Navigáció átugrása

Megütöd? Leülöd!

2023. október 10.

megutod leulod banner

Mindannyian tapasztalunk konfliktusokat az utcán, a boltban, a munkahelyen vagy az iskolában, közlekedés közben és otthon is – tulajdonképpen mindenhol, ahol kapcsolatba kerülhetünk másokkal. A konfliktushelyzetek egyidősek az emberiséggel, de a legtöbben meg tudnak küzdeni a mindennapok kihívásaival, és ezeket a helyükön kezelik. Egyre gyakrabban tapasztalható azonban, hogy az összegyűlt feszültség frusztrációba csap át, sőt egyre többször erőszakba is torkollik – aminek elszenvedői többnyire azok, akik sok emberrel kerülnek valamilyen kapcsolatba munkájuk során. Autóbusz-vezető kollégáink sem képeznek kivételt ez alól, az utóbbi időben egyre sűrűbbé váltak a szóbeli és fizikai bántalmazások. Ezek visszaszorítása érdekében szeretnénk felhívni a figyelmet a jelenségre: októberben számos, a témához kapcsolódó tartalommal jelentkezünk különböző csatornákon.

Az autóbusz-vezető csak a munkáját végzi!

Járművezetőink érted dolgoznak. Az a feladatuk, hogy biztonságban, a forgalmi viszonyoknak megfelelően a lehető legrövidebb idő alatt, az utazási feltételek betartatása mellett elvigyenek téged úti célodhoz.

autóbuszvezető a volánnál

A sofőr nem kötözködésből kéri el az igazolványt, váltat jegyet, vagy esetleg nem enged fel egy szájkosár nélküli kutyát az autóbuszra. Az utazást sem azért tagadja meg bizonyos esetekben, mert rossz fej: a szabályoknak megfelelően jár el, amelyek azt szolgálják, hogy mindenki, aki jogosult az utazásra, kényelmesen és biztonságban buszozhasson. 

Az autóbusz-vezető közfeladatot lát el.

Ez mit jelent? Mindenki, aki közösségi célok, társadalmi normák megvalósítása, illetve végrehajtása érdekében végez munkát, az közfeladatot lát el. Tehát ilyen a postás, a tanár, a tűzoltó, a kalauz, az egészségügyi dolgozó, a katona – vagy esetünkben az autóbusz-vezető is. Mindannyian azért dolgoznak, hogy mi például kommunikálni, tanulni tudjunk, vagy éppen segítenek, amikor bajba jutunk, ellátnak, ha betegek vagyunk vagy megsérültünk, illetve eljuttatnak minket A pontból B-be.

Ha bántod a sofőrt, garantáltan lesz ülőhelyed – csak nem a buszon.

Az erőszak semmilyen esetben sem megoldás, de jó, ha tudod: ha egy közfeladatot ellátó személyt bántalmazol, az komoly büntetést von maga után. Autóbusz-vezetőink munkájának társadalmi értéke kiemelkedő, ezért élveznek a hivatalos személyekhez hasonló védelmet.

Volánbusz s rendőrautó

Tavaly 175-en, az idei első félévben pedig közel 90-en kerültek börtönbe közfeladatot ellátó személy, például autóbusz-vezető ellen elkövetett erőszak miatt.

Megéri?

Mindenkinek lehet rossz napja, de nem éri meg a feszültséget az autóbusz-vezetőn levezetni, aki ráadásul csak a munkáját végzi: az emberek eljutását segíti mindennap. Ha valaki megtámadja a járművezetőt vagy gátolja feladata elvégzésében, az minden esetben rendőri intézkedést von maga után. Az biztos, hogy az adott járat nem megy majd tovább, így sokaknak okoz bosszúságot és kellemetlenséget az eset. És az elkövetőt garantáltan nem az eredeti úti céljához szállítja majd a rendőrautó…