Navigáció átugrása

A nyári menetrend bevezetésével Miskolcról javul Onga és a Bükk hegység elérhetősége is – a Bükk-fennsík a fővárosból már közvetlen járattal is megközelíthető

2021. június 15.

Június 16-tól több térségben fejleszti menetrendi kínálatát a Volánbusz. Miskolc és Onga között új, ütemes menetrend biztosít egyenletes utazási lehetőségeket. A nyaralások tervezésénél hasznos információ lehet, hogy nagymértékben átalakul a Balaton térségében közlekedő autóbuszjáratok menetrendje, és az ország számos pontjáról könnyebben elérhetővé válik a tó a nyári időszakban is. Kísérleti jelleggel Budapest és a Mátra között egyes járatokon már kerékpár is szállítható.

2021. június 16-tól a Miskolc–Onga útvonalon új, ütemes menetrend szerint közlekednek az autóbuszok. A járművek egész nap egyenletes elosztás szerint közlekednek, munkanapokon napközben óránként, csúcsidőben 20 percenként indulnak, hétvégén pedig több járat közlekedik.

Az autóbuszok minden órában óra 50-kor indulnak Miskolc, autóbusz-állomásról és óra 45-kor Onga, kultúrháztól, a Volánbusz munkanapokon eggyel, vasárnap hárommal bővítette a járatok számát. Munkanapokon a délutáni csúcsidőben Miskolcról Ongára alapesetben 30 percenként, tanítási időszakban ennél sűrűbben, 14 és 15 óra, illetve 16 és 17 óra között 20 percenként indulnak a járatok.

A reggeli csúcsidőben Ongáról Miskolcra egyenletesebb elosztás szerint biztosított az eljutás, így tanítási napokon 6:25-kor, 6:45-kor, 7:05-kor és 7:25-kor indul autóbusz a megyeszékhelyre.

A szomszédos település, Felsőzsolca elérhetőségének javítása érdekében tanítási napokon reggel egy, délután két járat Felsőzsolca, Hősök tere megállóhely érintésével közlekedik.

Miskolcról Ócsanálosra munkanapokon 19:50-kor már átszállásmentesen lehet eljutni.

A hétvégén is egyenletes elosztás szerint közlekednek az autóbuszok: szombaton óránként, vasárnap alapesetben kétóránként, a délutáni időszakban ennél sűrűbben, óránként indulnak, ezzel is javítva a térségben élők mobilitási lehetőségeit.

Szombatonként – a vasárnapokhoz hasonlóan – a Miskolcról Gesztely–Hernádnémeti irányába 20:50-kor közlekedő autóbusz Onga, kultúrház megállóhely érintésével közlekedik, ezzel kétóránkénti egyenletes eljutást biztosítva a vasárnap esti időszakban.

Vasárnap délután az Onga és Miskolc között közlekedő járatok közül kettő Miskolc, Tiszai pályaudvar érintésével közlekedik, átszállást biztosítva a Debrecen és Budapest irányába közlekedő InterCity-járatokra.

 

Új járatok balatoni nyaraláshoz és bükki kiránduláshoz

Az új menetrend a kirándulóknak is kedvez a térségben: 2021. június 16-tól augusztus 31-ig hétvégente új, a Bükk-hegység egyik kedvelt turisztikai célpontját kiszolgáló menetrend szerinti autóbuszáratok közlekednek Miskolcról Bánkútra. A járatok Miskolc, Tiszai pályaudvarról 8:40-kor és 14:40-kor, míg Bánkútról 10:10-kor és 16:10-kor indulnak, csatlakozást biztosítva a Budapest és a Nyíregyháza felől érkező, illetve induló InterCity vonatokhoz egyaránt.

