Navigáció átugrása

Régi és modern, közös keréken - interjú Kriván Tamással, autóbusz-dekorációs pályázatunk harmadik helyezettjével

2024. május 8.

Volánbusz dekorációs pályázat harmadik helyezett

2024. június 8-án immár harmadik alkalommal rendezzük meg a hatvani Volánbusz-retrónapot. Megtekinthetők lesznek nosztalgiaflottánk ikonikus darabjai, illetve színes programkínálattal – többek között sétabuszozással, tárlatvezetéssel, közönségtalálkozóval – és fergeteges hangulattal várunk titeket. A hagyományoknak megfelelően idén sem marad el a premier: nosztalgiaflottánk két legújabb darabját, egy kívül-belül felújított, régi fényében ragyogó Ikarus EAG 397.05-ös járművünket, illetve a frissen felújított Ikarus 280-as csuklós autóbuszunkat mutatjuk be, amely a 200-as típuscsalád 200 ezredik példányaként gördült le annak idején a gyártósorról. 

Egyszer volt egy pályázat...

Januárban nyílt pályázatot hirdettünk a fent már említett EAG 397.05-ös ötletes, múltidéző hangulatú dekorálására. A győztes pályaművel díszítjük fel a járművet, amelyet ugyan majd csak Hatvanban láthattok először, de a többi helyezett munkát addig is büszkén mutatjuk be alkotóikkal együtt. Ismerjétek meg ezúttal Kriván Tamást, a Volánbusz nosztalgia autóbusz-dekorációs pályázatának bronzérmesét!

Mosoczi Laszlo Vezerigazgato es Krivan Tamas

Hol találkozott a nosztalgia autóbusz-dekorációs pályázatunkra szóló felhívással? Mi motiválta, hogy jelentkezzen?

Legelőször talán a Magyarbusz.info hírei közt vettem észre, de több ismerős is átküldte a kiírást, mondván: ez nekem való. Nem csoda, hogy – ha szabad így mondanom – több irányból is „szembejött” a felhívás, hiszen lassan negyven éve dolgozom a szakmában.

Ha nem titok: most éppen hol?

2018-ben fejlesztőmérnökként kerültem a BYD-gyárba, a kutatás-fejlesztési részlegre. Ezt az osztályt ugyan 2022-ben megszüntették, pontosabban mindent visszatelepítettek Kínába, de én még kitartok Komáromban, keresem az új lehetőségeket, feladatokat.

Krivan Tamas portre

A BYD előtt hol dolgozott?

1987-ben mint műszaki rajzoló kezdtem az Ikarusnál. A vállalat ösztöndíjasaként diplomáztam az Iparművészetin, majd – immár formatervezőként – egészen 2003-ig a fehérvári gyárban működtem. Amikor az Ikarusban megszűnt a buszgyártás, a Dräxlmaier érdi tervező irodájában folytattam fejlesztőmérnökként. Luxusautó-belsők – műszerfalak, középkonzolok és ajtóburkolatok – tervezésében vettem részt.

Ha jól számoljuk, az Ikarusnál több mint másfél évtizedet töltött. Milyen munkák fűződnek a nevéhez? Mi volt a legemlékezetesebb terve?

Rögtön az Iparművészeti elvégzése után bekerültem abba a csapatba, amely a Classic buszcsaládot tervezte. A fő típusok a C56-os és a C80-as voltak, de a C63-ast és a C60-ast is nagy élvezettel csináltuk. Én értelemszerűen a formatervezéssel foglalkoztam, természetesen az akkor létező számtalan Volán-társaságnak mind saját, külön színterv készült. Szép időszak volt, komoly feladatokkal. Később csináltam koncepteket távolsági és városi buszokra is, de ezekből a tervekből sajnos már kevés valósult meg.

Az Ikarus hőskorából táplálkozott a mostani pályázatra beadott munkája is…

Így van, az általam készített terven megjelenik egy Ikarus 30-as, egy 55-ös és egy 630-as részlete is, ezeket úgy helyeztem el, hogy az 55-ös és a 630-as kereke a dekorált busz, az EAG 397.05 kerekeivel megegyező helyen legyen. Több verziót is készítettem, végül az lett a befutó, amelyiknél az alufelnik jelenítik meg az „újat”, a régi buszok kontúrja pedig mutatja a folyamatosságot, a hagyományt.

A zsűrinek nagyon tetszett a megoldás, nem véletlen, hogy a több mint kilencven induló közül elnyerte a bronzérmet, amelyhez ezúton is gratulálunk! Találkozhatunk önnel június 8-án, az immár hagyományos Volánbusz-retrónapon?

Már beszéltem az egyik unokatestvéremmel, aki óriási megszállottja a buszmodelleknek, és sikerült a gyerekeit is „megfertőznie” ezzel a szenvedéllyel, így valószínűleg együtt megyünk – a válasz tehát igen, ha minden a tervek szerint alakul, találkozunk Hatvanban!

Ugye veled is találkozunk Hatvanban?

Ne hagyd ki az idei buszünnepet! Az eseményen minden közlekedésrajongó jól érezheti magát, hiszen számos izgalmas programmal, régi eszközzel, relikviával és persze autóbusszal készülünk. Írd be a dátumot magadnak, találkozzunk Hatvanban június 8-án! A rendezvénnyel kapcsolatos részletek honlapunkon és facebook oldalunkon érhetőek el.