is új vonalak és járatok szolgálják majd. A részletekről a Volánbusz honlapján tájékozódhatnak az utasok.
 
Az új autóbusz-állomás átadási ünnepségén részt vett Varga Mihály pénzügyminiszter, aki beszédében kiemelte: „Komló életében jelentős, a mindennapi életminőséget javító fejlesztések indultak meg az elmúlt években.  Cél, hogy a kormány és az önkormányzat együttműködésével megvalósult, felújítások, fejlesztések, beruházások tovább folytatódjanak, a lendület ne törjön meg. Minden fejlesztés, a jövőbe vetett hitet jelenti. Minden fejlesztési szándék azokat a tetteket fogja össze, amelyeket nem tud még a pandémia, a járványhelyzet sem visszavetni. Elismerésemet fejezem ki azért, hogy az elmúlt két év járványos időszakában ez a beruházás megvalósulhatott és Komló népességmegtartó erősíti.”
 
Dr. Hoppál Péter, a térség országgyűlési képviselője hozzátette: „Közös munkánk sikerét mutatja, hogy alig egy hónap után ismét a komlói tömegközlekedéshez kapcsolódó fejlesztést jelenthettünk be. A decemberben érkezett új buszok, és a bevezetésre került új menetrend után, a próbaüzem végeztével átadtuk a több mint ötven év után felújított buszpályaudvart is. A közel 1 milliárd Ft értékű nagyberuházásnak köszönhetően megújultak az utasforgalmi terek, növekedett a zöldfelület, a komlói utasokat XXI. századi körülmények várják. Köszönet illeti Magyarország kormányát és Polics József polgármester urat, bízom benne, hogy hasonló eredmények elérése érdekében a jövőben is folytathatjuk a megkezdett közös munkát.” 
 
Polics József, Komló polgármestere az eseményen elmondta: „Az elmúlt évtized legnagyobb komlói beruházását adjuk ma át, amelyet számos közreműködő összefogásával és támogatásával sikerült megvalósítani. Köszönet illeti a  tervezésben és a kivitelezésben részt vevőket, akik munkája nélkül ma nem lehetnénk itt. Az autóbusz-állomás megújításában való együttműködésünket konzorciumi partnerünk, a Volánbusz a járműpark fejlesztésével is kiegészítette. Az állomásépítési beruházás állami és uniós támogatásnak köszönhetően jöhetett létre, Magyarország kormányától kétszer kaptunk kiemelt támogatást, amelyért nagyon hálásak vagyunk. Az új állomás azt szimbolizálja, hogy ahol vannak tervek, elképzelések, ott megérkezik a támogatás és az eredmény is. Vigyázzunk rá, hogy sokáig szolgálja az utasok kényelmét! Az megvalósítás során tapasztalt összefogás pedig városunk további fejlődésének záloga.”
 
Dr. Pafféri Zoltán, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója hozzátette: „Folyamatos a szolgáltatásfejlesztés a 24 ezer lakosú Komlón és térségében, a látványos előrelépéseknek köszönhetően a korábbihoz képest jóval magasabb színvonalú, vonzóbb szolgáltatással állunk utasaink rendelkezésére. Remélem, hogy utasaink és munkatársaink egyaránt elégedetten veszik teljes körű használatba az új állomást is. A város helyi közlekedésében – ahol immár 70 éve szolgáltatunk – 700 ezer kilométeren csaknem 3 millió, a térség helyközi közlekedésében 2,9 millió kilométeren mintegy 1,8 millió utast szállítunk évente. Célunk, hogy utasaink száma tovább növekedjen: minél többen tegyék le a slusszkulcsot, és autózás helyett inkább szálljanak buszra vagy vonatra, hiszen a közösségi közlekedés választása bárki által könnyen megtehető lépés a környezetvédelem és fenntartható jövő érdekében.”
 
A MÁV–Volán-csoport egységes stratégiai irányításának is köszönhetően egyre színvonalasabb, korszerűbb és környezetkímélőbb szolgáltatások várják az utasokat országszerte. A Volánbusz 2018-ban indult jármű-fiatalítási programja keretében – a tavaly év végéig lezárt beszerzéseknek köszönhetően – 1700 új és újszerű autóbusz állt, illetve áll forgalomba. A társaság idén további több mint 1000 új jármű beszerzését tervezi, aminek eredményeként év végéig a vállalat teljes autóbusz-állományának 40 százaléka megújulhat, és a járműflotta átlagéletkora 8,03 évre csökkenhet.
 
A képen látható: az új autóbusz-állomás és egy autóbusz
A képen látható: az esemény résztvevői
 
Képek forrása: Komlói Újság
Volánbusz Zrt.