Navigáció átugrása

Online tanítunk hegeszteni. Nem vicc.

2021. május 4.

A képen három Volánbuszos munkavállaló látható, egy laptop előtt.

Több mint egy éve kell helytállnunk a járványhelyzet miatt az élet legkülönbözőbb területein. Online vásárolunk be, mondunk locsolóverset a nagyinak, a munkahelyi értekezlet és az oktatás is a virtuális térbe került át. Buszos közszolgáltatóként, munkáltatóként mi sem vagyunk könnyű helyzetben. Gyakran beszélünk a folyamatosan változó helyzethez történő alkalmazkodás vagy a szolgáltatásbővítés nehézségeiről, a higiéniai óvintézkedésekről; a gyakorlati képzéseink online térbe helyezéséről azonban csak kevés szó esik, pedig ez sem kisebb kihívás.

Karosszérialakatos, autószerelő, járműfényező és hasonló szakmák gyakorlati oktatása elektronikusan?

Mégis hogyan lehet online bevezetni a diákokat például a hegesztés rejtelmeibe? Bennünk is felmerült a kérdés, amikor 2021. március közepétől a szabályozásnak megfelelően a képzési helyeken ismét leállítottuk a személyes oktatást. Alaposan feladta a leckét a tanulóknak és az oktatóknak a távgyakorlás, de a tavalyi tapasztalatokkal felvértezve már könnyebben vették az akadályt. 

A képen két autóbusz szerelő látható, egy autóbusz szerelése közben.

Kollégáink hihetetlenül elszántak, és ami még fontosabb, kreatívak is, így a gyakorlati képzés, ha rendhagyóan is, de halad. A kötelező, e-mailben történő kapcsolattartáson túl sok oktató kommunikál tanulóival a Facebookon, használja a Google csatornáján létrehozott Classroom fórumot, a KRÉTA (Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer) felületét, sőt számos szakemberünk kísérletezik új módszerekkel is, hogy minél szemléletesebben, hatékonyabban tudja átadni az ismereteket.

Leleményesség, elhivatottság szükséges a szakmai oktatáshoz az online térben.

Nem készítünk ugyan gyakorlócsomagot tanulóinknak otthoni fényezőpróbához, fő a biztonság alapon inkább a videós szemléltetésnél maradunk. Hihetetlen mennyiségű szakmai anyag áll rendelkezésre a videómegosztókon, de nagy munka és rengeteg idő a valóban megfelelő, általában egyébként idegen nyelvű tudásanyag kiválasztása, majd lefordítása.

Oktatóink szerencsére nem riadnak vissza a saját videók készítésétől sem. Utánajárnak, majd leleményes, házi megoldásokkal, mobiltelefonnal is szemléletes, jól használható tananyagokat készítenek.A képen egy asztalon lévő munkavédelmi sisak, valamint egy laptop látható.

A digitális oktatásához a tanárok elsősorban az iskoláktól és a kamaráktól kérhetnek támogatást, de munkahelyi vezetőink, pályaorientációs szakembereink és az adott terület adminisztrációjában dolgozó kollégáink is segítenek, amiben tudnak. Közel 200, a középfokú szakmai képzésben részt vevő tanulót oktatunk országszerte 25 helyszínen, így minden segítség jól jön.

Sokat tanultunk, az innovatív megoldásokat megtartjuk.

A digitális keretek közé szorult gyakorlati oktatás tavaly még ismeretlen terepnek számított, idén viszont oktatóink és tanulóink már rutinosan fogtak hozzá a feladatok teljesítéséhez. A jó gyakorlatokat szeretnénk megtartani a jövőben, de bízunk benne, hogy a következő tanévben visszatérhetünk a jól megszokott kerékvágásba.