Navigáció átugrása

Legyen az Érték (t)Rend!

2023. szeptember 6.

2022 Érték Rend kitüntetettek

Mik azok a dolgok, amelyek a mai rohanó hétköznapokban értéket képviselnek? Természetesen nem vagyontárgyakra gondolunk ebben az esetben, hanem olyan cselekedetekre, amelyek mindannyiunk szívét megmelengetik, és ha tanúi vagyunk, úgy érezzük: igen, még nincs minden veszve! Az empátia, a jóság, a segítőkészség számunkra érték, amit minden évben díjazunk is.

Az Érték Rend díj

2019 óta minden évben kitüntetjük azon dolgozóinkat, akik valamilyen nemes cselekedetükkel, emberségükkel, helytállásukkal hívják fel magukra a figyelmet: például segítséget nyújtanak bajba jutott utasainknak, vagy áldozatos munkájukkal valamilyen kiemelkedő értéket teremtenek. Idén is átadtuk az Érték Rend díjakat, 12 kollégánk részesült elismerésben.

Emberségből jeles

Két kollégánk emberségből vizsgázott jelesre, amit Érték Rend díjjal jutalmaztunk. Galántai Gábor autóbusz-vezető egy átmenetileg fellépő teljes útzár miatt gyalogosan közelítette meg a következő megállóhelyet, és az ott várakozó utasokat a közelben várakozó autóbuszhoz vezette. Kollégánk előrelátásnak köszönhetően senki sem maradt le a járatról, ráadásul egyeztetett a csatlakozó autóbuszjáratok vezetőivel is, hogy mindenki hazajusson.

Hálás szavakkal írt levelet 2022. november elején egy édesanya társaságunknak, hogy megköszönje kollégánk, Vincze Attila autóbusz-vezető figyelmes és emberséges magatartását, hozzáállását. A levélíró 9 éves kisfia elaludt az autóbuszon, így nem szállt le a megfelelő megállónál. Munkatársunk gondjaiba vette a gyereket, megnyugtatta a kétségbeesett szülőket, sőt még vacsorát is vásárolt a kisfiúnak.

Elsősegélynyújtás, életmentés

2022. november 4-én Fodor László autóbusz-vezető járatán egy idős hölgy megsérült. Az utasok már értesítették a mentőket, és elkezdték a segítségnyújtást, így kollégánk jelentette az esetet a diszpécsernek, az utasokat tájékoztatta a helyzetről, és igyekezett minél gyorsabban friss levegőt engedni az autóbuszba. Ezt követően elsősegélyládával, gézzel és fertőtlenítőszerrel csatlakozott a két segítő utashoz.

Egy októberi este Lóczy Bertalan autóbusz-vezető 15 perccel a végállomásra érkezés előtt, az autópályán kért segítséget forgalmi szolgálattevő kollégájától, Vasas Mátétól. Egy idős hölgy rosszul lett a buszon, gyaníthatóan agyvérzést kapott, ezért minél hamarabb sürgős szakorvosi segítségre volt szüksége. Kollégáinknak köszönhetően a bajba jutott utas szerencsére hamar megkapta a nélkülözhetetlen ellátást.

Máté Róbert autóbusz-vezető szolgálatteljesítés közben szokatlan dologra lett figyelmes: egy idős, jól ismert törzsutasa nem szállt le a megszokott helyen. Először azt gondolta, hogy a bácsi biztosan elaludt, ezért odament hozzá, hogy felébressze, de az utas semmire nem reagált. Kollégánk gyorsan hívta a mentőket, akik telefonon keresztül irányították. Munkatársunk szívmasszázst alkalmazott az idős bácsin egy utas közreműködésével, egészen a mentősök megérkezéséig.

Németh Zsolt 2022. szeptember 21-én egy 50 év körüli férfit részesített elsősegélyben, aki a kazincbarcikai állomás területén vesztette el az eszméletét. Forgalmi szolgálattevő kollégánk először a földön fekvő férfi légzését és pulzusát ellenőrizte, szerencsére mindkettő egyenletesnek bizonyult. A pupillája viszont nem reagált a környezeti ingerekre, amiből arra következtetett, hogy komoly gond lehet, ezért a biztonsági őrrel stabil oldalfekvésbe helyezte az urat, majd hívták a mentőket.

Sebestyén Dénes kollégánk 2022. április 28-án a 6-os úton megállt az autóbusszal, és segítséget nyújtott egy földön fekvő eszméletlen kerékpárosnak. Utólag kiderült, hogy a biciklis szívinfarktust kapott, életét kollégánk segítségnyújtásának köszönheti.

Hétköznapi hősök

Egy, a Békés Megyei Hírlapban megjelent újságcikkből értesültünk arról, hogy 2023. április 19-én a reggeli órákban egy gazdátlanul kóborló eb megharapott egy fiatal lányt, aki két kutyával sétált a gyulai Várkertben. Némi nyomozás után kiderült: a segélykiáltásokra egy közelben tartózkodó kollégánk, Molnár Csaba figyelt fel, és sietett a lány megmentésére. Munkatársunk aznap iskolásokat szállított a Gyulai Várfürdőtől Békéscsabára.

Segítség a bajban

Barati László, Herczeg András és Szabó Gábor másoknak is példát mutattak, amikor önkéntes szolgálatra jelentkeztek. Több alkalommal is vállalták, hogy a háború sújtotta Ukrajnába, Kárpátaljára utaznak, ahol autóbuszokon végeztek el javításokat.

 

Nagyon büszkék vagyunk kitüntetett kollégáinkra! Köszönjük, hogy a Volán család tagjai, és jóságukkal, segítőkészségükkel melegséget visznek a hétköznapokba! Szívből gratulálunk kitüntetésükhöz, és további sok balesetmentes kilométert kívánunk nekik a Volánbusz kötelékében!