Navigáció átugrása

Megérkeztek az elektromos autóbuszok Szeged helyi közlekedésébe

2023. június 29.

Lezárult annak a 8 darab elektromos meghajtású, BYD K9UD típusú autóbusznak a beszerzési és töltőkiépítési projektje, amely a Szegeden élő több mint 159 ezer ember számára teszi komfortosabbá a közösségi közlekedést. A közel nettó 1,3 milliárd forint értékű fejlesztésnek köszönhetően a megyeszékhely helyi járműállományának tizede megújul, és jelentősen csökken a város levegőjét terhelő károsanyag-kibocsátás.

A Volánbusz a HUMDA Zöld Busz Program támogatásának köszönhetően 2022. április 1-jén 60 darab elektromos autóbusz vásárlásáról írt alá szerződést, melyek közül 8 darab BYD K9UD típusú jármű Szeged helyi közlekedésében javítja a személyszállítás szolgáltatási színvonalát, hozzájárulva a fenntartható közösségi közlekedés megteremtéséhez. A BYD Europe B.V. által gyártott e-buszok június második felében állnak a megyeszékhely utasainak rendelkezésére. A járművek Szeged valamennyi autóbusz-vonalán megfordulnak, kényelmes, korszerű, környezetkímélő utazási körülményeket biztosítva.

A projektnek köszönhetően a 82 darabos helyi járműállomány átlagéletkora 8,6 évről 7,7 évre csökken. A beszerzés összértéke nettó 1,3 milliárd forint, amely a Zöld Busz Program közel 70 százalékos mértékű, vissza nem térítendő támogatásával valósult meg. Az autóbuszok töltőberendezését a Volánbusz konzorciumi partnere, a Mobiliti Volánbusz Kft. építette ki a Volánbusz szegedi telephelyén.

Az ünnepélyes projektzáró eseményen Dr. Kovács Tamás, Szeged alpolgármestere összegzésként elmondta: „Minden városüzemeltetési és -fejlesztési kérdésnél fontos szempontunk, hogy minimálisra tudjuk csökkenteni a károsanyag-kibocsátást, Szeged levegője minél tisztább és egészségesebb legyen. Néhány hónapja 10 új CNG-üzemű busz érkezett a városba, majd 13 helyközi jármű a vármegyeszékhely vonzáskörzetébe, most pedig 8 korszerű, kényelmes, akadálymentes, környezetkímélő és csendes jármű állhat az utasok szolgálatába. Folytatjuk tovább a fejlesztéseket: decemberre várhatóan a villamos- és troliflotta is új, önjáró, elektromos meghajtású trolibuszokkal frissül, és elérhetjük azt a célt, hogy a szegedi helyi járműpark legyen a legzöldebb az országban. A megemelkedett üzemanyagárak mellett városunk közösségi közlekedése versenyképes alternatívát jelent mindazok számára, akik úgy döntenek, hogy leteszik az autót.”

Lázár László, a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. kommunikációs vezetője kiemelte: „Célunk, hogy a Dél-Alföld legnagyobb településén, Szegeden minden lakos jobban megismerhesse a környezetbarát, kibocsátásmentes járműveket a közösségi közlekedésben. Bízom benne, hogy a helyi lakosság szívesen fogadja az elektromos autóbuszokat, amelyek hozzájárulnak ahhoz az európai uniós és magyarországi célkitűzéshez, amellyel 2050-re mind az Unió, mind hazánk klímasemleges hellyé válhat, azaz a nettó szén-dioxid-kibocsátás nullára csökkenhet. A most Szegedre érkező 8 BYD márkájú busszal már 135 darabra nőtt a Zöld Busz Programban átadott autóbuszok száma.”

Krenner László, a BYD Electric Bus&Truck Hungary Kft. közép-kelet-európai értékesítési vezetője jelezte: „Nagy örömömre két héten belül immár negyedszerre adunk át BYD-buszokat a Volánbusznál: ezúttal Szegeddel bővült azon városok tábora, amelyek a mindennapi forgalomban ismerhetik meg és használhatják a BYD piacvezető villanybuszát. A világ vezető e-busz gyártójaként a BYD az első és egyetlen elektromos járműgyártó, amely saját erőátviteli rendszert, akkumulátort, motorokat és motorvezérlő rendszert gyárt, és az elektromos közösségi közlekedés terén is úttörőnek számít, mivel az elektromos autóbuszok üzemeltetésében a leghosszabb tapasztalatokkal rendelkezik.  A most átadott autóbuszok Magyarországon, a BYD komáromi gyárában készültek, legalább annyira magyar, mint kínai, s nem utolsó sorban európai termékek.”