A Bükk-hegység és a főváros autóbuszos kapcsolatának javítása céljából szabad- és munkaszüneti napokon az Eger és Miskolc között a Bükk-hegységen át közlekedő, idegenforgalmi igényeket kiszolgáló járatok a továbbiakban meghosszabbított útvonalon, Budapest – Eger – Bükkszentkereszt – Lillafüred – Miskolc útvonalon közlekednek. Ezáltal a fővárosból közvetlenül elérhetővé válik a Bükk-fennsík déli oldala.

A MÁV–Volán-csoport egységes stratégiai irányításának előnyeit kihasználva ismét szintet lépett a vasúti és az autóbuszos közösségi közlekedés összehangolása, ennek köszönhetően a most bevezetendő nyári menetrenddel jelentősen javul a Balaton megközelíthetősége is. A legújabb lépcsőben a Volánbusz több új járatot indít hazánk kedvelt üdülőhelyéhez, meglévő kínálatát pedig több viszonylaton bővíti és a vasúti közlekedéshez igazítja, hogy ezzel is segítse a belföldi turizmus élénkítését. A közösségi közlekedést választva az utasoknak nincs gondjuk vezetésre, tájékozódásra, már úti céljuk megközelítése közben is kikapcsolódhatnak, pihenhetnek – ennek előnyeit a nyaralás tervezése közben is érdemes figyelembe venni. A részletekről a Volánbusz honlapján lehet tájékozódni.

 

Egyes autóbuszjáratokon már kerékpár is szállítható kísérleti jelleggel Budapest és a Mátra között

Új szolgáltatásként június 16-tól tesztjelleggel, várhatóan a nyári időszámítás végéig a Budapest és a Mátra között közlekedő egyes autóbuszjáratokon járatonként 3 kerékpár is szállítható lesz. Az 1044 Budapest-Gyöngyös-Mátraháza-Galyatető-Mátraszentistván autóbuszvonal Budapestről 8:15 és Mátraszentimréről 14:50 órakor, valamint az 1046 Budapest-Gyöngyös-Mátraháza-Parádfürdő-Bükkszék autóbuszvonal Budapestről 7:45 és 11:45, illetve Bükkszékről 13:35 és 17:35 órakor induló járatain - a vonóhorgos szállítóeszközre történő felszerelést lehetővé tévő egyes megállóhelyek között – egy útra 990 forintért kerékpárjegy váltható elővételben a Volánbusz honlapján, a visszaváltás lehetősége nélkül. A kerékpárjegy a Volánbusz budapesti pénztáraiban is megvásárolható a menetjeggyel együtt, vagy a korábban már megvásárolt menetjegy mellé önállóan is. A tesztüzem sikere esetén a társaság a szolgáltatás bővítését tervezi, elsősorban a turisztikailag frekventált területeken.

Az utazások megtervezésében segítséget nyújt a www.menetrendek.hu, de az utasok a www.volanbusz.hu/hu/menetrendek oldalon is tájékozódhatnak.

A járványügyi korlátozások feloldásáig továbbra is kötelező a maszkviselés a MÁV–Volán-csoport vonatain és autóbuszjáratain, valamint a zárt utasforgalmi területeken. A MÁV–Volán-csoport kéri utasait, hogy a menetjegyek gyors, sorban állás nélküli megvásárlása érdekében részesítsék előnyben az elektronikus jegyvásárlási lehetőségeket. Az autóbuszjegyek és -bérletek továbbra is megvásárolhatók a Volánbusz pénztáraiban, jegykiadó automatáiban, partnereinknél, valamint a Közlekedési Mobiljegy alkalmazásban és társalkalmazásaiban.

Egyes települések helyi díjtermékei a MÁV mobilalkalmazásban és a vasútállomások jegypénztáraiban is elérhetők. A MÁV-START pénztáraiban a helyközi övezetes autóbuszbérletek, valamint a helyközi övezetes jegyek is megválthatók (120 km-ig), országszerte közel 300 helyszínen. Az állami tulajdonú közlekedési társaságok folyamatosan dolgoznak további értékesítési csatornák bevonásán.

 

A térképen az új menetrend autóbusz útvonalai láthatók.

 

Volánbusz Zrt.