Kruchina Vince, a Volánbusz vezérigazgatója elmondta: „A Zöld Busz Programban elnyert támogatás ismét lehetőséget biztosított arra, hogy legidősebb, elavult környezetvédelmi besorolású motorokkal szerelt autóbuszainkat Szegeden sem hagyományos, dízelüzemű járművekre, hanem korszerűbb, a jövő technológiáját képviselő zöldautóbuszokra cserélhessük. A 8 szegedi e-busz mostantól magasabb színvonalú személyszállítási szolgáltatást, tisztább levegőt és élhetőbb környezetet biztosít a vármegyeszékhely lakóinak, 492 tonnával, több mint 270 autó kibocsátásának megfelelő mennyiséggel csökkentve a szén-dioxid-terhelést évente. A februárban érkezett 10 darab és a már korábban is itt közlekedő 6 darab gázüzemű járművel együtt a város helyi autóbusz-állományának immár csaknem 30%-a alternatív meghajtású.”

Folyamatosan megújuló és korszerűsödő járműállományával a Volánbusz 2022-ben csaknem 540 millió utazást bonyolított le országszerte. Hazánknak ma már nincs olyan járása, ahol ne tűnnének fel a társaság új buszai. A MÁV–Volán-csoport jármű-fiatalítási programjának keretében – az eddig lezárt beszerzéseknek köszönhetően – 2018 óta 2327 új és újszerű autóbusz érkezett a Volánbuszhoz, és a társaság további 173 járműre rendelkezik aláírt beszerzési megállapodással.


Háttérinformációk a beszerzésről, a járművekről és Szeged helyi közlekedésről:

A MÁV–Volán-csoport a fenntarthatósági célkitűzéseivel összhangban az autóbusz-állomány fiatalítása mellett fokozatosan annak zöldítésére is törekszik új, alternatív meghajtású, lokálisan alacsony vagy zéró károsanyag-kibocsátású járművek beszerzésével. A Volánbusz és konzorciumi partnere, a Mobiliti Volánbusz Kft. összesen 100 elektromos autóbusz és a hozzájuk kapcsolódó töltőberendezések beszerzésére nyújtott be sikeres pályázatokat 2021-ben a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. által koordinált Zöld Busz Programba. Az első negyven, Mercedes-Benz eCitaro típusú jármű 2022 tavaszán állt forgalomba a fővárosi agglomerációban, melyet nyáron és ősszel 12 darab Ikarus 120e típusú e-busz követett Székesfehérváron. Idén tavasszal és nyáron további öt megyeszékhelyen összesen 48 BYD K9UD zöldíti a helyi flottát, és kiépült a kapcsolódó töltő-infrastruktúra is. A 8 darab szegedi jármű mellett Zalaegerszegre 11, Győrbe 13, Egerbe 6, Szolnokra pedig 10 elektromos busz érkezett.

A BYD K9UD típusú járművek kéttengelyes, szóló, alacsony padlómagasságú, városi kivitelű autóbuszok. Utas- és vezetőtéri légkondicionálóval, kerekesszék, illetve babakocsi elhelyezésére kialakított hellyel, a felszállást segítő rámpával, elektronikus utastájékoztató rendszerrel, fedélzeti és vezetéssegítő kamerarendszerrel, valamint USB-töltővel biztosítják az utasok színvonalas és biztonságos kiszolgálását. Töltésük normál körülmények között naponta 2-2,5 óránál többet nem vesz igénybe. Egy feltöltéssel – az időjárási körülményektől, útviszonyoktól függően – akár 300 kilométert is képesek megtenni.

Szeged mindennapjaiban a közösségi közlekedés fontos szerepet játszik, amit jól mutat, hogy a Volánbusz tavaly több mint 35,5 millió utazásról gondoskodott 36 autóbuszvonalon. A szolgáltatást a társaság 82 autóbusszal és 177 autóbusz-vezetővel látja el, éves szinten csaknem 534 ezer helyi járaton biztosítva kényelmes utazást.

A helyi flotta folyamatosan fiatalodik és jelentős része alternatív meghajtású: 2019-ben 24 darab Mercedes-Benz Conecto 628NG típusú dízelüzemű, ez év elején 10 darab MAN Lion’s City 12 típusú gázüzemű autóbusz érkezett. Az állomány jelenleg 24 alternatív meghajtású – 6 darab csuklós EvoBus és 10 darab szóló MAN típusú gázüzemű, illetve és 8 darab szóló BYD típusú elektromos – autóbusszal büszkélkedhet.

 

A képen az új autóbuszok láthatók.

A képen a felszólalók láthatók.

 

Volánbusz Zrt.